Gaya HidupPercutian

Bolehkah Taman Tema Melonjakkan Industri Pelancongan Domestik?

Adakah anda tahu bahawa Malaysia adalah pusat taman tema di Asean? Terdapat lebih daripada 20 taman tema utama dan taman air termasuk pusat hiburan dalaman dan taman pengembaraan yang terletak di seluruh negara, dengan lebih banyak dijangka dibuka tahun depan.

Bagi sesetengah pelancong, taman tema mungkin tidak kelihatan seperti destinasi percutian ideal kerana ia biasanya mahal dan sangat ramai, terutamanya pada cuti sekolah. Tetapi ada orang yang sukakan pengalamannya dan merasakan taman tema adalah seperti pusat hiburan dan pusat sehenti.

Taman tema juga sesuai untuk semua orang dari peringkat umur. Ini merupakan faktor penting untuk keluarga, terutama mereka yang mempunyai anak muda, atau mereka yang sering berkunjung dalam kumpulan besar.

Taman tema juga penting untuk pelancongan domestik. Menurut laporan yang dikeluarkan baru-baru ini oleh Tourism Malaysia, jumlah pelancong domestik meningkat 10.9% daripada 2017, mencatatkan sejumlah 78.2 juta pelancong.

Negeri yang paling ramai pelancong domestik pada tahun 2018 adalah Pahang (9.2 juta ketibaan), diikuti Johor (7.8 juta), Perak (7.6 juta), Selangor (6.8 juta) dan Negeri Sembilan (6.1 juta). Banyak taman tema utama di Malaysia terletak di negeri-negeri ini.

Jumlah perbelanjaan oleh pelancong domestik juga mencatatkan pertumbuhan dua angka (11.7%), mencatatkan sejumlah RM60.4bil pada tahun 2018.

Kebanyakan pelancong asing lebih suka pengalaman kebudayaan dan pengembaraan di Malaysia, yang sering pergi ke rizab hutan, gunung, pulau dan kampung.

Pelancong setempat, bagaimanapun, biasanya pergi ke bandar untuk membeli-belah dan mengunjungi tempat popular seperti Menara Berkembar Petronas, serta pantai / taman untuk berkelah, dan taman tema atau pusat hiburan untuk hari yang menyeronokkan.

Kebanyakan orang mungkin tidak menyukai orang ramai di taman tema atau barisan yang panjang untuk bermain tetapi mereka adalah salah satu produk pelancongan yang lebih popular yang ditawarkan oleh Malaysia.

Berikut adalah 10 taman tema yang berbaloi dikunjungi ketika cuti sekolah yang panjang di Malaysia:

1. Lost World Of Tambun

Terletak di Ipoh, Perak, Lost World Of Tambun adalah taman pengembaraan keluarga yang dikelilingi oleh hutan yang subur, mata air panas dan bukit batu kapur. Terdapat tujuh taman di sini, beberapa di antaranya dibuka hingga lewat (Hutan Luminous hanya dibuka pada waktu malam). Ini adalah satu-satunya taman tema di Asia Tenggara yang mempunyai mata air semulajadi.

2. Legoland Malaysia Resort

Ini adalah taman tema jenama antarabangsa pertama di negara ini dan Legoland pertama di Asia. Taman di Johor Bahru baru-baru ini menambahkan tarikan baru iaitu Sea Life Malaysia. Terdapat taman air, beberapa permainan, bandar-bandar Lego dan juga hotel.

3. Pengembaraan Skytrex

Terdapat tiga taman Skytrex di Malaysia: Langkawi (Kedah), Melaka dan yang terbaru, Sungai Congkak (Selangor). Skytrex adalah taman pengembaraan yang pertama di negara ini yang membolehkan pelawat “terbang”, “meluncur” atau bargayut dari pokok ke pokok.

4. Sunway Lagoon

Salah satu taman tema tertua Malaysia, Sunway Lagoon di Bandar Sunway, Selangor kekal sebagai destinasi pelancongan yang sangat popular hari ini. Ia mempunyai lebih daripada 80 tarikan di ruang 36 hektarnya. Bukan sahaja taman tema dan taman air, Sunway Lagoon juga merupakan tempat konsert yang popular.

5. Skytropolis Indoor Theme Park

Taman tema dalaman yang mesra keluarga ini terletak di Resorts World Genting. Dengan lebih daripada 37,000sq meter dalam bangunan empat tingkat, taman ini sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak, dengan pelbagai permainan. Tiket hanya perlu dibayar  untuk permainan sahaja, jadi anda tidak perlu membayar untuk apa yang anda tidak mahu lakukan. Antara tarikan termasuk The Void, pusat hiper realiti, Imaginatrix yang menggabungkan permainan fizikal dengan realiti maya, dan BigTop Video Games Park, arcade bertemakan sarkas.

6. Bukit Gambang Resort City

Taman air, taman safari dan taman akademi. Ini adalah hanya beberapa tarikan di Bukit Gambang Resort City di Pahang. Timboi, singa putih dilahirkan di taman safari ini yang merupakan taman safari terbesar di Malaysia pada tahun 2014. Timboi ialah singa putih pertama yang pernah dilahirkan di Malaysia! Terdapat haiwan lain juga termasuk hyena, beruang, harimau dan cheetah, yang dikatakan satu-satunya wujud di negara ini.

7. A’Famosa Water Theme Park

Taman ini wujud pada zaman yang sama dengan Sunway Lagoon, tetapi ia sedikit lebih kecil. Terdapat taman air, safari dan taman tema dengan permainan dan aktiviti yang menyeronokkan yang lain. Pusat membeli-belah Freeport A’Famosa Outlet juga ada berdekatan dengan taman itu.

8. Adventure Waterpark Desaru Coast

Terletak di tengah-tengah kampung nelayan, Adventure Waterpark Desaru Coast di Johor adalah salah satu taman air terbesar di dunia. Terdapat 20 permainan dan slaid yang terletak di lima “zon percikan”. Terdapat bahagian khas untuk bayi, kanak-kanak kecil dan kanak-kanak yang lebih muda, jadi ibu bapa tidak perlu terlalu bimbang tentang itu. Adventure Waterpark adalah rumah kepada pelabuhan air pertama di Asia Tenggara, dan mempunyai salah satu kolam gelombang terbesar di dunia. Antara permainan termasuk Revenge Kraken, The Tempest dan Swinging Ship.

9. Escape

Slaid air terpanjang di dunia, 1.14km panjang terletak di taman tema Escape Pulau Pinang. Tempat ini mempunyai tiga tarikan utama: Adventureplay, Waterplay dan Gravityplay dan masing-masing mempunyai pelbagai aktiviti yang dijadualkan setiap hari untuk pengunjung.

10. SuperPark Malaysia

SuperPark adalah taman aktiviti dalaman dari Finland yang sesuai untuk seluruh keluarga. Ia menawarkan sebanyak 25 aktiviti seperti skating ais, trek kereta pedal, platform trampolin, dinding pendakian dan slaid gergasi. Ia dibahagikan kepada tiga kawasan bertema: Kawasan Pengembaraan, Arena Permainan dan Dewan Freestyle.

Show More

Related Articles

Back to top button