Bisnes & Ekonomi

Anda Boleh Tebus Insentif e-Tunai Rakyat Dengan 3 Perkhidmatan e-Wallet Ini

Touch ‘n Go eWallet, Boost and GrabPay telah dipilih untuk menjadi sebahagian daripada inisiatif e-Tunai Rakyat bernilai RM450 juta oleh Kerajaan Persekutuan.

Tiga penyedia perkhidmatan e-wallet itu adalah antara yang terbesar di Malaysia dan secara kolektif menyediakan platform sedia untuk pelaksanaan inisiatif e-Tunai Rakyat, yang dijadualkan dilancarkan pada 15 Januari, kata Khazanah Nasional Berhad.

Diumumkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng semasa pembentangan Bajet 2020, inisiatif itu akan melihat rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dan yang mempunyai pendapatan kurang daripada RM100,000 setiap tahun layak menerima RM30 melalui tiga penyedia perkhidmatan e-wallet yang terlibat.

RM30 boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan yang tersedia melalui e-wallet pilihan masing-masing. Inisiatif e-Tunai Rakyat akan berlangsung selama dua bulan dari 15 Jan hingga 14 Mac, kata Khazanah dalam satu kenyataan.

“Seperti yang diumumkan oleh Kementerian Kewangan, inisiatif e-Tunai Rakyat bertujuan untuk menggalakkan penggunaan e-wallet dan pembayaran digital yang lebih besar di kalangan pengguna dan peniaga Malaysia, terutamanya perusahaan kecil dan perniagaan runcit,” kata Khazanah.

Khazanah dilantik oleh Kementerian Kewangan untuk memudahkan dan menyelaras pelaksanaan dan pelancaran inisiatif e-Tunai Rakyat dalam jangka masa yang ditetapkan.

Sementara itu, Touch ‘n Go berkata penyertaannya dalam inisiatif itu akan membolehkan rakyat Malaysia memanfaatkan keuntungan melalui aplikasi Touch’ n Go eWallet.

Ia berkata rakyat Malaysia yang layak boleh menuntut dan menggunakan insentif itu di salah satu daripada 110,000 kedai Touch ‘n Go eWallet yang merangkumi F&B, stesen minyak, panggung wayang, penerbangan, utiliti dan barangan runcit.

Pengguna juga boleh membuat pembayaran untuk tambah nilai mudah alih, pembelian dalam aplikasi seperti tempat letak kereta dan bayaran tol menerusi ciri unik seperti PayDirect dan RFID.

“Kami menyokong penuh inisiatif Kerajaan untuk merangsang ekonomi digital dan kami mahu memastikan tiada rakyat Malaysia ditinggalkan ketika negara beralih kepada ekonomi digital sepenuhnya. Sebagai perintis dalam pembayaran mikro, kerajaan telah mengamanahkan Touch ‘n Go eWallet untuk melaksanakan e-Tunai Rakyat untuk merapatkan jurang antara penggunaan tunai dan tanpa tunai di Malaysia.

“Kami berharap dapat memberi rakyat Malaysia keyakinan yang mereka perlukan untuk mengamalkan gaya hidup tanpa tunai yang tidak dapat dielakkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif TNG Digital Sdn Bhd, Ignatius Ong.

Grab mengatakan bahawa mereka amat berbesar hati apabila e-walletnya, GrabPay, dipilih untuk mengambil bahagian dalam inisiatif itu.

“Kami mengalu-alukan dan menyokong sepenuhnya langkah kerajaan yang progresif untuk mempercepat penggunaan e-wallet dan pembayaran digital di kalangan rakyat Malaysia,” kata Grab dalam satu kenyataan.

Sejak pelancaran e-walletnya, Grab berkata ia telah memperkenalkan pelbagai ciri, seperti ‘Pay with Points,’ ‘Bayar dengan GrabPay’ (pembayaran dalam talian) dan ‘GrabPay Price’, untuk membantu menyediakan gaya hidup tanpa tunai yang lebih bermanfaat dan berpatutan .

“Ini merupakan pertimbangan penting terutama untuk komuniti B40 dan M40. Malah, dalam tempoh dua bulan yang lalu sahaja, pengguna kami menyimpan hampir RM2 juta dalam perkhidmatan seharian melalui platform kami.”

Grab berkata penyertaannya dalam inisiatif e-wallet merupakan bukti komitmennya untuk menyediakan akses kepada pembayaran digital yang lancar dan tanpa masalah kepada semua orang di Malaysia.

Ketiga-tiga penyedia perkhidmatan e-wallet yang terlibat akan memberi lebih banyak maklumat tentang bagaimana rakyat Malaysia boleh menuntut dan menggunakan insentif RM30 di bawah inisiatif e-Tunai Rakyat.

 

Show More

Related Articles

Back to top button