AntarabangsaIsu Semasa

Tapak Pengomposan Mayat Yang Pertama Di Dunia Dibuka Di Seattle

Kemudahan pengomposan manusia yang pertama di dunia dijangka dibuka pada musim bunga tahun 2021 selepas ahli-ahli parlimen Washington meluluskan proses itu pada awal tahun ini.

Recompose, syarikat yang berpangkalan di Seattle akan menjadi yang pertama di dunia yang menawarkan “pengebumian organik semulajadi,” proses yang menukar sisa manusia termasuk tulang dan gigi menjadi tanah organik.

Rumah pengebumian era baru itu meraikan pembukaan lokasi pertamanya di bangunan berukuran 1,720 meter persegi bulan lalu selepas penggubal undang-undang mengubah undang-undang negara mengenai perkhidmatan selepas kematian, menjadikan Washington sebagai negeri pertama yang membenarkan kompos manusia , lapor The Seattle Times.

“Transformasi manusia kepada tanah berlaku di dalam Ruang Pengubahsuaian berbentuk heksagon yang boleh diguna semula. Apabila proses selesai, keluarga akan dapat membawa pulang sebahagian tanah itu sementara sebahagian lagi digunakan di taman-taman di lokasi itu,” tulis Recompose di laman webnya.

Dengan harga kira-kira $5,500 setiap orang, proses pengomposan ini lebih mahal daripada pembakaran tetapi lebih murah dari pengebumian biasa. Kos itu termasuk pengangkutan untuk orang Washington, tetapi pengomposan juga akan tersedia untuk individu dari negara atau negeri lain.

Image result for worlds first composting site"

Pemilik Recompose, Katrina Spade bekerjasama dengan saintis tanah Lynne Carpenter-Boggs dari Washington State University, yang mengetuai percubaan penyelidikan pertama yang berjaya menggunakan enam mayat sukarelawan dalam “Penilaian Kitaran Hidup” yang membandingkan kaedah pengebumian konvensional dan pengomposan organik.

Penemuan awal mencadangkan bahawa pengomposan kurang memberi kesan kepada alam sekitar berbanding pembakaran mayat atau pengebumian tradisional, sebahagian besarnya disebabkan oleh keupayaannya untuk mengimbangi karbon atmosfera di dalam tanah.

Anggaran mencadangkan bahawa satu tan metrik karbon dioksida akan disimpan setiap kali seseorang dikompos secara organik berbanding dibakar atau dikebumikan secara konvensional.

Selain itu, Recompose mengatakan bahawa mereka “meminimumkan sisa, mengelakkan mencemari air bawah tanah dan mencegah pelepasan CO2 dari pembakaran dan dari pembuatan keranda, batu nisan, dan pelapik kubur.”

Satu mayat boleh menghasilkan kira-kira satu halaman kubik tanah, yang boleh dibawa pulang oleh ahli keluarga dan digunakan dalam apa jua kapasiti yang mereka mahu. Tanah sisa akan menuju ke tanah konservasi di kawasan Seattle yang lebih besar.

“Dengan membenarkan proses organik mengubah tubuh kita dan orang-orang yang kita sayangi menjadi tanah organic yang berguna, kita dapat memperkuat hubungan kita dengan kitaran semulajadi dan memperkaya hasil bumi,” kata Recompose.

Show More

Related Articles

Back to top button