Isu SemasaTempatan

Najib Akhirnya Buka Mulut Tentang Jho Low, Derma Dari Arab

Datuk Seri Najib Razak akhirnya membuka mulut tentang hubungannya dengan ahli perniagaan buruan, Low Taek Jho @ Jho Low dan peristiwa-peristiwa yang membawa kepada berbilion-bilion derma daripada Raja Abdullah Abdulaziz Al Saud dari Arab Saudi, yang berakhir dalam akaun bank persendiriannya.

Dalam perbicaraan SRC International Bhd di mana Najib dituduh menyalahgunakan dana sebanyak RM42 juta, Najib berkata beliau pertama kali mengenali Jho Low pada 2007 apabila anak tirinya, Riza Aziz memperkenalkan mereka.

Beliau berkata Jho Low adalah lulusan Wharton Business School di Amerika Syarikat dan telah menjadi usahawan yang sangat berjaya pada usia muda dengan dana pelaburan swastanya sendiri.

Jho Low, katanya, kemudian berjaya dalam mendapatkan perjanjian antara Arab dan projek Khazanah Nasional dalam Pembangunan Iskandar.

“Beliau juga terlibat dalam pengambilalihan Utama Banking Group Bhd (UBG) dengan bekas ketua menteri Sarawak Tun Taib Mahmud. Saya kemudian mendapat tahu bahawa Low juga rapat dengan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin,” katanya sambil menambah Jho Low menjadi orang yang sangat berpengaruh yang mempunyai hubungan rapat dengan kerabat dan individu di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Arab Saudi.

Low, katanya, dapat mengatur pertemuan dengan semua orang berpengaruh itu dan ia membantu meningkatkan keyakinannya kepada ahli perniagaan itu.

Ditanya oleh peguam, Wan Aizuddin Wan Mohammed, apa yang menyebabkan beliau percaya bahawa Low mempunyai pengaruh di kalangan keluarga diraja Saudi dan UAE, Najib berkata terdapat beberapa insiden yang berlaku yang mempengaruhinya.

Najib menyebut kemampuan Low untuk mendapatkan pelaburan besar dari syarikat Mubadala Development yang dimiliki oleh UAE untuk melabur di rantau Pembangunan Iskandar.

Najib berkata Low kembali membuktikan dirinya pada 2011 apabila memainkan peranan penting dalam mendapatkan Putera Mahkota Abu Dhabi, Jeneral Sheikh Mohammed Zayed Al Nahyan untuk melawat Malaysia.

“Low juga dapat mengadakan pertemuan dengan Putera Turki dari Arab Saudi yang melihat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk mengadakan usaha sama dengan PetroSaudi pada September 2009,” katanya.

Najib berkata, Putera Turki yang ketika itu menjadi Gabenor Riyadh, adalah anak lelaki kegemaran Raja Abdullah pada masa itu.

“Putera Turki juga merupakan orang yang mengagumkan kerana beliau adalah Pemimpin Skuadron jet pejuang F15 di Arab Saudi dan pemilik bersama PetroSaudi.”

Najib berkata Jho Low juga yang mengatur pertemuan antara beliau dan Raja Abdullah semasa beberapa lawatannya ke Riyadh dan Jeddah.

“Pada tahun 2010, sebelum saya mengadakan lawatan rasmi ke Arab Saudi, Low memberitahu saya bahawa Raja Abdullah sangat kagum dengan keupayaan Malaysia untuk mengekalkan kesederhanaan dan bagaimana kita memperlakukan umat Islam dan bukan Islam secara sama rata.

“Dia berkata Raja Abdullah mahu memberikan saya penghormatan tertinggi dengan menganugerahkan saya penghormatan Raja Abdulaziz Order of Merit (kelas 1). Anugerah ini sebelum ini diberikan kepada Presiden Barrack Obama Amerika Syarikat dan Presiden Rusia Vladimir Putin.”

Ditanya apakah ini benar-benar berlaku, Najib menjawab secara afirmatif dan berkata beliau juga berjaya meningkatkan hubungan Malaysia-Arab Saudi semasa pertemuan dengan Raja Abdullah.

“Raja Abdullah menyatakan keprihatinannya terhadap ancaman militan Islam yang semakin meningkat dan meminta saya memastikan Malaysia bebas daripada pengaruh negatif itu.

“Raja Abdullah memberi saya jaminan peribadi bahawa beliau akan memberi saya semua sokongan untuk memastikan saya dapat memimpin Malaysia dan menjadikannya sebagai model negara Islam yang berjaya.”

Najib berkata pada tahun 2010, Low memberitahunya bahawa Raja Abdullah mahu memberinya sumbangan peribadi tetapi tidak dimaklumkan tentang jumlah itu.

Beliau berkata Low memaklumkan kepadanya bahawa sumbangan itu akan diuruskan oleh anak lelaki Raja itu dan butirannya akan diberitahu.

“Saya mendapat sejumlah besar wang dari 2011 hingga 2014 dan saya percaya bahawa ini adalah sumbangan. Low adalah orang tengah dan saya percaya bahawa dia yang mengendalikan semua sumbangan untuk kerabat Arab. Saya juga menerima beberapa surat mengenai sumbangan ini dari Jho Low.”

Ditanya sama ada Jho Low memaklumkan kepadanya tentang jumlah yang tepat, Najib berkata beliau hanya diberitahu bahawa ia adalah antara AS$ 100 juta hingga AS$ 200 juta.

Najib berkata beliau tahu keluarga diraja Arab Saudi murah hati dan mereka juga telah menyumbangkan jumlah besar kepada organisasi seperti Yayasan Clinton di Amerika Syarikat dan negara-negara seperti Mesir, Pakistan dan Palestin.

Beliau menambah keyakinannya terhadap Low semakin meningkat apabila Raja Abdullah menaikkan kuota Haji untuk Malaysia dan membantu pelajar Malaysia yang terkandas semasa pemberontakan Arab Spring.

“Jho Low menyediakan dua pesawat untuk pelajar Malaysia dari Mesir ke Jeddah. Saya juga menerima kain Qiswah (kain yang menutup pintu masuk ke Kaabah).”

Najib, 66, menghadapi tiga tuduhan pecah amanah (CBT) dan salah satu penyalahgunaan kuasa ke atas dana berjumlah RM42 juta yang dikaitkan dengan SRC International.

Beliau juga menghadapi tiga dakwaan pengubahan wang haram ke atas dana yang sama dan menghadapi hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda jika sabit kesalahan.

Show More

Related Articles

Back to top button