Isu SemasaTempatan

KL Memerlukan Pelan Proaktif Untuk Hapuskan Kemiskinan

Di Kuala Lumpur, terdapat ramai gelandangan terutama di hadapan masjid Negara. Malah mereka berada di setiap ceruk ibu kota.

Mereka adalah sebahagian daripada bandaraya KL. Anda tidak boleh menafikan atau mengabaikan kewujudan mereka. Malah bandar yang sibuk dan bising ini ditakrifkan oleh kehadiran mereka.

Tetapi mereka hanyalah sebahagian daripada landskap kemiskinan bandar KL. Lebih ramai lagi golongan miskin bandar yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

KL mengalu-alukan semua orang. Orang ramai datang dari kampung-kampung dan bandar-bandar kecil, cuba mengejar “impian Malaysia” – tidak menjadi jutawan tetapi hanya untuk bertahan di bandar yang menjanjikan masa depan yang lebih baik.

KL dimajukan dengan pesat. Ini adalah satu cabaran besar bagi ahli politik dan perancang bandar untuk menguruskan penghuni bandar mereka. Malah untuk menyediakan kemudahan asas dan sokongan infrastruktur adalah satu cabaran besar.

Kemiskinan KL sering dijadikan karya oleh pelukis, penulis buku dan penggiat seni perfileman. KL adalah hutan batu di mana kemanusiaan hilang dan sukar dicari.

KL boleh menjadi Bandar yang kejam namun ia adalah tempat tinggal bagi orang yang cuba mencari nafkah. KL adalah sebahagian daripada kesedaran dan jiwa kebangsaan mengenai ketidaksamaan, perjuangan kelas dan kemiskinan.

KL adalah sebahagian daripada budaya popular kita, dari lagu-lagu kepada filem, cerita pendek dan lukisan dan puisi ke novel. Tetapi kemiskinan bandar adalah nyata. Ia bukan sekadar karya fiksyen.

KL juga pernah dihuni oleh golongan setinggan di mana pada satu ketika terdapat sekurang-kurangnya 150 “koloni” di dalam dan di sekitar bandar.

Tetapi penempatan setinggan ini hilang dengan pantas. Kampung Kerinchi dan Jalan Jelatek telah berubah menjadi kediaman bandar.

Tetapi KL perlu menangani isu kemiskinannya. Ia tidak semudah menggulingkan mereka yang tinggal di Kampung Kerinchi atau Jalan Jelatek dan meletakkan mereka di tempat lain. Kebanyakan penduduk KL mendakwa mereka kini hidup lebih teruk daripada sebelumnya.

Menteri Wilayah Persekutuan Khalid Samad berhujah bahawa KL memerlukan rancangan yang lebih baik untuk membasmi kemiskinan. Cubaan untuk menyelesaikan masalah tanpa pendekatan holistik tidak akan berfungsi.

Terdapat banyak percubaan telah dilakukan untuk menyelesaikan masalah ini tetapi kebanyakan gagal untuk memenuhi tujuannya.

Menurut Khalid, kebanyakan langkah-langkah ini sama seperti menelan paracetamol; ia membantu meringankan kesakitan tetapi masalahnya berterusan.

Khalid telah mengambil langkah peribadi untuk mencari penyelesaian kepada kemiskinan bandar. Malah, beliau telah memberi inisiatif untuk menganjurkan satu seminar sehari mengenai Menghapuskan Kemiskinan Bandar minggu lepas. Acara itu menyaksikan NGO, ahli akademik dan aktivis sosial membincangkan 16 kertas kerja yang berkaitan dengan kemiskinan.

Kita boleh berhujah tentang apa yang menjadikan kemiskinan bandar. Kita juga boleh tidak bersetuju dengan definisi dalam mengukur kemiskinan. Tetapi kemiskinan adalah mengenai orang. Ia tidak boleh menunggu penyelesaian total.

Perbandaran sudah mengubah landskap negara kita. Lebih daripada 72% penduduk kita adalah penduduk bandar sekarang. Kita perlu melihat kemiskinan dari prisma baru, yang menggunakan pendekatan multidimensi.

Kita mesti menangani isu ini secara keseluruhan, dengan mengambil kira bahawa kemiskinan tidak mengenal bangsa dan dalam jangka panjang ia akan memberi kesan yang melemahkan ekonomi dan sosial rakyat kita.

Show More

Related Articles

Back to top button