AntarabangsaIsu Semasa

India, China Terus Menindas Golongan Minoriti Tetapi Dunia Hanya Menyaksikannya

China dan India, dua kuasa besar ekonomi dengan populasi penduduk terbesar di dunia, dengan kejam menindas etnik dan agama minoriti mereka. Tetapi komuniti antarabangsa seakan-akan membutakan mata.

Di Xinjiang, pihak berkuasa China mengawal ketat etnik minoriti Uighur dan laporan mendakwa mereka dikurung secara beramai-ramai di penjara dan kem tahanan.

Pada bulan Ogos, pihak berkuasa India membatalkan separuh autonomi wilayah Jammu dan Kashmir dan memutuskan bekalan internet dan telefon di rantau itu dan ia masih berterusan sehingga hari ini.

Penduduk Jammu dan Kashmir yang kebanyakan adalah orang Islam diletakkan di bawah tahanan rumah dan tidak dibenarkan keluar beribadah atau menuai tanaman.

Di Assam, timur laut India, para pegawai juga membina kem untuk memegang ratusan majoriti kaum Muslim-Bengali, yang diisytiharkan pendatang tanpa izin kerana nama mereka tidak termasuk dalam Daftar Warga Negara.

Kebanyakan mereka telah menetap di India sepanjang hidup mereka, tetapi dokumen kewarganegaraan mereka tidak wujud, hilang, atau penuh dengan kesalahan ejaan. Pihak berkuasa India berkata mereka mahu memperluaskan dasar itu di seluruh negara, menjadikan para aktivis semakin terancam untuk keselamatan umat Islam.

“Di Assam, kem-kem tersebut kini ditubuhkan di dalam penjara yang sedia ada dan dilaporkan kira-kira 600 hingga 700 orang ditahan di dalamnya,” kata Angana Chatterji, pengerusi bersama Universiti California, Inisiatif Berkeley mengenai Konflik Politik, Gender, dan Hak-Hak Rakyat kepada Business Insider.

Walaupun Xinjiang, Kashmir dan Assam berbeza beratus-ratus batu jauhnya, mereka semua dikawal dengan permainan yang sama.

Umat Islam Disasar Untuk ‘Mencegah Keganasan’

China telah berulang kali mendakwa bahawa tindakannya di Xinjiang adalah langkah pencegahan kepada keganasan.

Dokumen Parti Komunis yang terbongkar, yang diterbitkan minggu lalu oleh The New York Times, menunjukkan pihak kerajaan merujuk agama Islam sebagai kanser, penyakit, atau ketagihan dadah.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Luar India, Subrahmanyam Jaishankar berkata, negara itu memusnahkan internet dan komunikasi Kashmir untuk melawan radikalisasi dan “mencegah kehilangan nyawa.”

Para penduduk tempatan dan pegawai penguat kuasa undang-undang terlibat dalam pertempuran ganas dan ribuan orang telah ditahan .

Kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi, yang wujud atas dasar ketuanan Hindu, juga memanfaatkan kecurigaan golongan Hindu tempatan terhadap etnik Bengali di Assam yang mempunyai identiti etnik, agama dan bahasa yang berbeza, kata Meenakshi Ganguly, pengarah Human Rights Watch di Asia Selatan.

Amit Shah, Menteri Dalam Negeri, telah merujuk kepada pendatang tanpa izin di India sebagai “anai-anai” dan mengancam untuk membuangnya ke Teluk Bengal. Kerajaan telah membenarkan tindakannya di Assam atas alasan keselamatan negara.

Terlalu Berkuasa Untuk Dihukum

Satu lagi persamaan antara krisis Xinjiang, Kashmir, dan Assam adalah kekurangan tindakan pihak antarabangsa terhadap mereka.

Tidak ada satu pun negara Islam yang mengutuk China atas tindakannya, sama ada untuk mengekalkan hubungan ekonomi yang sedia ada atau takut kepada ancaman China untuk menggantung pelaburan pada masa depan.

Banyak negara Barat telah mengkritik tindakan China di Xinjiang secara terbuka tetapi telah mengambil langkah-langkah yang terhad untuk menghentikan kekejaman itu.

Sebagai contoh, Kesatuan Eropah telah memberitahu China untuk “mengubah” tindakannya tetapi tidak mengambil langkah nyata untuk memastikannya.

Blok 28 negara itu tidak mempunyai pandangan yang sama ke arah China dan Beijing telah memanfaatkan perpecahan ini dengan memaksa negara-negara Kesatuan Eropah menentang satu sama lain untuk menghalang satu dasar bersatu yang dapat menjejaskan rancangannya.

Bulan lalu, Jabatan Perdagangan AS menyenaraihitamkan 28 syarikat China, termasuk lapan syarikat AI yang sangat bernilai, sebagai tindak balas kepada peninasan mereka terhadap orang Islam di Xinjiang.

Sekatan itu dianggap sebagai langkah awal yang baik, tetapi tidak ada bukti perubahan dalam aktiviti China, atau sebarang petunjuk bahawa AS akan mengambil langkah selanjutnya. Selain daripada keterangan bertulis, AS juga tidak mengambil sebarang tindakan konkrit terhadap India atas tindakan kerasnya di Kashmir dan Assam.

Apa yang dilakukan China dan India kepada minoriti Islam mereka adalah amat mendukacitakan. Tetapi tanpa negara-negara yang kuat dan badan-badan antarabangsa yang sanggup menentang, penganiayaan ini berkemungkinan akan terus berlaku.

Show More

Related Articles

Back to top button