MalaysiaPolitik

Tewas di Tanjung Piai, Kabinet Kerajaan Akan Dirombak

Dua bulan selepas menafikan perbincangan berkaitan pertukaran barisan menteri kerajaan, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad kini berkata rombakan kabinet akan berlaku dalam masa terdekat.

Dr Mahathir berkata beberapa menteri akan digugurkan tetapi ia tidak akan berlaku “hari ini atau esok” tetapi sebelum Malaysia menjadi tuan rumah Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) tahun depan.

Beliau berkata walaupun langkah itu bukanlah satu penyelesaian untuk meraih populariti yang semakin berkurangan seperti yang ditunjukkan dalam keputusan pilihan raya kecil Tanjung Piai baru-baru ini, ia perlu dilakukan.

“Ia mungkin dilaksanakan sebelum mesyuarat Apec tetapi saya tidak mahu terlalu banyak perubahan berlaku kerana kita perlu membuat persediaan yang diperlukan kerana Apec melibatkan banyak kuasa dunia dan kita perlu bersedia,” katanya.

Kemuncak Apec secara tradisinya diadakan antara September dan November. Walau bagaimanapun, Minggu Pemimpin tahun ini di Chile dibatalkan kerana bantahan anti-kerajaan. Tarikh mesyuarat 2020 belum lagi diumumkan.

Dr Mahathir telah beberapa kali menafikan secara terbuka sebarang rancangan untuk membuat perubahan dalam barisan menteri.

Ketika bercakap kepada media di ibu pejabat Bersatu semalam selepas bertemu dengan pimpinan pusat parti, beliau berkata, “Sebagai Perdana Menteri, saya bertanggungjawab untuk rombakan dan saya akan mendengar pendapat orang lain. Saya akan memberikan pandangan saya sendiri semasa membuat rombakan.

“Ia tidak akan berlaku hari ini atau esok kerana kita perlu menimbang kebolehan dan pencapaian para menteri sekarang. Hanya selepas itu saya boleh membincangkan rombakan kabinet (dengan parti komponen Pakatan).

“Kekangan saya ialah walaupun saya PM, saya perlu berbincang dengan parti komponen Pakatan yang lain. Saya tidak boleh membuat keputusan sendiri dengan mudah untuk mengubah atau menggugurkan sesiapa sahaja.”

Pakatan terdiri daripada Bersatu, PKR, DAP dan Parti Amanah Nasional dan bekerjasama dengan Parti Warisan Sabah.

Beliau berkata rombakan Kabinet mungkin membawa masalah baru dan oleh itu, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan.

“Rombakan cabinet bukan penyelesaian dan ia mungkin menjadi masalah. Kita perlu tahu pencapaian menteri sebelum kita menggantikannya. Kita perlu tahu keupayaan orang yang baru juga.

“Rombakan Kabinet bukan penyelesaian kepada masalah kami dalam memulihkan kedudukan kerajaan. Jika kita rombak, mungkin yang baru juga akan mengambil masa dan hasilnya juga akan mengambil masa. Pada masa itu, mungkin ada panggilan untuk rombakan lain.

“Kita mesti menimbang sebab-sebab sebelum rombakan. Kita perlu kenal pasti mereka yang mungkin perlu digugurkan dan orang yang boleh menggantikan mereka,” kata Dr Mahathir.

Beliau berkata kerajaan Pakatan telah mencapai banyak perkara tetapi rakyat tidak menyedari peningkatan pelaburan asing yang telah berjaya dilakukan.

“Kami berkuasa selama satu tahun lapan bulan. Banyak rancangan yang kami lancarkan akan mengambil masa sebelum membuahkan hasil. Kami telah mengubah banyak rancangan untuk memastikan kerajaan lebih efektif.

“Kami juga mampu mengurangkan banyak amalan rasuah walaupun ini menyebabkan keresahan di kalangan mereka yang sebelum ini menggunakan mengamalkannya,” katanya.

Ogos lalu, The Star melaporkan bahawa rombakan Kabinet mungkin dibincangkan semasa mesyuarat Kabinet.

Dr Mahathir menafikan kemungkinan itu, dengan berkata ia adalah “penyusunan semula portfolio kabinet”.

Berikutan kekalahan dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai, beberapa pemimpin Pakatan telah mengkritik prestasi pakatan itu dan menyeru untuk menilai semula kepimpinannya dan bagaimana Pakatan beroperasi.

Show More

Related Articles

Back to top button