MalaysiaPolitik

PKR & Skandal: Lagi Kes Songsang Melibatkan Anwar Ibrahim

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menafikan dakwaan bahawa beliau telah melakukan gangguan seksual terhadap seorang bekas penyelidik berusia 26 tahun.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata beliau telah menerima laporan yang dibuat oleh individu bernama Muhammed Yusoff Rawther menerusi media serta platform media sosial.

“Saya mengutuk fitnah yang dibuat tanpa sebarang asas,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Anwar berkata pada tarikh serangan seksual yang dikatakan itu, beliau aktif berkempen dalam pilihan raya kecil Port Dickson.

Pada hari yang sama, Anwar berkata beliau juga telah menghadiri Perayaan Ulang Tahun Ke-150 Mahatma Gandhi di Kuala Lumpur dan kemudian kembali ke Port Dickson untuk memenuhi jadual kempennya untuk hari itu.

Beliau menambah bahawa setiausaha rahsianya Shukri Saad juga telah membuat laporan polis mengenai perkara itu pagi ini.

Anwar berkata peguamnya, Ramkarpal Singh juga telah mengemukakan surat permintaan daripada Yusoff.

Beliau menambah bahawa keluarga Yusoff, melalui datuk saudaranya, Mohideen Abdul Kader, juga telah mengeluarkan satu kenyataan yang mengutuk tindakan Yusoff selepas lebih daripada satu tahun kejadian yang dikatakan itu berlaku.

“Tindakan ini bertujuan untuk memburukkan imej saya ketika Kongres Kebangsaan ke-14 PKR dan proses peralihan kepimpinan negara,” kata Anwar.

Yusoff, 26, melalui perakuan sumpah semalam mendakwa bahawa dia telah diserang secara seksual oleh Anwar ketika bekerja sebagai penyelidiknya. Serangan itu didakwa berlaku di rumah Anwar.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Yusoff mendakwa tidak ada tindakan daripada pihak berkuasa walaupun dia telah memberikan laporan perubatan yang mengesahkan kecederaan yang didakwa kekal.

Setiausaha politik Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak, mendakwa bahawa sidang akhbar itu dicalonkan oleh bekas anggota PKR, Badrul Saharin @ Chegubard, yang tidak berpuas hati dengan pemecatannya sebagai anggota seumur hidup tiga tahun lalu.

Farhash mendakwa bahawa Badrul sedang bekerja dengan bekas kakitangan untuk melemahkan Anwar. Beliau juga mendakwa Yusoff sebelum ini dipecat dari pejabat Anwar kerana tidak berdisiplin.

Difahamkan Yusoff pada September tahun ini memfailkan tindakan di Mahkamah Sesyen Shah Alam, mendakwa Farhash telah menimbulkan kecederaan selepas didakwa menumbuknya tanpa provokasi.

Beliau juga menyaman setiausaha akhbar Anwar Tunku Nashrul Tunku Abaidah berhubung beberapa kenyataan media yang dibuatnya mengenai kejadian itu.

Sementara itu, pengarah komunikasi PKR, Fahmi Fadzil, berkata tindakan individu itu adalah percubaan politik yang jelas untuk memburukkan imej parti itu.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu menambah bahawa masa perkara itu diberitahu kepada umum bersamaan dengan kongres tahunan PKR di Melaka juga ‘pelik’.

“Ada seseorang cuba menyerang PKR ketika parti itu mengadakan kongres tahunannya. Tuduhan itu tidak berasas dan rakyat sudah jijik dengan serangan politik seperti itu.

“Bagi saya, ini bukan isu sama sekali kerana keluarga individu itu juga membuat kenyataan mengenainya,” kata Fahmi.

Show More

Related Articles

Back to top button