MalaysiaPolitik

Masih Adakah Penyelesaian Untuk Perpecahan Dalam PKR?

Perang dingin PKR antara presiden parti Datuk Seri Anwar Ibrahim dan timbalan presiden Datuk Seri Azmin Ali kini semakin panas.

Dalam ucapan ketika Konvensyen Reformis 2019, Anwar memberitahu pemimpin PKR supaya tidak melupakan perjuangan asal parti itu dan memberi amaran untuk tidak kembali kepada “tabiat buruk”.

Presiden PKR berkata beberapa pemimpin telah mula mengalihkan perjuangan asal parti dan tidak lagi menjalankan agenda reformasi.

“Mereka lupa bahawa perjuangan kita bukan untuk melindungi kepentingan satu atau dua orang, yang merupakan menteri.

“Terutama orang-orang ‘yang menyokong saya akan mendapatkan projek, mereka yang tidak menyokong, tidak akan dapat’. Ini adalah tabiat buruk lama Umno,” katanya dalam ucapan pembukaannya di konvensyen itu kepada kira-kira 500 penyokong.

Anwar tidak menyebut nama Azmin tetapi jelas bahawa kenyataannya yang pedas ditujukan kepada timbalan presidennya yang memboikot acara atau mesyuarat PKR yang melibatkan presiden parti.

Anwar berkata beliau telah membangkitkan isu yang sama semasa pertemuan baru-baru ini dengan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Inilah yang kita mahu betulkan. Kita mempunyai tanggungjawab tetapi menyalahgunakannya. Kita mesti menghentikan amalan sedemikian. Inilah makna penyalahgunaan kuasa.

“Anda bukan sahaja tidak bertemu dengan ahli parti, tetapi anda mengadakan perbincangan dengan Pembangkang.

“Projek ini, projek itu … Parti apa? Parti projek?” tanya Anwar yang mengundang ketawa dari penyokong.

Pada hari Isnin (18 Nov), Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali mengadakan pertemuan dengan 27 Ahli Parlimen dari PKR dan Umno di kediamannya di Putrajaya.

Walaupun menerima kritikan termasuk dari Anggota Parlimen Pembangkang, Azmin menyifatkan pertemuan itu sebagai perkara biasa.

Perbalahan antara Team Anwar dan Team Azmin seolah-olah menjadi lebih genting apabila Azmin, yang merupakan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, dan pemimpin PKR yang lain merancang untuk tidak menghadiri konvensyen kebangsaan parti di Melaka dari 5 hingga 7 Disember depan.

Ketiadaan pasukan Azmin dalam konvensyen kebangsaan PKR akan menghantar isyarat bahawa hubungan yang tegang antara timbalan presiden parti dan Anwar adalah titik perpecahan.

Lebih memburukkan keadaan, sayap Wanita serta kumpulan yang sejajar dengan timbalan ketua sayap Belia, Hilman Idham, akan menjemput Azmin untuk melancarkan konvensyen mereka.

Semalam, The Star melaporkan bahawa difahamkan Ketua Wanita Haniza Talha dan Hilman, yang merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gombak Setia, menjalankan konvensyen tanpa kebenaran kepimpinan pusat.

Tindakan itu bertentangan dengan keputusan Ketua Pemuda PKR, Akmal Nasrullah Mohd Nasir untuk tidak menjemput Azmin, walaupun secara tradisi timbalan presiden akan menghadiri pembukaan sayap Wanita dan Pemuda.

Sebaliknya, Akmal telah mencadangkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai pengganti Azmin.

The Star juga melaporkan bahawa terdapat pemberontakan dalaman yang dirancang dan Anwar akan mempengerusikan konvensyen kebangsaan sebagai presiden parti yang bergolak.

“Ini kali pertama perkara seperti ini berlaku di parti kami. Orang biasa mengkritik kepimpinan Wan Azizah tetapi kami masih bertambah dari kecil ke besar ketika di bawahnya.

“Kini, satu tahun selepas Anwar mengambil alih, ada krisis yang lebih besar daripada sebelumnya,” kata Khalid Jaafar, yang merupakan penasihat kepada Menteri Hal Ehwal Ekonomi.

Penyokong-penyokong Anwar mempunyai anggota parti yang tidak memperlihatkan rasa hormat terhadap peraturan parti.

Ketua whip parlimen PKR, Datuk Johari Abdul berkata para pemimpin ini mesti mengamalkan disiplin dan mengikut arahan yang diputuskan oleh kepimpinan parti.

“Mereka yang tidak mematuhi arahan parti menghina kepercayaan yang diberikan kepada mereka oleh rakyat. Tiada sesiapa yang boleh memaksa anda datang ke mesyuarat atau konvensyen, tetapi jika anda mahu memboikot, ia tidak baik untuk parti,” katanya semalam.

Ketua Pemuda PKR Akmal Nasrullah Mohd Nasir berkata semua konvensyen negeri, termasuk di Sarawak, telah diputuskan oleh kepemimpinan pusat.

Beliau juga meminta tindakan diambil terhadap mereka yang menentang kepimpinan parti.

“Bagaimanapun, presiden kami sangat baik dan snetiasa memaafkan tetapi ramai yang tidak sabar lagi,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button