Amerika SyarikatAsiaPolitik

Barack Obama Kongsi Rahsia Untuk Bergelar Pemimpin Hebat

Pemimpin perlu mendekatkan diri mereka dengan orang yang bersedia menegur kesalahan mereka, kata mantan presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, dalam memberi nasihat mengenai kepimpinan.

“Anda melakukan kesalahan jika anda mempunyai orang-orang ‘mengangguk’ sepanjang masa yang mentertawakan semua jenaka anda dan mengatakan betapa bijaknya pandangan itu.

“Bukan sahaja anda tidak akan berkembang. Anda juga membuat kesilapan besar,” tegasnya ketika menjawab soalan daripada peserta Pemimpin Yayasan Obama: Program Asia Pasifik.

Program ini merupakan program pembangunan kepimpinan satu tahun yang bertujuan untuk memberi inspirasi, memperkuat dan menyambung pemimpin-pemimpin baru muncul dari rantau Asia-Pasifik.

Beliau sebelumnya bercakap pada sidang pleno “Bagaimana Asia-Pasifik Membentuk Kita” yang dimoderasi oleh kakaknya Maya Soetoro-Ng.

Obama juga bercakap tentang keyakinan dan kerendahan hati, dengan mengatakan seseorang harus mempunyai keyakinan untuk mengetahui bahawa mereka tidak tahu segala-galanya dan berada bersama orang-orang yang tidak takut mengatakan perkara itu.

Apabila ditanya mengenai siapa mentornya, Obama berkata bahawa beliau tidak mempunyai individu spesifik tetapi terinspirasi dari beberapa pemimpin berbeza untuk mempelajari sesuatu perkara.

“Saya bersifat terbuka dan melihat di mana saya boleh belajar mengenai sesuatu perkara dengan individu yang berbeza.

“Anda harus terbuka kepada lebih ramai orang dan lebih banyak pengalaman. Bertemu dengan orang yang boleh mengajar anda, cari orang yang tidak menyukai anda dan jangan takut kepada orang yang tahu lebih banyak daripada anda. “

Obama menambah bahawa ketika memegang jawatan presiden, beliau memastikan untuk mempunyai orang yang lebih pintar daripadanya dalam pemerintahannya supaya dapat memberi tumpuan kepada agenda dan visi untuk negara.

Beliau juga mengatakan bahawa adalah penting untuk meluangkan masa untuk diri sendiri selain daripada bekerja agar dapat menilai kehidupan.

“Persoalannya ialah sama ada anda akan kekal berada di laluan umum, untuk mengekalkan trajektori umum.

“Kemudian anda tidak akan berasa seperti anda telah hilang arah. Ia adalah perjalanan yang panjang. Anda perlu kekal berkuasa dan selesa dengan hakikat bahawa anda perlu mengambil langkah berjaga-jaga.”

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close