Hiburan

Bagaimana Youtuber Mukbang Ini Boleh Habiskan 5,000 Kalori Makanan?

Di Malaysia, Muhammad Izzat Osman atau lebih dikenali dengan nama Youtube-nya, Isaac Osman, adalah seorang Youtuber terkenal yang menghasilkan video mukbang iaitu video makanan.

Isaac yang merupakan seorang atlet berbasikal, mengumpulkan hampir 250,000 subscriber Youtube dalam lebih setahun membuat video mukbang.

 

Bagaimana Isaac Boleh Makan Banyak?

“Saya suka makan. Apabila anda suka makan, anda melihat video di Youtube dan dari situlah bagaimana saya terjebak dalam video Youtube ini.

“Dan kerana saya sentiasa berlari marathon dan banyak berlatih, saya selalu lapar. Jadi pada dasarnya saya tahu bahawa saya boleh makan banyak,” kata Ishak.

Dari zaman awalnya sebagai pembuat video mukbang dengan hanya 60 subscriber, Isaac telah berusaha keras untuk memastikan kejayaan berterusan di saluran Youtubenya.

Sebagai permulaan, dia banyak melakukan penyelidikan ke arah aliran mukbang yang sedia ada dan memakan apa saja yang sedang trending, untuk memanfaatkan sepenuhnya pasaran.

 

Rahsia Viral Isaac Osman

“Sebenarnya apabila anda membuat video Youtube, anda juga perlu mengetahui arah aliran semasa dan apa yang orang suka tonton. Contohnya, pada masa itu adalah trend makan makanan berkeju, jadi saya akan mencari makanan berkeju.

“Populariti video Youtube anda dan berapa cepat orang mengikuti saluran anda bergantung kepada apa yang orang suka tonton anda makan.

“Ia bukan tentang apa yang anda mahu lakukan. Kadang-kadang saya mungkin mempunyai idea yang saya rasa menarik, tetapi apabila saya melakukannya, tidak ada sambutan yang baik, kerana orang tidak suka melihatnya,” katanya.

 

“Tidak Ada Youtuber Lain Yang Boleh Makan Sebanyak Saya.” – Isaac Osman

Oleh kerana kapasiti perutnya telah berkembang, begitu juga kemampuannya untuk makan. Biasanya Isaac dengan mudah dapat menghabiskan makanan 4,000 kalori dan kadang-kadang sehingga 5,000 kalori.

Dia juga akan memastikan untuk menghabiskan semua makanan yang dipamerkan di dalam videonya kerana ini adalah apa yang dicari oleh penonton dan juga supaya tidak membazirkan wang yang dibelanjakan untuk makanan yang boleh berjumlah RM150 untuk satu video.

“Penonton saya sangat menyukai saluran saya kerana saya makan banyak dan saya boleh menghabiskannya. Sejauh yang saya tahu, di Malaysia, tidak ada Youtuber lain yang boleh makan sebanyak saya,” katanya.

Antara pencapaian peribadi Isaac termasuk dapat menghabiskan 4.5 liter air, 11 ketul ayam goreng pedas Mcdonald, dua ekor ayam dan 10 keping pizza peribadi dalam satu video.

Image result for isaac osman
Isaac Osman

Bagaimana Menjadi Seorang Youtuber Cara Isaac Osman

Untuk menjadikan videonya menarik, Isaac telah melabur lebih RM2,000 untuk kamera, tripod dan peralatan lain. Ketika masih bekerja sebagai pereka pameran, dia hanya membuat video pada waktu malam selepas bekerja atau pada hujung minggu.

Setiap hidangan biasanya mengambil masa sehingga 45 minit untuk diselesaikan. Kemudian, Isaac akan menghabiskan kira-kira lima jam mengeditnya menjadi video berdurasi 10 minit yang biasanya dilakukan pada waktu lewat malam.

Tetapi dia tetap berdedikasi untuk menjadi pengeluar kandungan yang produktif, menghasilkan tiga video yang sempurna dalam tempoh seminggu.

 

Cara Isaac Othman Buang Kalori Tubuh Badan

Disiplin yang tinggi juga diperlukan untuk mengekalkan berat badan yang ideal, sesuatu yang dilakukannya melalui gabungan diet dan senaman.

“Sebenarnya, banyak orang bertanya kepada saya bagaimana saya makan banyak tetapi tidak gemuk? Contohnya, jika saya makan makanan yang mempunyai 5,000 kalori, itu adalah kalori dua hari untuk orang biasa.

“Jadi apa yang saya lakukan adalah, sehari sebelum saya merakam video, saya hanya boleh makan sayur-sayuran atau mengurangkan pengambilan makanan saya supaya makanan yang saya makan mempunyai nilai kalori yang sangat sedikit.

“Jadi saya mempunyai defisit kalori yang saya simpan untuk keesokan harinya. Selain itu, saya juga mengamalkan intermittent fasting sebagai persediaan rakaman,” katanya.

Isaac juga meneruskan rutin latihannya yang ketat. Dua kali seminggu, dia akan berbasikal ke tempat kerja dengan jarak keseluruhan pergi-balik kira-kira 18km.

Risiko dan ganjaran

Walau bagaimanapun, Isaac mengakui bahawa dia juga bimbang tentang kesan jangka panjang dari gaya makannya itu. Tetapi baginya, ganjaran masa kini amat berbaloi berbanding risiko itu.

Pada masa ini, Isaac menerima pendapatan yang lumayan. Isaac mengatakan jika mengetahui akan menerima pendapatan sampingan sedemikian, dia pasti menjadi Youtuber 10 tahun lebih awal.

Walaupun begitu, Isaac memahami bahawa dia mempunyai tanggungjawab untuk penontonnya, sebahagian besar peminatnya (kira-kira 70%) berada di antara umur 15 dan 25.

Itulah sebabnya dia sedar bahawa dia perlu mengingatkan bahawa apa yang dilakukannya itu tidak boleh ditiru oleh orang muda yang sengang dipengaruhi.

“Dalam video, saya selalu mengingatkan, ‘Video ini adalah untuk hiburan’. Oleh itu, apabila saya makan makanan yang sangat pedas, saya akan memberitahu orang ramai, ‘Jangan cuba ini di rumah’ atau sebagainya.

“Saya tidak mahu orang meniru saya, sebab itu saya juga memuat naik kandungan tentang sesi berbasikal dan larian saya, kerana saya rasa bertanggungjawab dan tidak mahu orang makan terlalu banyak,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button