AntarabangsaIsu Semasa

Kekeliruan Dalam Undang-Undang Baru Pensijilan Halal Indonesia

Sebagai negara kepada penduduk Islam terbesar di dunia, Indonesia telah berusaha untuk memastikan semua produknya disahkan halal, tetapi isu baru-baru ini mengenai sekatan penggunaan ucapan Krismas pada kek telah mencetuskan perdebatan tentang keupayaan kerajaan untuk mengurus pensijilan halal dengan betul.

Kontroversi itu, yang melibatkan rangkaian kedai roti Korea Selatan Tous Les Jours, menyebabkan orang ramai mempersoalkan prosedur pensijilan halal.

Kerajaan dan Dewan Perwakilan meluluskan Undang-Undang Jaminan Produk Halal pada tahun 2014 untuk memastikan semua produk yang diedarkan atau dijual di negara terbabit mematuhi nilai-nilai Islam dan selamat untuk dimakan atau digunakan oleh umat Islam, yang membentuk lebih daripada 88% daripada jumlah penduduk .

Satu artikel dalam undang-undang menetapkan bahawa semua produk yang dijual di Indonesia dikehendaki diluluskan oleh Agensi Pengesahan Halal (BPJPH) lima tahun setelah undang-undang diluluskan. Tarikh itu telah mula berkuat kuasa pada 17 Oktober lalu.

Makanan yang diproses, contohnya, sepatutnya disahkan oleh pihak berkuasa untuk memastikan ia tidak mengandungi daging babi atau alkohol.

Di bawah undang-undang, BPJPH adalah pihak berkuasa rasmi yang bertanggungjawab mengendalikan pensijilan halal. Tanggungjawab ini sebelumnya dipegang oleh Majlis Ulama Indonesia (MUI), sebuah institusi di bawah Kementerian Agama.

Walau bagaimanapun, peralihan kepada pensijilan halal tidak akan berlaku seperti yang diharapkan. Para pemerhati mengatakan peraturan dan pelaksanaan masih menghadapi masalah yang berpotensi menjadi perdebatan di kalangan masyarakat.

Pengkritik mendesak kerajaan menyelesaikan masalah dengan secepat mungkin untuk “mewujudkan kepastian bagi pengeluar dan pengguna”, jadi pensijilan halal tidak akan menghadapi bangkangan dari pengguna dan pembuat produk di negara itu.

Ombudsman Indonesia, Ahmad Suaedy berkata pejabatnya menyimpulkan bahawa kerajaan belum bersedia untuk melaksanakan pensijilan halal mandatori untuk semua perniagaan di seluruh kepulauan itu.

Sebelum pelaksanaan undang-undang baru, pensijilan halal di Indonesia dijalankan oleh Institut Penilaian Makanan, Obat dan Kosmetik MUI (LPPOM MUI).

“Menurut undang-undang, badan itu bertanggungjawab untuk mengesahkan agen penjamin produk halal (LPH) dan auditor. Bagaimanapun, kami fikir agensi itu belum bersedia untuk melakukan tugas tersebut,” kata Ahmad kepada The Jakarta Post pada Isnin.

Pada hakikatnya, pensijilan kecekapan LPH dan juruaudit halal masih dijalankan oleh MUI, yang boleh mengeluarkan fatwa edaran atau fatwa akhir untuk memberikan atau menafikan status halal kepada produk atau perkhidmatan.

“Terdapat potensi konflik kepentingan jika amalan ini berterusan. Ia mungkin menjejaskan kualiti perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat,” kata Ahmad.

Timbalan Pengerusi Yayasan Pengguna Indonesia (YLKI) Sudaryatmo menegaskan peraturan itu mengelirukan pengguna kerana subjek undang-undang masih tidak jelas.

Beliau menyebut artikel 4 undang-undang yang menyatakan produk yang diedarkan dan dijual di Indonesia dikehendaki mempunyai sijil halal.

“Namun, ketentuan lain menetapkan bahawa produk termasuk makanan dan minuman, kosmetik dan barang lainnya. Ini boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Adakah undang-undang itu bermakna peti sejuk juga perlu diperakui halal?” Kata Sudaryatmo.

Kemungkinan sedemikian boleh menimbulkan ketidakpastian bagi ahli perniagaan, kerana mereka tidak mahu didapati melanggar undang-undang kerana tidak mengesahkan produk mereka sebagai produk halal.

Beliau mencadangkan agar kerajaan menerbitkan peraturan-peraturan untuk bertindak sebagai garis panduan, menggunakan titik penjelasan yang diperoleh dari undang-undang.

Masalah seperti ini dipercayai menjadi punca kontroversi mengenai perkhidmatan Tous Les Jours. Di dalam video yang tular di media sosial, risalah kedai itu memberitahu bahawa mereka ingin selaras dengan prinsip syariah seperti yang ditetapkan oleh Undang-undang Jaminan Produk Halal, dan oleh itu telah memutuskan untuk menolak sebarang permintaan untuk kek Krismas atau perayaan bukan Islam lain. Ini termasuk Hari Valentine dan Halloween.

Syarikat itu segera menolak tuduhan unsur ektremisme. Mereka berkata risalah itu “bukan dasar rasmi yang dikeluarkan oleh pihak pengurusan” dan bahawa syarikat itu telah memulakan siasatan dalaman.

Show More

Related Articles

Back to top button