Bisnes & Ekonomi

Facebook, Google Terkeluar Dari Senarai ’10 Tempat Kerja Terbaik’

Syarikat-syarikat teknologi besar seperti Facebook Inc dan Google Inc yang dilihat sebagai tempat kerja idaman kerana menawarkan pelbagai faedah kepada pekerja, telah kehilangan populariti mereka.

Syarikat-syarikat Silicon Valley jatuh dari 10 tempat kerja terbaik di Amerika Syarikat, menurut ranking tahunan Glassdoor yang dikeluarkan pada hari Selasa (10 Disember).

HubSpot Inc, syarikat perisian pengkomputeran awan, meraih kedudukan pertama sementara firma teknologi DocuSign Inc dan Ultimate Software masing-masing di tempat ketiga dan kelapan.

Facebook, yang telah dinilai sebagai “tempat terbaik untuk bekerja” selama tiga kali dalam 10 tahun yang lalu, berada di kedudukan ke-23.

Ia adalah kedudukan paling rendah syarikat media sosial itu sejak mula memasuki senarai pada tahun 2011 sebagai tempat kerja terbaik. Facebook yang berpangkalan di Menlo Park, California, menduduki tempat ketujuh pada tahun lepas.

Google yang pernah disenaraikan sebagai “tempat terbaik untuk bekerja” pada tahun tahun 2015 dan berada dalam kedudukan 10 teratas dalam lapan tahun sebelumnya, berada di kedudukan ke-11 pada senarai Glassdoor tahun ini.

Apple Inc, yang pernah menduduki senarai 25 teratas secara konsisten, menduduki tempat ke-84. Amazon Inc yang dikenali sebagai tidak mempunyai budaya dalaman yang positif, gagal menduduki senarai untuk tahun ke-12 berturut-turut.

Microsoft Corp adalah salah satu daripada syarikat teknologi besar yang berjaya melonjakkan kedudukan dalam ranking. Syarikat yang berpangkalan di Washington itu berpindah ke No. 21 dari 34 setahun yang lalu.

Beberapa syarikat teknologi membuat senarai buat kali pertama, termasuk SurveyMonkey di No. 33, Dell Technologies Inc di No. 67 dan Slack Technologies Inc di No. 69.

Dua puluh daripada syarikat dalam senarai itu beribu pejabat di Kawasan Teluk San Francisco, kata Glassdoor.

Senarai tahunan itu menggunakan ulasan pekerja mengenai bidang seperti kompensasi, manfaat, budaya dan pengurusan kanan.

Banyak syarikat teknologi tinggi, termasuk Facebook dan Google, telah dikritik tahun ini untuk pelbagai masalah dan dalam sesetengah kes, pekerja telah menentang keputusan eksekutif secara terbuka.

Di Google, pekerja telah memprotes syarikat itu dalam beberapa topik, termasuk taktik “ancaman” syarikat terhadap pekerja.

Hasil pengundian pekerja dalaman di gergasi pencarian Internet, yang dilaporkan oleh Bloomberg pada bulan Februari, menunjukkan bahawa hanya segelintir pekerja yang menyokong visi ketua pegawai eksekutif Sundar Pichai daripada tahun sebelumnya. Ia juga mendapati lebih sedikit pekerja yang mempercayai pengurusan kanan akan berjaya memimpin syarikat di masa depan.

Di Facebook, yang menyediakan pekerja dengan kemudahan termasuk makanan percuma, perkhidmatan korporat dan perkhidmatan dobi, pekerja telah menolak secara dalaman terhadap kepimpinan mengenai beberapa isu dasar, seperti keputusan untuk tidak memeriksa iklan politik.

Show More

Related Articles

Back to top button