Bisnes & Ekonomi

Pasaran Saham Malaysia Adalah Yang Terburuk Di Asia

Pasaran saham utama Malaysia, yang kini merupakan yang terburuk di Asia semakin murah dari hari ke hari tetapi itu tidak mencukupi untuk menarik kembali pelabur.

Ekuiti Malaysia tidak matang untuk penarafan semula walaupun penilaian jatuh ke paras terendah dalam tempoh satu dekad, menurut para pelabur. Risiko politik dan prospek pendapatan yang lemah telah memburukkan saham tempatan, yang menuju ke tahun kedua kerugian selepas angka terburuk pada tahun 2018 sejak krisis kewangan global.

“Malaysia kekal sebagai kedudukan yang kurang meyakinkan bagi pelabur asing,” kata Michiel van Voorst, ketua pegawai pelaburan bagi ekuiti Asia di UBP Asset Management Asia Ltd. Saham-saham tempatan telah jatuh secara mendadak “tetapi penilaian tanpa pemangkin tidak mencukupi. Kitaran keuntungan perlu ditingkatkan secara tambahan. “

Dana global telah meningkat lebih daripada $2 bilion daripada stok Malaysia pada 2019, aliran keluar terbesar di kalangan pasaran ekuiti Asia yang baru muncul.

Lebih dari satu tahun selepas Perdana Menteri Mahathir Mohamad mengambil alih kerajaan dan berjanji untuk meningkatkan pasaran saham, pelabur-pelabur masih ragu-ragu terhadap ringgit yang lemah dan tanda tanya mengenai penggantian kuasa.

Angka pendapatan 12 bulan Indeks FTSE Bursa Malaysia KLCI telah menurun lebih daripada 12% sejak Pakatan Harapan berkuasa pada Mei 2018, menurut data yang dikumpulkan oleh Bloomberg. Sentimen perniagaan mula bermasalah selepas kerajaan menyekat beberapa projek infrastruktur mega dan mengurangkan perbelanjaan untuk mengekang hutang negara.

Sokongan untuk kerajaan Dr Mahathir terus menjunam apabila ia kehilangan kerusi parlimen kepada gabungan pembangkang pada pilihan raya kecil buat kali pertama, sekaligus menjauhkan pelabur.

Kewangan awam mungkin mendapat rangsangan selepas Menteri Kewangan Lim Guan Eng memperuntukkan sejumlah wang untuk belanjawan tahun depan dan pihak berkuasa meningkatkan usaha untuk mendapatkan berbilion dolar yang hilang dalam skandal 1MDB.

Usaha itu bagaimanapun tidak berupaya menarik pelabur. Pengurusan Kekayaan Global UBS kekal ragu terhadap ekuiti Malaysia dalam peruntukan aset taktikalnya di Asia, menurut pakar strategi ekuiti Lee Wen Ching yang menjangkakan peningkatan pendapatan berpotensi untuk meningkatkan harga saham.

Pelan Penggantian

Tetapi kebanyakan pengurus wang tetap menumpukan pada prospek pertumbuhan, terutamanya di tengah ketidakpastian tentang persoalan bila dan siapa yang akan menggantikan Dr Mahathir sebagai PM.

Spekulasi tentang penyerahan kuasa kepada Anwar Ibrahim telah lama diperkatakan dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali dan Mukhriz Mahathir turut diperkatakan bakal mengambil alih peranan itu.

“Ketidakpastian tentang siapa yang akan menjadi perdana menteri dan kekurangan arah dalam dasar kerajaan tidak menjadikan Malaysia menonjol di kalangan negara lain,” kata Ang Kok Heng, ketua pegawai pelaburan di Phillip Capital Management Sdn. di Kuala Lumpur.

Saham Malaysia telah menurun sejak Pakatan Harapan memenangi PRU yang lalu. Sentimen terhadap saham Malaysia juga telah diburukkan oleh kelemahan makro data. Ekonomi berkembang 4.4% suku tahun lalu, kadar paling perlahan dalam setahun, manakala eksport mencatat kejatuhan terbesar sejak 2016 pada bulan September.

Dana global juga dikawal selepas FTSE Russell berkata ia mungkin akan menggugurkan Malaysia daripada Indeks Bon Kerajaan Dunia. Bank pusat telah melancarkan beberapa inisiatif untuk memperbaik pasaran di luar negara dan penyedia indeks dijangka menyediakan kemas kini seterusnya pada bulan Mac.

Show More

Related Articles

Back to top button