AntarabangsaIsu Semasa

Kubu Baru Militan IS Beroperasi Di Mindanao?

Dari ancaman kecil kepada ancaman serantau? Ia kelihatan seperti militan Islamic State (IS) dari Asia Tenggara terutama dari Malaysia dan Indonesia, telah menggusarkan Manila dengan laporan risikan mengatakan mereka akan beroperasi di selatan Filipina.

Portal Filipina Star berkata, Jabatan Pertahanan telah menyuarakan kebimbangan bahawa anggota IS Malaysia dan Indonesia yang pulang dari Syria akan menubuhkan pangkalan di Mindanao.

Setiausaha Pertahanan, Delfin Lorenzana memberitahu portal itu bahawa hanya ada seorang rakyat Filipina yang menyertai IS, manakala selebihnya dari negara-negara Asia Tenggara lain, menurut senarai yang disusun oleh komuniti perisikan.

‘Sejak IS kehilangan tanah di Syria dan Iraq, pejuang asing tidak mempunyai pilihan tetapi kembali ke negara asalnya atau berpindah ke negara lain.

‘Ini juga penilaian pakar anti-keganasan dari Eropah dan Timur Tengah.

‘Melalui media sosial, sangat mudah bagi (pengganas asing) untuk berkomunikasi dengan pemuda Filipina untuk merekrut mereka.

‘Mereka mungkin berpindah ke Mindanao dan kami sedang bersedia untuk ini.’

Manila mengesyaki pengganas asing membuat kehadiran mereka selepas pembunuhan dua suspek pengganas Mesir dan pengebom bunuh diri Abu Sayyaf di Indanan, Sulu, dengan bekerjasama dengan kumpulan tempatan di Mindanao.

Pada bulan September, IS mendakwa bertanggungjawab terhadap letupan di pasar di bandar Isulan, Sultan Kudarat yang mencederakan sekurang-kurangnya tujuh orang Kristian Filipina.

Walaupun pihak berkuasa tidak dapat mengesahkan tuntutan IS itu, ia merupakan letupan keempat di kawasan tersebut dalam tempoh 13 bulan, menurut tentera, kata laman web GMA.

Seorang ahli akademik mengatakan kematian pemimpin IS Abu Bakar al-Baghdadi tidak bermakna berakhirnya gerakan kumpulan pengganas di Filipina.

Profesor Zachary Abuza dari National War College di Washington berkata kumpulan pengganas seperti IS akan terus beroperasi di Mindanao.

“Kebimbangan saya ialah Filipina selatan akan terus menjadi kubu untuk pejuang asing dari Malaysia, Indonesia dan Singapura kerana IS telah mengalami keruntuhan di Iraq dan Syria selain kerana cabaran logistik untuk ke sana.”

Defence Post mengingatkan semua pihak bahawa selepas penubuhan IS pada tahun 2014, majoriti kumpulan jihad Filipina menjanjikan kesetiaan mereka kepada al-Baghdadi dan akan meneruskan sokongan mereka terhadap pemimpin baru yang bakal menerajui kelak.

Show More

Related Articles

Back to top button