EropahPolitik

Pemimpin Muda Sedang Mengubah Landskap Politik Eropah

Kemunculan Sanna Marin yang berusia 34 tahun sebagai perdana menteri baru Finland bukanlah sesuatu yang baru. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Eropah telah melihat kemunculan para pemimpin muda kerana generasi baru kelihatan lebih baik dalam menavigasi lanskap politik yang semakin kompleks.

Umur rata-rata pemimpin global sebenarnya telah bertambah sejak tahun 1950-an, menurut kajian oleh Curtis Bell dari University of Tennessee di Knoxville. Walau bagaimanapun, ia berbeza di Eropah di mana sejak 1980-an, umur purata pemimpinnya jatuh jauh di bawah purata global.

Kebanyakan pemimpin negara Kesatuan Eropah (EU) mempunyai umur purata 52 tahun. Kumpulan 28 negara itu termasuk lapan pemimpin di bawah umur 45. Hanya lima daripada pemimpin itu, termasuk Bierlein, berusia lebih dari 60 tahun dan hanya seorang berusia lebih daripada 70 tahun iaitu Nicos Anastasiades, 73, dari Cyprus.

Marin, yang disahkan sebagai PM oleh Parlimen Finland pada hari Selasa, mendapat jawatan selepas gabungan pakatan lima parti menggulingkan PM sebelumnya, Antti Rinne, kerana menimbulkan pertikaian utama dalam perkhidmatan pos negara.

Marin adalah timbalan Rinne dalam Parti Demokratik Sosial, dan berjaya menjalankan kempen pemilihannya pada awal tahun ini kerana Rinne terpaksa mengambil cuti sakit. Empat parti lain dalam gabungan itu juga dipimpin oleh wanita, tiga dari mereka dalam usia tiga puluhan.

Tetapi kemunculan Marin bukan hanya mengenai budaya politik progresif Finland; lebih daripada satu abad yang lalu ia menjadi negara pertama di Eropah yang membenarkan wanita mengundi. Ia juga mengenai pendekatan baru yang dibawa oleh pemimpin muda dalam lanskap politik yang semakin berpecah-belah di benua itu.

Di Denmark, ahli parti Demokrat Sosial Mette Frederiksen, 41, menjalankan kerajaan minoriti yang bergantung kepada sokongan tiga pihak lain untuk memerintah dan beliau telah mentadbir selama 152 hari setakat ini, dan partinya telah memperluaskan pengundiannya ke atas saingan. Walaupun secara teknikalnya parti itu berhaluan kiri, Frederiksen mengamalkan pendirian anti-imigran yang ketat untuk menang.

Di Perancis, Emmanuel Macron, yang berusia 39 tahun ketika memenangi pemilihan presiden pada tahun 2017, beraksi di atas landskap parti tradisional; ia masih mustahil untuk meletakkannya dengan tepat di matrik kiri atau kanan.

Leo Varadkar, PM baru Ireland yang berstatus gay, juga menerima jawatan pada usia 39 tahun. Seperti Marin, Varadkar mengatakan bahawa beliau memberikan penekanan kepada isu-isu identiti yang mentakrifkan dirinya.

Di Slovenia, bekas pelawak Marjan Sarec, yang menjadi PM pada usia 41 tahun, mengetuai pakatan minoriti tanpa haluan yang jelas untuk menentukan ideologinya.

Dalam erti kata lain, ahli politik Eropah pada usia 30-an dan awal 40-an tidak mengamalkan paradigma tradisional sama ada berhaluan kiri atau kanan; ideologi dan identiti kurang penting bagi mereka berbanding dengan pendahulunya.

Mereka menggunakan institusi politik tradisional untuk mendapatkan kuasa, tetapi mereka tidak sepenuhnya mengamalkan cara politik terbabit. Pemimpin generasi baru cenderung untuk mencari keputusan mengenai isu-isu tertentu berbanding menetapkan sama ada mereka berhaluan kiri atau kanan.

Marin dan rakan pemimpin seusianya tergolong dalam kumpulan generasi politik yang semakin meningkat, yang belajar di sekolah lebih lama daripada yang terdahulu, hidup dalam persekitaran yang lebih pelbaga, dan mahir dengan Internet.

Mereka menentang bentuk-bentuk organisasi politik yang lama, cenderung untuk mempercayai masyarakat sivil lebih daripada parti dan bersemangat tentang isu-isu tertentu dan bukannya ideologi yang merangkumi semua.

Oleh kerana generasi ini menjadi lebih berkuasa, tidak mungkin parti tradisional dapat kekal memerintah kecuali mereka memilih pemimpin yang tahu bagaimana untuk mendengar dan berinteraksi dengan pengundi.

Pemimpin Eropah muda dan beberapa ahli politik di luar EU terutamanya Jacinda Ardern di New Zealand, yang menjadi PM pada usia 37 tahun pada 2017 dan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy, yang dipilih pada tahun ini 41, telah membuktikan bagaimana politik baru ini berfungsi.

Show More

Related Articles

Back to top button