AntarabangsaIsu Semasa

China Wajibkan Imbasan Muka Kepada Pengguna Telefon

China akan mewajibkan pengendali telekom untuk mengumpul imbasan muka apabila mendaftar pengguna telefon baru di cawangan luar talian, menurut pihak berkuasa teknologi maklumat negara, ketika Beijing terus mengetatkan kawalan ruang siber.

Pada bulan September, kementerian industri dan teknologi maklumat China mengeluarkan notis mengenai “melindungi hak dan kepentingan sah rakyat secara dalam talian”, yang menetapkan peraturan untuk menguatkuasakan pendaftaran nama sebenar.

Notis itu berkata pengendali telekom harus menggunakan “kecerdasan buatan dan cara teknikal lain” untuk mengesahkan identiti orang apabila mereka menggunakan nombor telefon baru.

Seorang wakil khidmat pelanggan China Unicom memberitahu AFP bahawa keperluan “imbasan muka” yang bermula pada 1 Disember bermaksud pelanggan mendaftar untuk nombor telefon baru mungkin perlu merekodkan wajah mereka.

“Dalam langkah seterusnya, kementerian kami akan terus meningkatkan pengawasan dan pemeriksaan … dan tegas mempromosikan pengurusan pendaftaran nama sebenar untuk pengguna telefon,” kata notis pada September lalu.

Walaupun kerajaan China telah mendesak untuk pendaftaran nama sebenar untuk pengguna telefon sejak 2013 di mana kad pengenalan perlu disamakan dengan nombor telefon baru, langkah untuk memanfaatkan AI bermula ketika teknologi pengimbasan muka digunakan di seluruh China di mana teknologi digunakan untuk segala-galanya dari pemeriksaan supermarket ke kamera pengawasan.

Terdapat maklum balas yang bercampur di media sosial, di mana terdapat pengguna yang memberi sokongan dan bimbang tentang notis pengesahan muka itu dengan beberapa penyataan berhubung data biometrik mereka boleh dibocorkan atau dijual.

“Ini agak keterlaluan. Kita akan terus dikawal,” tulis satu pengguna di laman web Weibo, mengulas di bawah artikel tentang peraturan baru terbabit.

Walaupun penyelidik telah memberi amaran tentang risiko privasi yang berkaitan dengan pengumpulan data pengimbasan wajah, pengguna telah menerima teknologi ini secara meluas.

China telah mengenakan satu tindakan undang-undang pertama pada pengimbasan wajah bulan lepas.

Pada awal November, seorang profesor China memfailkan tuntutan terhadap sebuah taman safari di Hangzhou, wilayah timur Zhejiang kerana memerlukan imbasan muka untuk masuk, menurut mahkamah tempatan.

Selain pengguna telefon, laman sosial media seperti Weibo juga terpaksa melancarkan pendaftaran nama sebenar pada tahun 2012.

Pengawasan media sosial telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini sebagai sebahagian daripada usaha pemerintah China untuk “menggalakkan pembangunan Internet yang sihat, teratur, melindungi keselamatan negara dan kepentingan awam”.

Show More

Related Articles

Back to top button