AntarabangsaIsu Semasa

Mengapa Israel Masih Menganggotai PBB!

Telah tiba masa  untuk semua negara bersatu dan mengusir Israel dari Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berikutan penganiayaan yang berterusan terhadap rakyat Palestin.

Sejak kewujudan Israel pada 1948 dan pendudukan Jerusalem Timur, Tebing Barat dan Semenanjung Gaza pada tahun 1967, dunia telah menyaksikan banyak pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan oleh pihak berkuasa Israel terhadap rakyat Palestin.

Selama lebih dari setengah abad, rakyat Palestin menanggung keganasan hampir setiap hari, bukan hanya oleh pihak berkuasa Israel, tetapi juga kumpulan ekstremis Yahudi dan peneroka sehingga membunuh wanita dan kanak-kanak yang tidak bersalah.

Tindakan-tindakan tidak berperikemanusiaan Israel terhadap rakyat Palestin tidak harus diabaikan oleh negara-negara bertamadun yang mempertahankan keamanan dan keadilan.

 

Israel Seharusnya Tidak Menjadi Anggota PBB

PBB tidak sepatutnya membenarkan Israel untuk menjadi ahli badan dunia PBB.

Perkara 1 piagam PBB 1945 dengan jelas menyatakan tujuan penubuhannya:

Untuk mengekalkan kedamaian dan keamanan antarabangsa dan untuk itu mengambil langkah-langkah kolektif yang efektif untuk pencegahan dan penghapusan ancaman kepada keamanan, dan untuk penindasan tindakan pencerobohan atau pelanggaran keamanan yang lain, dan untuk mewujudkan dengan keamanan, dan sesuai dengan prinsip keadilan dan hukum antarabangsa, penyesuaian atau penyelesaian pertikaian atau situasi antarabangsa yang mungkin mengakibatkan pelanggaran keamanan “.

Semua tujuan ini jelas tidak dipatuhi oleh Israel.

 

Semua Kerana Sokongan Amerika Syarikat Terhadap Israel?

Untuk rekod, terdapat kira-kira 50 resolusi PBB yang mengutuk Israel atas tindakan kekejamannya tetapi semua resolusi ini sia-sia kerana sokongan dan perlindungan yang diberikan oleh Amerika Syarikat kepada sekutunya itu.

Israel telah melupakan bantuan PBB atas kewujudannya pada 1948 apabila pada 29 November 1947, Perhimpunan Agung PBB telah meluluskan Rancangan Partisan PBB untuk Resolusi Palestina 181 dengan menamatkan Mandat British sambil mewujudkan dua negara, satu Yahudi dan satu Arab.

Sekiranya bukan kerana PBB, Israel tidak akan dapat menubuhkan negara sendiri yang mereka sebut sebagai “rumah”.

 

Israel Melanggar Piagam PBB Tetapi Masih Menjadi Anggotanya?

Piagam PBB adalah perjanjian asas dan semua ahli terikat dengan artikelnya. Kegagalan oleh mana-mana negara untuk mematuhinya boleh menyebabkan hukuman berat termasuk pengusiran.

Perkara 6 Piagam PBB 1945 dengan jelas menyatakan bahawa “Seorang ahli PBB yang telah melanggar prinsip-prinsip yang terkandung dalam piagam, boleh diusir dari organisasi oleh Majlis Umum atas syor Majlis Keselamatan”.

Apa-apa usaha untuk mengusir negara Yahudi akan dilihat sebagai isyarat kuat bahawa tindakan tidak berperikemanusiaannya terhadap rakyat Palestin tidak dapat diterima oleh dunia.

Pada masa yang sama, ia memberikan sokongan moral kepada rakyat Palestin untuk meneruskan perjuangan mereka untuk menubuhkan sebuah negara di mana mereka boleh hidup dengan damai.

Show More

Related Articles

Back to top button