MalaysiaPolitik

Kekalahan Di Tanjung Piai Bukti Kegagalan PH Mentadbir

Kekalahan pahit Pakatan Harapan di Tanjung Piai adalah mesej jelas daripada rakyat kepada kerajaan seperti mana yang berlaku ketika Pilihan Raya Umum Ke-14.

Pakatan tewas sepenuhnya dalam semua 27 daerah pengundian. Bagaimanakah kerajaan pemerintah boleh kehilangan lebih daripada 15,000 undi dalam pilihan raya kecil, dengan kurang daripada 30% sokongan?

Ini jelas menunjukkan bahawa semua pengundi, tidak kira Melayu atau Cina, mempunyai satu mesej dalam fikiran iaitu untuk memberi pengajaran kepada kerajaan.

Walaupun mempunyai sumber kewangan dan menjanjikan pembangunan, projek pembinaan, bantuan dan hadiah, Pakatan tetap gagal melawan kehendak pengundi di Tanjung Piai.

Setahun yang lalu, Dr Mahathir memulakan era baru di Malaysia tetapi selepas beberapa bulan, beliau dipersoalkan kerana menghadiri Kongres Maruah Melayu.

Isu utama kongres ini adalah ia kekurangan bahan; tidak ada rancangan yang konkrit tentang bagaimana untuk membawa komuniti ke hadapan dengan agenda berstruktur seperti yang diharapkan dari universiti-universiti yang menganjurkannya.

Sebaliknya, ia adalah satu perhimpunan untuk melepaskan ketidakpuasan hati tentang isu perkauman dan menjauhkan diri dari rakyat Malaysia yang lain. Adakah kongres seumpama ini perlu dihadiri oleh seorang Perdana Menteri?

Dan ramai rakyat Malaysia yang tertanya-tanya mengapa Tun Mahathir bertindak mempertahankan pendakwah India berkontroversi Dr Zakir Naik ketika negara-negara Islam lain yang lebih kuat dan lebih besar, termasuk Arab Saudi, tidak mempedulikannya.

Lebih membingungkan, rakyat Malaysia bergelut dengan isu kaligrafi khat yang tidak pernah dibincangkan terlebih dahulu, dan tiba-tiba ia menjadi satu isu perkauman.

Ini mengakibatkan ramai yang mempercayai bahawa ia merupakan isu yang direka untuk menunjukkan bahawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mempunyai agenda untuk melindungi orang Melayu.

Mungkin, Dr Mahathir bimbang dengan penurunan sokongan daripada Melayu yang dilaporkan hanya terdiri daripada 35% pengundi yang mengundi Pakatan dalam PRU dan oleh itu, perlu dilihat sebagai pelindung Melayu.

Tetapi faktor penyumbang terbesar kepada pemberontakan rakyat adalah kerana ketidakmampuan kerajaan untuk mengurangkan kos hidup yang semakin meningkat.

Kerajaan Pakatan menghapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dan mengembalikan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) tetapi penggantian cukai ini tidak memperbaiki kehidupan rakyat Malaysia.

Rakyat Malaysia mempunyai masalah untuk mengimbangi bajet isi rumah mereka kerana nilai ringgit yang terus lemah.

Pada akhirnya, selepas satu tahun, Pakatan gagal memuaskan mana-mana pihak. Keputusan Tanjung Piai menunjukkan bahawa Pakatan gagal dalam semua bidang dan semua kaum mengundi untuk menentang mereka.

Lawatan peribadi PM ke kawasan itu tidak berfungsi dan mesej peribadi juga tidak memberi impak.

Menurut laporan berita, Tanjung Piai akan menjadi rekod sebagai prestasi terburuk bagi mana-mana gabungan pemerintah dalam pilihan raya kecil parlimen.

Sejak tahun 1959, satu gabungan yang memerintah Kerajaan Persekutuan telah menguasai 56.25% jumlah undi dalam 61 pilihan raya kecil yang disertai. Dalam kes Tanjung Piai, bahagian pengundian oleh Pakatan adalah di bawah purata 26.4%.

Keputusan di Tanjung Piai tidak boleh menjadi kayu ukur untuk mengatakan bahawa Pakatan bakal menjadi kerajaan sepenggal.

Tetapi keputusan pengundian telah menunjukkan bahawa orang Cina tidak mempunyai masalah jika MCA bekerjasama dengan Umno-PAS. Lagipun, DAP juga pernah bekerja dengan PAS sebelum ini di bawah Barisan Alternatif.

Terdapat 29 kawasan parlimen di mana gabungan Umno-PAS akan menghasilkan kemenangan dan kemenangan Barisan pasti akan merangsang penubuhan Barisan Muakafat.

Jika kita menambah bilangan kerusi yang dimenangi oleh Barisan (79), PAS (18) dan 29 yang mana Pakatan tidak akan menang jika ada kerjasama Umno-PAS, Barisan-PAS dengan mudah dapat menubuhkan kerajaan dengan 126 kerusi Parlimen.

Mudah-mudahan, pemimpin PH dapat menerima mesej utama yang dihantar oleh pengundi. Mereka tidak boleh memainkan isu kaum dan agama yang sama seperti Umno-Pas dan berharap dapat menang. Mereka perlu membuat naratif mereka sendiri untuk Malaysia yang lebih inklusif dan mempunyai keberanian, visi dan kesungguhan untuk melaksanakannya.

Show More

Related Articles

Back to top button