AntarabangsaIsu Semasa

Pinggan Yang Direka Untuk Buat Makanan Kelihatan Lebih Besar & Elak Pembaziran

Pinggan direka untuk membuat makanan kelihatan lebih besar – satu ilusi gastronomi dan cara inovatif baru untuk menjinakkan budaya makan secara melampau di Arab Saudi yang mengakibatkan sisa makanan yang sangat besar.

Di Teluk Arab, hidangan makanan secara bermewahan dianggap sebagai simbol kebudayaan dan kemurahan hati. Tetapi kebanyakannya berakhir di tong sampah.

Usahawan Mashal Alkharashi sedang berjuang untuk melawan pembaziran dengan pinggan nasi yang membuat makanan kelihatan lebih besar.

Dengan bentuk tinggi di tengah, pinggan inovatif itu meminimumkan kawasan tengah dan berfungsi mengurangkan jumlah makanan yang dapat diletak.

“Reka bentuk yang inovatif, yang ditinggikan di bahagian pertengahan, mengurangkan sisa sebanyak 30 peratus,” kata Alkharashi kepada AFP, sambil menambah bahawa pinggan itu, yang telah digunakan pada beberapa tahun kebelakangan ini oleh beberapa restoran Arab Saudi, telah menyelamatkan lebih daripada 3,000 tan beras.

“Dengan cara ini kami mengekalkan symbol kemurahan hati sambil mengelakkan amalan pembaziran makanan.”

Kerajaan padang pasir yang mempunyai tanah pertanian dan sumber air yang terhad itu, sangat bergantung kepada import untuk memenuhi permintaan makanannya yang semakin meningkat. Namun, Arab Saudi mempunyai kadar sisa tertinggi di dunia.

Purata buangan sisa rakyat Saudi adalah hingga 250 kilogram (550 paun) makanan setiap tahun, berbanding dengan purata global 115 kg, menurut kementerian alam sekitar, air dan pertanian.

Kementerian itu menganggarkan kos buangan membebankan Arab Saudi, yang bergelut untuk meningkatkan tabung negara di tengah kemerosotan harga minyak, sekitar AS$ 13 bilion setahun.

Menurut Unit Perisikan Ekonomi, penggunaannya jauh lebih tinggi daripada anggaran rasmi: ia mengatakan purata buangan Saudi sebanyak 427 kg setiap tahun, menekankan apa yang dilihat oleh pemerhati sebagai budaya pengguna yang tidak seimbang.

“Memandangkan barangan makanan dan bahan makanan tersedia untuk semua yang tinggal di Arab Saudi dan disubsidi, penduduk mengambil makanan secara berlebihan,” kata ahli akademik dari Universiti King Saud Riyadh dalam laporan penyelidikan tahun lepas.

“Membeli-belah, makan dan beribadah” telah lama menjadi slogan hidup untuk ramai orang Saudi yang dimewahkan dengan bantuan kerajaan ketika harga minyak melonjak.

Tetapi ramai yang memikirkan semula gaya hidup mereka di tengah-tengah tekanan ekonomi yang semakin meningkat memandangkan parlimen kerajaan konservatif itu menarik subsidi tetapi juga membuka pawagam dan konsert sebagai cara baru menjana pendapatan negara.

“Perubahan budaya adalah sukar tetapi kebimbangan tentang alam sekitar, kemampanan, dan kehidupan yang lebih sihat di kalangan golongan tertentu di Saudi akan memberi kesan,” kata Kristin Diwan, dari Institut Negara Teluk Arab di Washington.

Show More

Related Articles

Back to top button