Isu SemasaTempatan

Banduan Berisiko Rendah Bakal Jalani Hukuman Di Luar Penjara

Jabatan Penjara Malaysia mensasarkan dua pertiga daripada banduan berisiko rendah untuk menjalani sebahagian daripada hukuman mereka di luar penjara menjelang 2030.

Ketua Pengarahnya, Komisioner Jeneral Datuk Seri Zulkifli Omar berkata, untuk menjalani hukuman di lapangan, banduan perlu memenuhi syarat-syarat program pembangunan manusia dan mendapat laporan yang memuaskan untuk kelakuan mereka.

Beliau berkata sebaik sahaja mereka memenuhi 75 peratus daripada kriteria program, mereka akan dibenarkan untuk berintegrasi dalam masyarakat dan mengambil bahagian dalam aktiviti seperti menjalani latihan pekerjaan semasa menjalani hukuman yang tinggal.

“Mereka akan ditempatkan di kem-kem tentera terpilih sepanjang tempoh hukuman mereka. Terdapat proses untuk ini. Pada masa akan datang, kami akan melihat proses mempermudah proses supaya lebih banyak boleh menyertai program ini.”

Zulkifli berkata terdapat permintaan yang tinggi untuk tenaga kerja terlatih dan beliau menegaskan bahawa ini bukan satu bentuk buruh paksa kerana banduan akan dibayar gaji minimum.

“Sekiranya kita melihat keadaan semasa di penjara, ketika melakukan pemeriksaan awal, didapati 70 peratus banduan kita berada dalam kumpulan berisiko rendah.

“Pendekatan memberi mereka peluang kedua telah memperkuat sistem parol.

“Sejak tahun 2008, apabila sistem parol diperkenalkan, kurang daripada satu peratus daripada 31,000 banduan mengulangi kesalahan mereka. Kami mahu mereka mendaftar dalam program pemulihan.”

Beliau berkata lebih daripada 50 peratus banduan adalah remaja, berumur 45 tahun ke bawah.

Penyelaras program Peka @ MRCB Datuk Dell Akhbar Khan berkata di bawah program itu, penghuni terlibat dalam pembinaan berkaitan projek Light Rapid Transit 3.

“Mereka yang menunjukkan keupayaan untuk belajar kemahiran akan diberikan lebih banyak tugas, termasuk kimpalan, membaiki mesin dan menguruskan peralatan.”

Beliau berkata sektor pembinaan merupakan industri kritikal di mana tenaga kerja diperlukan secara konsisten.

“Semua kursus, latihan dan persijilan yang ditawarkan kepada Orang Diselia adalah diperakui oleh industri dan dilakukan mengikut piawaian yang dikehendaki supaya mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan pekerjaan.”

Beliau berkata syarikat-syarikat yang mengambil bahagian dalam program ini dapat menangani masalah tenaga kerja jangka pendek mereka dan pada masa yang sama meneroka potensi perancangan tenaga kerja jangka panjang.

Show More

Related Articles

Back to top button