MalaysiaPolitik

‘Zaman Gelap’ Untuk Pakatan Harapan Telah Bermula

Minggu lalu merupakan minggu yang paling mencabar untuk Pakatan Harapan (PH) sejak berkuasa. Dari kekalahan dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai dan rancangan rombakan Kabinet, kepada isu keretakan dalam parti perikatan sehinggalah isu permintaan supaya Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad meletak jawatan.

Berikut adalah beberapa perkembangan politik utama yang berlaku baru-baru ini kepada Pakatan Harapan:

Kehilangan 15,000 Majoriti di Tanjung Piai

Kegagalan komunikasi, kekurangan kesediaan dan kos sara hidup yang tinggi telah menyumbang kepada kekalahan PH dalam pilihan raya kecil walaupun ia memenangi kerusi dengan kira-kira 500 undi pada pilihan raya umum lalu (PRU14).

Calon PH yang merupakan Ketua Bahagian Bersatu Tanjung Piai Karmaine Sardini kehilangan pertarungan enam penjuru kepada Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng dengan majoriti 15,068 undi, kekalahan tertinggi yang dicatatkan oleh perikatan itu.

PRK itu juga merupakan kekalahan keempat bagi PH selepas gabungan itu kehilangan dua kerusi negeri, Rantau Negeri Sembilan pada April dan Semenyih Selangor pada Mac. PH, melalui Bersatu, adalah penyandang di Semenyih sejak PRU14.

Dr Mahathir menjangkakan kekalahan dengan majoriti 2,000 undi. Berikutan tragedi Tanjung Piai yang dahsyat, Dr Mahathir bersetuju untuk melakukan “post-mortem” menyeluruh.

Rombakan Kabinet Kini Pasti

Kekalahan di Tanjung Piai juga mencetuskan perancangan rombakan Kabinet kerajaan Pakatan Harapan.

Dr Mahathir telah mempertahankan menteri-menterinya selama 18 bulan sebelum ini, walaupun ramai orang yang menyuarakan prestasi kurang memberangsangkan kerajaan baru itu.

Beliau sebelum ini berkata majoriti menterinya tidak mempunyai pengalaman dalam menjalankan kementerian dan pentadbiran kerajaan dan ia akan mengambil masa untuk mereka membiasakan diri.

Pada bulan Ogos, wujud khabar angin pertukaran “sederhana” antara menteri, termasuk kemasukan bekas pemimpin Umno dan Ahli Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed. Walau bagaimanapun, rancangan itu tidak menjadi kenyataan.

Minggu lepas, Dr Mahathir berkata sudah tiba masanya untuk membuat perubahan kepada Kabinet, tetapi ia akan dilakukan dengan cara yang sewajarnya dan berhati-hati.

Ini lebih penting kerana Malaysia akan menganjurkan Sidang Kemuncak Pemimpin 2020 Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) pada November tahun depan.

Beliau dijangka membincangkan perkara itu dengan semua parti komponen dalam pakatan, termasuk Parti Warisan Sabah yang diketuai oleh Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Pakatan Rahsia Azmin Ali

Perjumpaan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dengan Ahli Parlimen BN telah menyemarakkan khabar angin baru. Dilaporkan bahawa timbalan presiden PKR itu telah bersemuka dengan 22 Ahli Parlimen di kediaman rasminya di Putrajaya. Tujuh belas orang daripadanya dipercayai Ahli Parlimen Umno.

Laporan mencadangkan bahawa mesyuarat itu akan menyokong Dr Mahathir untuk meneruskan perjuangannya, walaupun ada perjanjian untuk Dr Mahathir menyerahkan kepimpinan negara kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Pertemuan rahsia itu juga menampilkan Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang didakwa pencetus kepada “kerajaan pintu belakang” yang menggegarkan PH.

Azmin bagaimanapun mendakwa tiada agenda “luar biasa” dibincangkan dalam pertemuan terbabit.

Setiausaha Agung PKR, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menyifatkan pertemuan itu sebagai “tidak sesuai”.

Dr Mahathir ketika ditanya mengenai pertemuan itu berkata: “Mungkin saya seorang diktator, tetapi saya tidak mengarahkan pertemuan itu.”

Perpecahan PKR Sarawak

Perbalahan PKR pusat juga telah menjejaskan tahap akar umbi. Ketua PKR Sarawak Baru Bian menolak dakwaan bahawa beliau telah kehilangan sokongan daripada akar umbi parti berikutan keputusannya membatalkan konvensyen parti peringkat negeri yang dijadualkan hujung minggu lalu. Anwar dijemput sebagai tetamu kehormat.

Baru dikenali sebagai ketua untuk kem Azmin di Sarawak, yang dijangka mengadakan pilihan raya negeri pada September 2021.

Baru menafikan dakwaan yang dibuat oleh ketua PKR Selangau Joshua Jabeng, yang mengatakan beliau mendapat sokongan daripada 18 pemimpin PKR Sarawak untuk menggulingkan Anwar.

Joshua berkata akar umbi mahu Anwar memimpin negeri itu dan pilihan raya ke-12 yang akan berlaku dalam tempoh 22 bulan akan datang.

Baru percaya usul untuk menggantikannya akan dibentangkan pada konvensyen yang kini dibatalkan itu.

Pertelingkahan PH di Melaka

Khabar angin sindrom kerajaan pintu belakang telah merebak ke Melaka. China Press melaporkan bahawa pemimpin PH Melaka bertemu dengan beberapa ADUN Umno untuk menjatuhkan Ketua Menteri Adly Zahari dalam pengundian pembentangan bajet negeri.

Menurut sumber, empat daripada 14 anggota perhimpunan dari PH akan bersepakat dengan Umno, yang mempunyai nombor yang diperlukan untuk membantah bajet.

Pada masa ini, PH mempunyai majoriti mudah di Melaka dengan hanya 15 kerusi daripada jumlah 28. Adly menafikan khabar angin itu dan akan terus memimpin pentadbiran negeri.

PH mungkin telah dilanda ribut pada minggu lalu, tetapi awan gelap terus membayangi gabungan itu dan ia dijangka bahawa Pakatan itu akan berterusan dilanda “bencana”.

Show More

Related Articles

Back to top button