Hiburan

Anda Tidak Lagi Dibenarkan Guna Emoji Berunsur Lucah Ini

Gergasi media sosial Facebook dan Instagram telah mengetatkan peraturan terhadap penggunaan emoji yang dikaitkan dengan unsur lucah dalam usaha untuk mengehadkan penggunaan emoji yang disifatkan sebagai seksual.

Berikutan pelepasan emojis baru Apple dengan kemas kini iOS 13.2, Facebook yang juga memiliki Instagram, mendedahkan bahawa akan mengharamkan emoji yang memberikan gambaran seksual.

 

Emoji Yang Tidak Dibenarkan Di Media Sosial Untuk Sekat Perkhidmatan Seksual

Senarai ini termasuk emoji terung, buah pic serta titisan air. Emoji yang sering digunakan untuk menggambarkan zakar (terung), punggung (buah pic), dan ejakulasi (titisan air), masih akan dibenarkan dalam kapsyen tetapi tidak lagi boleh digunakan dengan cara yang menggambarkan aktiviti seksual.

Perubahan ini adalah sebahagian daripada kemas kini kepada Standard Komuniti Pengasasan Seksual Facebook, yang bertujuan untuk menyekat pekerja seks daripada menggunakan platform untuk menjual perkhidmatan mereka.

Facebook menjelaskan: “Orang ramai menggunakan Facebook untuk membincangkan dan menarik perhatian terhadap keganasan dan eksploitasi seksual. Kami mengiktiraf kepentingan dan mahu membenarkan perbincangan ini.

 

Antara Perkara Lain Yang Disekat Facebook & Instagram

“Kami menyediakan garis panduan, bagaimanapun, kandungan sebegini memudahkan, menggalakkan atau menyelaraskan hubungan seks antara orang dewasa.

“Kami juga mengehadkan bahasa eksplisit seksual kerana sesetengah pengguna di dalam komuniti global kami mungkin sensitif terhadap jenis kandungan ini dan mungkin menghalang kemampuan orang untuk berhubung dengan rakan-rakan mereka dan komuniti yang lebih luas.”

Perubahan ini berlaku selepas penyanyi rap Amerika, Kanye West menuduh platform media sosial menimbulkan ketagihan seks dan membawa masalah kepada lelaki yang sudah berkahwin.

Peraturan baru yang secara rasminya digubal pada bulan September 2019, menggariskan bahawa penggunaan emoji terung atau emoji pic dengan apa-apa ungkapan seksual kini dikelaskan sebagai “aktiviti seksual”.

 

Apa Yang Akan Terjadi Jika Anda Menggunakan Emoji Tersebut?

Jika didapati bahawa pengguna telah menggunakan emoji terbabit secara seksual, Facebook atau Instagram berhak untuk membuang pos dan jika ia berlaku berulang kali, ia boleh menyebabkan akaun pengguna dinyahaktifkan.

Foto bogel di mana emoji digunakan untuk menutup bahagian kemaluan, juga secara rasmi tidak dibenarkan selain pautan atau maklumat yang membawa kepada bahan pornografi atau apa-apa kandungan dewasa.

“Kami bukan hanya mengambil tindakan untuk emoji sahaja,” kata jurucakap Instagram, menurut New York Post.

“Kandungan akan dikeluarkan dari Facebook dan Instagram jika ia mengandungi emoji seksual bersama dengan mesej tersirat yang meminta gambar lucah, mengajak melakukan seks atau perbualan seksual.”

Show More

Related Articles

Back to top button