AntarabangsaIsu Semasa

Dihalang Berurusan Dengan Rusia, Turki Ancam Tutup Tapak NATO

Presiden Recep Tayyip Erdogan mengancam untuk menutup dua tapak penting NATO jika A.S. mengenakan sekatan ke atas pembelian sistem peluru berpandu Rusia di Turki, yang semakin bertambah besar yang mengaitkan perikatan tentera.

Mata wang Turki, Lira jatuh paling teruk dalam tempoh dua bulan, penurunan terbesar di kalangan mata wang pasaran yang membangun, kerana ketegasan Erdogan mengenai tindak balas yang mungkin mencetuskan kebimbangan pasaran.

“Sekiranya perlu menutupnya, kami akan menutup Incirlik,” katanya kepada televisyen AHaber. “Sekiranya perlu menutupnya, kami akan menutup Kurecik juga.”

Ancaman Erdogan adalah tanda yang paling jelas lagi bahawa kebuntuan Turki dengan risiko A.S. yang semakin tersebar. Radar amaran awal di Kurecik adalah bahagian penting dari kemampuan pertahanan peluru berpandu balistik NATO. Pangkalan Udara Incirlik, dekat dengan Syria, digunakan oleh Pentagon untuk menyimpan senjata nuklear taktikal dan melakukan serangan ke atas Negara Islam.

Sepuluh tahun yang lalu, ia merupakan lokasi operasi utama bagi pesawat perisik Amerika U-2 – sehingga juruterbang Amerika Francis Gary Powers ditembak jatuh ke atas Soviet Union pada tahun 1960.

Turki menuntut pelaksanaan perjanjian untuk membeli bateri S-400 buatan Russia, dan merancang untuk menandatangani perjanjian dengan Moscow untuk bersama-sama menghasilkan peluru berpandu. Ahli NATO mengatakan pembelian itu tidak sesuai dengan keahlian Ankara di blok tersebut.

Jawatankuasa Perhubungan Luar Negeri Senat A.S. telah mengundi untuk mengenakan sekatan yang boleh menjatuhkan Turki ke dalam kemelut ekonomi dan Pentagon menyatakan bahawa ia menyingkirkan penyertaan Turki dalam membeli dan membantu pembuatan jet tempur Lockheed Martin Corp. F-35.

“Jika mereka meletakkan langkah-langkah seperti sekatan yang berkuat kuasa, maka kita akan bertindak balas berdasarkan timbal balik,” kata Erdogan.

“Sangat penting bagi kedua-dua pihak bahawa A.S. tidak perlu mengambil langkah yang tidak dapat diperbaiki dalam hubungan kedua-ddua negara.”

Ditanya mengenai amaran Erdogan, seorang pegawai Jabatan Pertahanan A.S. berkata kehadiran pasukan A.S. di pangkalan Turki, termasuk Incirlik, melambangkan komitmen selama puluhan tahun untuk bekerjasama dan mempertahankan Turki.

Hubungannya dengan jabatan itu mahu mengekalkan sementara menggalakkan Turki untuk mengambil kedudukan yang lebih membina mengenai perbezaan termasuk S-400 dan Syria, menurut pegawai itu, yang meminta untuk tidak dikenal pasti membincangkan isu sensitif.

Kesepakatan dengan Moscow menonjolkan aspirasi Turki untuk peranan yang semakin bebas dalam polisi serantau dan kemerosotan hubungan dengan Washington. Hubungan dua hala telah diperburukkan selama berbulan-bulan atas serangan ketenteraan Turki di utara Syria terhadap tentera Kurdish yang disokong A.S. dan isu-isu lain.

Erdogan juga bertemu dengan Perdana Menteri Libya Fayez al-Sarraj setelah menyatakan kesediaan untuk menggunakan tentera Turki di negara Afrika Utara. Kerajaan Erdogan mengemukakan perjanjian kerjasama ketenteraan berasingan dengan Libya ke parlimen untuk kelulusan.

Ketegasan Turki sebagai kuasa serantau menjadikannya kurang berkompromi dalam pertikaiannya dengan sekutunya yang merupakan ketua NATO. Erdogan menyimpang dari idea bahawa A.S. akan mempertimbangkan penalti terhadap sesama negara anggota NATO.

Show More

Related Articles

Back to top button