MalaysiaPolitik

Peralihan Kuasa PM Pada Mei 2020 Atau Tidak Akan Berlaku

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir nampaknya tidak menunjukkan tanda-tanda untuk menyerahkan jawatan kepada penggantinya Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam masa terdekat.

Temu bual dengan Reuters mendedahkan bahawa beliau yang berusia 94 tahun berhasrat untuk bertahan sehingga selepas Sidang Kemuncak Apec pada bulan November tahun depan.

Kemudian, semasa lawatan rasmi ke Qatar, beliau berkata perlu menyelesaikan masalah yang ditinggalkan oleh pentadbiran sebelumnya sebelum meninggalkan kerusi tertinggi di Putrajaya itu.

Dan dalam apa yang dilihat sebagai langkah untuk meneruskan tugasnya, Dr Mahathir juga menunjukkan bahawa beliau tidak dapat menjamin siapa yang akan menggantikannya.

Tetapi orang-orang di sekeliling Dr Mahathir mengatakan beliau benar-benar komited untuk melepaskan jawatan itu kepada Anwar.

Beliau baru-baru ini memberitahu rakan peguamnya bahawa: “Saya tidak mahu meninggalkan dunia ini tanpa menghormati janji saya.” Persoalannya ialah sama ada Anwar dan orang-orang di sekelilingnya bersabar menunggu sehingga Dr Mahathir melepaskan jawatan.

“Ia harus berlaku pada bulan Mei atau mungkin ia tidak akan berlaku,” kata naib canselor Unisel, Datuk Prof Dr Redzuan Othman yang merupakan kawan lama Anwar.

Menurut Redzuan, majlis presiden Pakatan dijangka mencari penjelasan dari Dr Mahathir mengenai tarikh peralihan.

Kumpulan Reformasi Otai, yang sangat setia kepada Anwar, juga merancang satu siri protes pada tahun yang akan datang untuk menekan tarikh peralihan Mei.

“Mengapa perlu untuk menunda peralihan sehingga selepas Apec? Dan selepas Apec, akan ada sambungan lain?” Kata Setiausaha Reformasi Otai Abdul Razak Ismail.

Pada dasarnya terdapat banyak ketidakpercayaan antara penyokong Anwar untuk Dr Mahathir.

“Mereka memperlakukan kami dengan cara ini selepas menggunakan nama Anwar dan logo parti kami untuk memenangi pilihan raya umum. Ia masih Mahathir yang sama 20 tahun yang lalu, beliau hanya menukar bajunya,” kata Abdul Razak.

Tetapi adakah sesiapa di majlis presiden yang akan berani bersuara untuk memberitahu Dr Mahathir bahawa beliau perlu berpegang pada tarikh peralihan Mei?

Nampaknya Anwar sendiri yang kerap bertemu Dr Mahathir, tidak berani membincangkan perkara itu.

Lebih-lebih lagi, politik Anwar semakin lemah daripada setahun yang lalu, terutamanya selepas perjuangan kuasa yang berlarutan dengan timbalan presidennya Datuk Seri Azmin Ali dan kongres kebangsaan parti mereka pada awal bulan ini.

Persepsi orang ramai ialah jika Anwar tidak dapat mengawal partinya, bagaimanakah beliau akan mengemudi negaranya?

Lebih-lebih lagi, DAP yang merupakan sekutu Anwar yang paling konsisten, nampaknya bersama Dr Mahathir.

Pada konvensyen DAP Pulau Pinang baru-baru ini, setiausaha agung Lim Guan Eng memberitahu pihaknya untuk menerima bahawa pemindahan kuasa hanya akan berlaku selepas Sidang Kemuncak Apec.

DAP memegang kad penentuan berdasarkan jumlah kerusinya di Parlimen. Tidak mungkin Anwar akan berjaya menekan peralihan kuasa Mei tanpa sokongan DAP.

Perkara lain ialah Anwar sekali lagi berdepan tuduhan bersifat seksual daripada pembantunya dan telah mengutuk dakwaan oleh Muhammed Yusoff Rawther sebagai “niat politik paling buruk”.

Peguam Muhammed Yusoff, Haniff Khatri Abdulla juga menjadi peguam peribadi Dr Mahathir, telah menghasilkan pelbagai teori konspirasi.

Penganalisis politik Khaw Veon Szu berkata masalah politik Anwar mungkin telah memperkuat niat Dr Mahathir untuk terus memegang jawatan PM melepasi Mei 2020.

“Ia telah mengurangkan kuasa Anwar untuk mempercepatkan tarikh peralihan kuasa,” kata Khaw.

Show More

Related Articles

Back to top button