Isu SemasaTempatan

Projek Bandar Malaysia Mencerminkan Wawasan Kemakmuran Bersama

Hakikat bahawa kerajaan telah memulakan langkah untuk memulakan semula projek Bandar Malaysia adalah berita gembira kepada para pemerhati ekonomi Malaysia, terutamanya mengenai apa yang akan berlaku pada tahun 2020, di mana negara seharusnya mencapai status negara maju.

Selepas 19 bulan menunggu keputusan, Bandar Malaysia dijangka akan bermula semula dan mengambil bentuk sebagai “bandar” moden, atau kota kecil dalam bandar.

Projek Bandar Malaysia dijangka membawa kebaikan kepada negara. Sekeping harta berharga yang pernah menempatkan lapangan terbang antarabangsa pertama Kuala Lumpur dan pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia yang tidak dimajukan semula amat merugikan ekonomi.

Bandar Malaysia, sebuah projek yang mempunyai kepentingan antarabangsa, akan menghasilkan banyak aktiviti ekonomi dalam dekad seterusnya.

Dijangka mempunyai kos pembangunan kasar sebanyak RM160 bilion, projek Bandar Malaysia akan disiapkan dalam tempoh 20 tahun akan datang, menurut Iskandar Waterfront Holdings.

Projek itu akan membuka peluang untuk mewujudkan pekerjaan, khususnya bagi rakyat Malaysia, kerana projek besar itu memerlukan tenaga kerja yang besar, baik dari segi mahir dan separa mahir.

Terletak berdekatan dengan bandar TRX yang menempatkan pejabat dan premis kediaman mewah, Bandar Kuala Lumpur akan menjadi lebih besar melalui penggubalan beberapa kawasan terpencil.

Kuala Lumpur akan menjadi lebih besar dan bergerak ke arah selatan dan memesatkan pembangunan di kawasan-kawasan terpencil di Jalan Lapangan Terbang Lama, Kampung Pandan, Jalan Chan Sow Lin, Taman Desa atau Taman Seputeh.

Image result for bandar malaysia

Bandar Malaysia, yang terletak di tapak 196.7ha, bersedia untuk menjadi sesuatu yang tidak pernah dialami sebelum ini: sebuah bandar bawah tanah.

Itu akan meletakkan KL sebaris dengan bandar-bandar maju yang lain di dunia seperti Osaka (Jepun), Montreal dan Toronto (Kanada), Atlanta (Amerika Syarikat) dan Helsinki (Finland).

Dalam pada itu, pusat membeli-belah di Jalan Bukit Bintang, Jalan Imbi dan Jalan Sultan Ismail dalam Segitiga Emas yang pernah disemai di KL dan Petaling Street semakin sesak.

Kawasan-kawasan baru perlu diwujudkan untuk pusat-pusat membeli-belah dan pejabat-pejabat kelas atas apabila kita bergerak ke dekad ketiga abad ke-21.

Pendekatan baru perlu dilakukan untuk menjadikan KL sebuah tempat yang lebih menarik untuk perniagaan serta tempat yang kondusif untuk tinggal.

Diukur dengan apa yang telah berlaku di TRX City, ia harus memberikan gambaran tentang apa yang ada untuk Bandar Malaysia yang lebih besar.

Walaupun kerja-kerja jalan pintas yang berbelit-belit telah menjejaskan laluan Jalan Tun Razak, TRX City akan menggabungkan skim penyebaran lalu lintas.

Skim ini, apabila selesai, dijangka mengurangkan kesesakan lalu lintas ke bandar sekitar 30 peratus.

Yang menarik adalah seksyen bawah tanah untuk sambungan yang dicadangkan ke terowong SMART di Jalan Sultan Ismail.

Terowong gelung, yang kini sedang berjalan, akan membolehkan akses langsung ke dan dari lebuh raya utama seperti SMART dan MEX ke ruang letak kereta bawah tanah.

Melihat kepada gambaran yang lebih besar, projek Bandar Malaysia yang dihidupkan semula mungkin akan memasukkan sebuah stesen keretapi berkelajuan tinggi atau juga sebuah terminal laluan rel yang dicadangkan di antara KL dan Singapura yang belum dimuktamadkan.

Walaupun bakal menerima reaksi negatif terutama pada kos yang tinggi, kebijaksanaan harus diguna pakai dalam membuat keputusan selain mempunyai perspektif jangka panjang tentang masa depan untuk Malaysia dan Singapura.

Ia bukan hanya dari Bukit Bintang ke Orchard Road dalam masa kurang daripada dua jam dan sebaliknya, tetapi manfaat sampingan akan muncul untuk kedua-dua negara dalam jangka panjang.

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (SPV) jelas dapat menggerakkan Bandar Malaysia dan TRX City serentak untuk menjadi sebahagian daripada pemacu khas dalam melonjakkan ekonomi negara ke gear yang lebih tinggi.

Show More

Related Articles

Back to top button