AntarabangsaBisnes & Ekonomi

Bytedance: Syarikat China Di Sebalik Aplikasi Viral TikTok

Tahukah anda siapakah orang di sebalik aplikasi TikTok yang menjadi fenomena dalam kalangan remaja? TikTok dimiliki oleh syarikat baru yang berpengakalan di Beijing, Bytedance.

Bytedance dimiliki oleh Zhang Yiming, 36 tahun, seorang pakar teknologi yang mahu menjadi perintis dalam projek kecerdasan buatan (AI).

Aplikasi TikTok memaparkan klip video berdurasi 15 hingga 60 saat menampilkan segala-galanya dari tutorial mewarna rambut sehingga kepada rutin tarian dan jenaka tentang kehidupan seharian.

 

TikTok Merupakan Aplikasi Paling Popular Bytedance Tetapi…

Sejak dilancarkan pada 2017, TikTok telah dimuat turun lebih daripada 1.5 bilion kali, menurut agensi penyelidikan yang berpusat di AS Sensor Tower. Ia mempunyai ramai pengguna di India, Amerika Syarikat, Indonesia dan di tempat lain.

Tetapi kebangkitannya telah menimbulkan ketakutan dan bulan lalu dua senator AS kanan menyeru agar kerajaan mengkaji semula aplikasi itu, dengan mengatakan ia boleh mendedahkan pengguna kepada pengintip dari Beijing.

Bytedance, yang diasaskan oleh Zhang pada tahun 2012, menggunakan kecerdasan buatan untuk menentukan maklumat suapan berdasarkan minat pengguna.

 

Pengasas Bytedance Menjadi Jutawan Kerana TikTok

TikTok adalah aplikasi luar negara yang paling popular oleh Bytedance, manakala produk lain di China dan luar negara termasuk agregator berita dan alat produktiviti.

Dengan kejayaan aplikasinya, Zhang yang dulunya seorang programmer, kini berada dalam senarai kelab jutawan China.

Pada tahun 2019, beliau telah disenaraikan dalam 20 Senarai Rich China Hurun dengan kekayaan $13.5 bilion, menandingi lebih banyak ahli perniagaan teknologi tinggi seperti pengasas gergasi pencarian Baidu.

Kejayaan Zhang didorong oleh pengambilalihan aplikasi video Musical.ly pada tahun 2017 dan kemudian digabungkan dengan TikTok, dalam kesepakatan yang dilaporkan bernilai $1 bilion.

 

Teknologi Membuka Ruang Menjadi Jutawan

Liu Xingliang, dekan pusat penyelidikan DCCI, memberitahu AFP bahawa Zhang mewakili gelombang usahawan baru yang berbeza dengan taikun China yang paling terkenal, Jack Ma.

Zhang “lebih seperti seorang Pony Ma muda,” kata Liu, membandingkan Zhang kepada pengasas bersama Tencent gergasi internet China yang berusia 48 tahun.

Ini kerana Zhang “pernah menjadi seorang programmer, memberi perhatian lebih kepada produk, dan mengetahui teknologi dengan baik,” katanya.

Bytedance juga mengendalikan TikTok versi China yang dipanggil Douyin. Ia adalah aplikasi video pendek di China dengan lebih daripada 400 juta pengguna aktif bulanan, menurut iResearch.

Douyin yang dilancarkan pada 2016, menarik pengguna dengan membawa selebriti terkenal seperti pelakon dan penyanyi China, Kris Wu.

 

TikTok Bukan Satu-Satunya Produk Keluaran Bytedance

Produk pertama Bytedance adalah aplikasi agregasi berita China yang sangat popular, Jinri Toutiao yang turut menggunakan AI.

Selain TikTok, Bytedance juga menjalankan TopBuzz di Amerika Syarikat, sebuah aplikasi pengumpulan berita bahasa Inggeris yang dilaporkan cuba dijual pada bulan September.

Pada tahun 2016 ia menjadi pemegang kepentingan yang mengawal BaBe, aplikasi berita Indonesia dengan lebih daripada 30 juta muat turun sejak dilancarkan pada bulan Oktober 2013.

Aplikasi produktiviti dan Slack-competitor Lark adalah produk terbaru Bytedance, yang mempunyai fungsi penyimpanan awan, sembang dan kalendar.

Dan menurut laporan baru-baru ini, syarikat itu juga merancang untuk melancarkan perkhidmatan streaming muzik sendiri untuk bersaing dengan model langganan seperti Spotify dan Apple.

 

Cabaran sekatan kandungan

Di tanah besar China, Bytedance menggunakan ribuan penapis untuk meneliti kandungan yang tidak sesuai di dalam platform domestiknya dengan kos yang besar kepada syarikat.

Ia dilaporkan mengupah 2,000 sensor pada Januari 2018 selepas Beijing menuduh aplikasi pengumpulan beritanya “menyebarkan maklumat lucah”.

Ia kemudian berjanji untuk meningkatkan kakitangan penapisan dalamannya kepada 10,000 selepas dihalang sementara oleh kerajaan. Tapisan adalah perkara biasa di China di mana internet dikawal ketat.

Akan tetapi, TikTok turut menghadapi cabaran global di mana ia disekat di Bangladesh dan diharamkan oleh mahkamah India secara sementara atas tuntutan mempromosikan pornografi di kalangan kanak-kanak.

Ia juga didenda di Amerika Syarikat kerana mengumpul maklumat secara haram dari kanak-kanak.

TikTok telah cuba menjauhkan diri dari China, mengatakan pada bulan Oktober bahawa ia “tidak dipengaruhi oleh mana-mana kerajaan asing, termasuk kerajaan China.”

Tetapi senator AS telah memberi amaran bahawa pemilik TikTok, ByteDance boleh dipaksa untuk berkongsi maklumat pengguna oleh perisikan China dan juga dapat digunakan untuk mempengaruhi pemilihan AS yang akan datang.

Show More

Related Articles

Back to top button