MalaysiaPolitik

6 Perkara Daripada Kongres PKR dan Konvensyen Amanah

Kongres Kebangsaan PKR ke-14 pada hujung minggu lalu seharusnya bersejarah dan mendapat perhatian.

Ia sepatutnya menjadi perayaan dua dekad perjuangan parti itu untuk keadilan dan reformasi. Ia juga kali pertama Datuk Seri Anwar Ibrahim mengambil alih sebagai presiden sejak pengampunannya.

Namun, sepanjang empat hari itu, kongres itu telah dicemari keganasan dan perarakan kerana perbalahan antara kem Anwar dan Datuk Seri Azmin Ali.

Konvensyen Kebangsaan ke-4 Parti Amanah Negara juga turut berlangsung pada minggu lalu malangnya tidak diendahkan kerana drama intensif kongres PKR dan perhimpunan agung Umno.

Di sini, terdapat 6 isu utama dari kedua-dua konvensyen PKR dan Amanah:

1. Azmin masih berpengaruh dalam PKR

Anwar mungkin presiden, tetapi Azmin seolah-olah masih mempengaruhi banyak pihak. Pada hari pertama yang menyaksikan pelancaran kedua-dua sayap Wanita dan Belia, ada yang memakai baju dengan perkataan’ AA TEAM ‘dicetak pada lengan kanan mereka, paparan jelas menyokong Azmin.

Sebelum ucapan Azmin, penganjur juga memainkan montaj pendek memuji Azmin sebagai “pengorbanan” bagi parti itu dengan tidak menyebut nama Anwar atau isterinya, bekas Presiden Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Oleh itu, adalah tidak mengejutkan untuk melihat bahawa orang ramai telah berkurangan selepas penyokong Azmin keluar pada hari Sabtu, dan kemudian meninggalkan kongres pada hari terakhir hanya untuk menyertai Azmin dalam kongres berasingan di Kuala Lumpur.

2. Peralihan kuasa dari Dr M kepada Anwar masih belum selesai

Untuk log masuk ke Wi-Fi di pusat media, kata laluan yang disediakan ialah “AnwaribrahimPM8” – rujukan jelas kepada status Anwar sebagai “perdana menteri kelapan”.

Dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad belum memberikan garis masa konkrit peralihan kuasa, beberapa perwakilan nampaknya tertumpu pada topik itu semasa sesi perbahasan dan ucapan penggulungan kongres walaupun Anwar sendiri tidak menyebutnya.

Topik peralihan kuasa diserlahkan pada sesi debat ketika ucapan Anwar pada hari ketiga kongres, terutama apabila tidak ada Azmin dan kelompoknya yang telah keluar.

Kepimpinan tertinggi yang membincangkannya dalam ucapan penggulungan itu termasuk Setiausaha Agung Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, naib presiden Datuk Dr Xavier Jayakumar dan Ketua Pemuda Akmal Nasrullah Md Nasir.

3. Perpecahan PKR berterusan, adakah perdamaian?

Berikutan pergerakan keluar puak Azmin, Anwar kemudian berkata beliau secara peribadi tetap terbuka untuk perdamaian antara kedua-dua kem tetapi menekankan bahawa beliau juga harus berpihak kepada mereka yang menuntut tindakan keras termasuk pengusiran kumpulan dari parti.

Dalam mengingkari amaran Anwar bahawa pembelot akan dipecat, beribu-ribu penyokong Azmin menghadiri acara “saingan” iaitu satu taklimat yang dikatakan mengenai Wawasan Sejahtera Bersama 2030.

Azmin juga mengeluarkan kenyataan panas, menggambarkan dirinya sebagai “reformis sebenar” yang telah “menderita” jauh lebih awal daripada Anwar dan memberi amaran bahawa beliau mungkin kehilangan kesabarannya.

4. Konsep rahmatan lil alamin untuk Amanah

Konsep “rahmatan lil ‘alamin” atau “rahmat untuk semua” adalah secara tidak langsung nyawa Amanah yang dibentuk daripada perpecahan puak PAS. Tetapi, konsep itu tidak disebut dengan tegas oleh pemimpin dalam konvensyen tersebut.

Salah satu cara konsep itu direalisasikan ialah dalam keterlibatan parti: ahli bukan Melayu dianggap ahli penuh dan dibenarkan untuk bersaing untuk semua jawatan dalam parti. Walaupun akhirnya tiada seorang pun diundi dalam jawatankuasanya, Hu Pang Chow adalah antara mereka yang hampir tersenarai pendek.

Tetapi kebimbangan lain adalah betapa sedikitnya wanita yang dipilih: hanya dua daripada 27. Akibatnya, anggota jawatankuasa pusat Dr Siti Mariah Mahmud mengkritik parti itu kerana patriarki yang semakin buruk, dan tidak mengiktiraf peranan wanita.

5. PAS masih membayangi Amanah

Mohamad, yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, mengakui bahawa tidak mudah bagi ahli melarikan diri daripada mentaliti PAS.

“Bayang-bayang masa lalu masih wujud kerana seperti saya, saya telah bersama PAS sejak tahun 1978 hingga 2015, sehingga hampir 40 tahun.

“Tidak mudah untuk mengubah naratif ini. Buat masa sekarang, ia akan kelihatan sukar, tetapi kami masih mempunyai masa, “katanya kepada Malay Mail.

6. Bolehkah Amanah meminjamkan ‘kestabilan’ kepada Pakatan Harapan?

Perwakilan Amanah lebih gembira untuk mengekalkan status quo parti sekarang, dengan Mohamad dan Datuk Seri Salahuddin Ayub terus menjadi presiden dan timbalan walaupun menerima undi ketujuh dan ketiga di antara 27 ahli jawatankuasa masing-masing.

Semua menteri dan timbalan menteri Amanah telah dipilih ke dalam barisan kepimpinan parti mereka kecuali Mohd Anuar Mohd Tahir, dengan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad menerima undian paling tinggi (786).

Naib Presiden Amanah Khalid dan Datuk Mahfuz Omar juga mempertahankan pengembalian semula Mohamad sebagai presiden, yang menekankan pengalaman bertahun-tahun sebagai seorang ahli politik berpengalaman yang masih mampu memimpin parti itu tanpa mengira jumlah undi yang diperoleh.

Dalam ucapannya semalam, Mohamad memuji parti itu sebagai “yang paling stabil” pada masa ini, dan berjanji bahawa tidak akan memperjudikan parti itu dan terus menjalankan tugasnya sebagai parti pakatan kerajaan.

Dengan pergeseran dalaman dan “penyakit” yang melanda beberapa ahli Kabinet dan mengancam agenda pembaharuan pakatan, Amanah mungkin perlu menggoyahkan “kestabilan” yang dimiliki.

Show More

Related Articles

Back to top button