MalaysiaPolitik

Kemunculan Semula Akuan Berkanun Dalam Drama Politik Negara

Drama terbaru politik kini kembali menggunakan Akuan Berkanun (SD) untuk membuktikan seseorang melakukan kesalahan selepas ia pertama kali menjadi tumpuan pada 90-an dalam kes-kes yang melibatkan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dipecat.

SD yang paling baru dan terkemuka muncul bulan lepas apabila bekas penyelidik PKR, Muhammad Yusoff Rawther mendakwa bahawa Anwar telah mencabul kehormatannya pada 2 Oktober tahun lepas.

Dia memfailkan SD untuk tuntutannya pada bulan November dan kemudiannya membuat laporan polis pada 7 Disember.

Satu lagi kes terbaru melibatkan bekas komando polis Azilah Hadri, yang memfailkan SD pada bulan Oktober yang mendakwa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberinya perintah untuk membunuh Altantuya Shaariibuu dari Mongolia.

Presiden Badan Peguam Malaysia Datuk Abdul Fareed Abdul Gafoor berkata SD adalah lebih daripada sekadar kenyataan bertulis.

“Akuan Berkanun biasanya digunakan untuk membolehkan seseorang mengisytiharkan sesuatu kebenaran untuk keperluan undang-undang apabila tiada bukti lain tersedia.

“SD tidak sama dengan afidavit walaupun mereka mempunyai tujuan yang sama. Afidavit dibuat dan digunakan sebagai bukti dalam prosiding mahkamah. SD adalah mandiri, tidak semestinya digunakan di mahkamah. Ia boleh ditender di mahkamah tetapi mahkamah akan menilai kandungannya,” katanya dalam temu bual.

Memandangkan SD boleh dibuat untuk kes-kes sivil atau jenayah, Fareed berkata bahawa membuat SD palsu adalah sama dengan membuat kenyataan palsu dan seseorang boleh dikenakan hukuman di bawah Seksyen 199 dan 200 Kanun Keseksaan.

SD perlu dibuat oleh seseorang yang mempunyai akal sihat di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Majistret, Pesuruhjaya Sumpah atau notari awam dan membuat SD palsu adalah serupa dengan memberikan bukti palsu, kata peguam litigasi John Chan.

“Ia boleh dihukum di bawah Seksyen 199 dan 200 Kanun Keseksaan. Seseorang yang memberikan keterangan palsu untuk tujuan digunakan di mahkamah boleh dihukum sehingga penjara tujuh tahun.

“Memandangkan SD menjadi dokumen perundangan dan ditadbir di bawah Akta Akuan Berkanun 1960, seseorang yang memberikan keterangan palsu juga boleh menghadapi tindakan untuk kesalahan jenayah di bawah Akta yang sama,” katanya sambil menambah bahawa SD tidak boleh dibatalkan.

Walaupun seseorang boleh membuat SD baru untuk membetulkan atau memperjelas SD awal, Chan menyatakan bahawa membuat terlalu banyak SD pada subjek tertentu boleh mempengaruhi kredibiliti seseorang dan mengundang kritikan pada motifnya.

Apabila ditanya mengenai banyak SD yang dibuat oleh ahli politik pada masa kini, Chan berkata tidak menjadi kesalahan dalam undang-undang dengan memberi terlalu banyak SD.

“Bagaimanapun, jika ia berkait dengan sesuatu yang sedang menunggu di mahkamah, ia boleh dianggap menghina jika ia bertujuan untuk mempengaruhi atau melemahkan prosiding mahkamah,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai SD Azilah Hadri, pakar jenayah Datuk Akhbar Satar, berkata peluang untuk mencari mereka yang dinamakan di SD itu adalah baik kerana mereka adalah anggota pihak berkuasa.

“Memandangkan sebahagian besar saksi dalam kes pembunuhan ini dari Malaysia, mereka mungkin dapat dicari kecuali jika mereka telah berhijrah atau meninggal dunia,” katanya.

Ia juga satu tindakan bijak bagi pihak berkuasa untuk melihat SD dari kedua-dua kes Azilah dan Muhammed Yusoff Rawther untuk mengesahkan kesahihan fakta, katanya.

“SD boleh digunakan untuk membantu siasatan jenayah kerana kekuatan SD bergantung pada kebenaran fakta.

“Kedua-dua SD perlu diperiksa untuk fakta dan percanggahan dan polis harus membandingkan apa-apa percanggahan dengan bukti yang mereka kumpulkan,” kata Akhbar.

Sekiranya terdapat maklumat dalam SD, yang penting bagi kes-kes masing-masing, maka siasatan lanjut diperlukan untuk mengesahkan kebenaran dengan mana-mana bukti sokongan baru sama ada dari keterangan lisan atau dokumentari, katanya.

“Maklumat baru dalam SD boleh digunakan untuk membantu penyiasatan untuk mengumpul bukti atau petunjuk baru dan membuktikan jika terdapat sebarang kebenaran dalam kandungan SD,” katanya.

Akhbar juga mengatakan bahawa siasatan ke SD perlu dilakukan secara profesional tanpa rasa takut atau memihak kepada sesiapa, tanpa mengira jika terdapat pendapat bahawa mereka mungkin bermotifkan politik.

“Ia bukan soal sama ada mereka bermotifkan politik. Ini adalah persoalan tentang melakukan siasatan dengan cepat, profesional dan tanpa rasa takut atau berpihak kepada sesiapa,” katanya.

Walau bagaimanapun, Akhbar bersetuju bahawa SD tanpa bukti yang kukuh dan dihasilkan daripada paksaan, rasuah, atau motif politik adalah satu pembaziran masa untuk polis, selain satu tindakan yang menyalahi undang-undang dan tidak jujur.

SD bukan untuk main-main atau senjata untuk memfitnah dan merosakkan imej dan reputasi individu lain. Sebelum membuat pengakuan melalui akuan berkanun, seseorang perlu fikirkan dengan mendalam sama ada ia wajar atau tidak.

Show More

Related Articles

Back to top button