MalaysiaPolitik

Bagaimana Nasib MCA, MIC Dalam Muafakat Nasional?

MCA tidak dapat meramalkan sama ada ia akan menjadi sebahagian daripada pakatan Muafakat Nasional, kerjasama politik yang melibatkan parti pembangkang, Pas dan Umno.

Timbalan presiden parti komponen Barisan Nasional Datuk Dr Mah Hang Soon berkata setakat ini tiada jaminan atau kedudukan pasti yang diambil oleh MCA sama ada ia akan menjadi sebahagian daripada Muafakat Nasional atau sebaliknya.

“Dalam politik, sukar bagi kami untuk memastikan apa yang sebenarnya akan berlaku … anda boleh meramalkan apa yang akan berlaku esok atau lusa tetapi adalah sukar bagi kita untuk meramalkan masa depan.

“Bagaimanapun, kami berpegang kepada kenyataan yang dibuat oleh presiden parti (Datuk Seri Ir Wee Ka Siong) bahawa pada dasarnya kita menyokong perpaduan dan kerjasama pembangkang sebagai semangat berpasukan.”

September lalu, bekas musuh politik Pas dan Umno menandatangani perjanjian untuk kerjasama politik yang antara lain akan menyaksikan kedua-dua pihak bersama menggalakkan naratif Melayu / Islam tanpa menafikan kepelbagaian agama, kaum dan budaya sebagai paksi untuk kestabilan politik, keharmonian kaum dan kesejahteraan negara.

Kejayaan Muafakat Nasional dikatakan terbukti melalui kemenangan besar MCA pada pilihan raya kecil Tanjung Piai baru-baru ini melalui calonnya, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng.

Mengenai mengapa beliau tidak menyentuh Muafakat Nasional dalam ucapannya, Dr Mah berkata ia bukan satu-satunya faktor yang menyebabkan BN mengalahkan Pakatan Harapan dalam pilihan raya itu kerana ada faktor lain yang membawa kepada kemenangan.

“Saya tidak faham mengapa anda mengatakan bahawa kami menang atas dasar Mauafakat Nasional. Saya percaya terdapat banyak faktor lain. Ada yang mengatakan ia disebabkan oleh faktor calon dan yang lain mengatakan ia disebabkan kegagalan kerajaan dalam mentadbir negara,” katanya.

Dr Mah berkata sudah tiba masanya untuk MCA sekarang untuk mengukuhkan lagi kedudukannya melalui sokongan rakyat sendiri tanpa bergantung pada orang lain.

Beliau berkata MCA sanggup bekerjasama dengan sesiapa selagi mereka menghormati prinsip dan garis panduan asas yang ditetapkan oleh parti.

Sementara itu, MIC pula mengambil pendekatan tunggu dan lihat sama ada untuk menyertai Muafakat Nasional.

Presidennya Tan Sri S. Vigneswaran berkata tidak ada gunanya memikirkan sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku dalam masa terdekat.

“Saya tidak fikir kerajaan sekarang akan membenarkan Muafakat Nasional didaftarkan secara rasmi sebagai gabungan politik,” katanya ketika dihubungi NST.

Beliau juga berkata MIC tidak mempunyai masalah untuk bekerjasama dengan Pas.

“Malah, kerjasama politik kita bermula sebelum Pas menandatangani piagam Muafakat Nasional dengan Umno.

“Ini terbukti apabila Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang melawat ibu pejabat MIC pada Mac tahun ini.”

Vigneswaran percaya kerjasama politik parti itu dengan PAS akan membantu MIC untuk terus maju dan memenangi lebih banyak sokongan di kalangan rakyat terutama masyarakat Melayu.

Show More

Related Articles

Back to top button