AntarabangsaIsu Semasa

Mengapa Rakyat India Menentang Pembaharuan Undang-Undang Kewarganegaraan?

Gelombang protes terhadap undang-undang kewarganegaraan baharu telah meletus di bandar-bandar di seluruh India, kerana para penunjuk perasaan bimbang ia boleh membahayakan minoriti Muslim dan menghapuskan identiti sekular kerajaan.

Rusuhan itu telah merebak ke lebih daripada sedozen bandaraya dan Perdana Menteri Narendra Modi telah bertindak balas dengan mengerahkan tentera, mengeluarkan perintah berkurung dan menyekat internet.

Undang-undang kewarganegaraan baharu yang diluluskan Parlimen minggu lalu, dilihat sebagai sebahagian daripada tekanan Modi yang lebih luas untuk mengubah India menjadi negara Hindu. India dengan populasi 1.3 bilion penduduk, adalah kira-kira 80 peratus Hindu dan kira-kira 14 peratus penduduk Islam.

Undang-undang baharu yang turut disertakan dengan ujian kewarganegaraan itu bakal menjejaskan hampir dua juta penduudk yang berkemungkinan diisytiharkan tanpa kewarganegaraan dan turut membimbangkan umat Islam India yang dikhuatiri menjadi target sentimen anti-Muslim.

Apakah undang-undang kewarganegaraan baharu India?

Rang undang-undang pindaan kewarganegaraan itu bertujuan memberikan taraf kewarganegaraan India kepada penganut Buddha, Kristian, Hindu, Jains, Parsis dan Sikh yang melarikan diri dari Bangladesh, Pakistan dan Afghanistan sebelum tahun 2015, tetapi bukan untuk penganut Islam.

Pegawai kerajaan mengatakan undang-undang itu bertujuan melindungi minoriti agama yang dianiaya di beberapa negara jiran. Tetapi ia tidak akan melindungi umat Islam yang dianiaya, termasuk Rohingya di Myanmar.

Apakah ujian kewarganegaraan?

Kesemua 33 juta penduduk Assam, negeri yang bersempadan dengan Myanmar dan Bangladesh, perlu memberi keterangan dokumen, seperti geran hartanah atau sijil kelahiran, menunjukkan bahawa mereka atau nenek moyang mereka tinggal di India sebelum tahun 1971. Mereka yang tidak boleh mengesahkan status pendatang, berisiko dihantar ke kem tahanan baru yang besar.

Lebih daripada dua juta orang, ramai daripada mereka Muslim, gagal untuk lulus ujian dan boleh berakhir tanpa kewarganegaraan. Parti pemerintah Modi telah bersumpah untuk melanjutkan ujian ke bahagian lain di India.

Kerajaan mengatakan ujian itu bertujuan untuk menghapuskan pendatang tanpa izin dari Bangladesh. Menteri Dalam Negeri India, Amit Shah, telah berulang kali merujuk kepada pendatang ini sebagai “anai-anai.”

Apa yang orang India takuti?

Ramai di India kira-kira 200 juta umat Islam melihat undang-undang kewarganegaraan baru sebagai anti-Islam. Para penganalisis mengatakan bahawa ia adalah kali pertama India telah meluluskan undang-undang yang melayan orang-orang dengan cara yang berbeza berdasarkan agama mereka.

Sesetengah bimbang bahawa ujian kewarganegaraan dan undang-undang kewarganegaraan baru boleh digunakan untuk menghalang mereka dari menuntut hak-hak yang telah mereka terima selama beberapa dekad dan menghantar mereka ke kem tahanan. Mereka boleh diisytiharkan pendatang asing apabila gagal ujian kewarganegaraan, kemudian menafikan perlindungan dari undang-undang kewarganegaraan baru kerana tidak termasuk untuk umat Islam.

Mengapa sesetengah orang bukan Islam menentang?

Terdapat kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan progresif dan kaum India dari kepercayaan agama lain yang Modi berusaha untuk menghapuskan tradisi sekular India dan menjadikan negara itu sebagai negara Hindu.

Kebanyakan penyokong Modi adalah orang Hindu dan Modi sendiri berasal dari latar belakang ideologi yang menekankan ketuanan Hindu. Tetapi ramai juga orang Hindu yang ingin mengekalkan India sebagai negara sekular, seperti yang diinginkan oleh pengasas terdahulu India Mohandas K. Gandhi.

Di Assam, protes diketuai oleh orang Hindu yang takut bahawa undang-undang kewarganegaraan itu dapat membenarkan pendatang untuk menetap di sana dan mengambil tanah mereka. Di negeri ini, ia bukanlah persaingan antara umat Hindu dan Islam sebaliknya ia adalah perjuangan antara warga tempatan dan orang asing. Ramai orang Assam tidak mahu mana-mana pendatang baru, tidak kira agama yang mereka anuti.

Show More

Related Articles

Back to top button