AntarabangsaIsu Semasa

Rusia, China & AS Mula Bangunkan Armada Tentera AI

Menurut laporan media, Rusia berkemungkinan menubuhkan satu unit tentera robot menjelang 2025, menggambarkan visi perang yang digerakkan oleh kecerdasan buatan pada masa depan.

Penerapan AI telah menjadi tumpuan pemodenan tentera Rusia. Pada tahun 2017, pada pertemuan dengan pelajar di Yaroslavl, Presiden Rusia Vladimir Putin berkata kecerdasan buatan adalah “bukan sahaja masa depan Rusia tetapi juga untuk semua manusia”.

Rusia dilaporkan merancang untuk merancang kerangka untuk unit tentera robot pada tahun 2020, dan menyelesaikan penyelidikan saintifik, reka bentuk dan ujian, dan menempatkan unit tempur robot ke dalam perkhidmatan pada tahun 2025.

Pertubuhan tentera dan penyelidikan Rusia telah menetapkan visi untuk meletakkan robot secara bebas dalam misi pertempuran.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Rusia telah menguji mesin robot di medan perang sebenar, terutama di Syria.

Ia juga telah menguji persenjataan seperti Platform-M, sebuah unit robotik yang dikendalikan jauh di atas kapal penjelajah, bersenjatakan peluncur bom tangan dan senapang Kalashnikov, dan Uran-9 kenderaan tempur tanpa pemandu, membuat kemajuan yang baik dalam robot tentera.

Perkembangan besar lain termasuk kenderaan autonomi, unit robot manusia bersama dan sistem perintah bagi pelbagai operasi robot.

Amerika Syarikat, satu lagi negara kuasa besar tentera, meramalkan penerapan teknologi canggih termasuk AI untuk berperang.

Strategi Offset Ketiga Washington, yang bertujuan untuk melawan musuh luar terutamanya melalui penggunaan teknologi, merancang untuk memastikan AS kekal sebagai pemain terbesar yang menggunakan AI dalam peperangan dan mengejar teknologi generasi akan datang untuk meningkatkan kelebihan ketenteraannya berbanding dengan negara-negara lain.

Amerika Syarikat telah menjalankan satu siri program penyelidikan dan pembangunan untuk anggota tentera AI, robot dan peralatan autonomi dan peperangan tanpa pemandu atau dengan kata lain, sistem tempur pintar.

Kenderaan tanah tanpa pemandu, robot beralih bentuk ChemBot, dan robot empat kaki BigDog telah membawa fiksyen sains ke alam realiti.

Pada 12 Februari, AS menggariskan strategi AI pertamanya, termasuk mewujudkan Pusat Kecerdasan Buatan Bersama.

Dengan perkembangan teknologi dan peningkatan bilangan senjata robotik AI, teknologi akan menjadi ciri utama di medan perang pada masa akan datang.

Mungkin terdapat unit perisai tanpa kuasa, armada tanpa pemandu, unit robot khas, unit robotik angkasa dan pasukan gabungan tanpa manusia.

Dalam proses ini, jika AI lemah akhirnya berkembang menjadi AI yang kuat, persaingan dalam teknologi AI akan terus meningkatkan ketegangan di antara negara kuasa besar.

Dengan perkembangan seperti ini, China juga telah berusaha keras untuk mempercepatkan pembangunan ketenteraan berteknologi tinggi dan ia akan berfungsi untuk memajukan teknologi pintar bukan sahaja untuk persenjataan tetapi juga kepada teori ketenteraan.

Show More

Related Articles

Back to top button