Bisnes & Ekonomi

Bagaimana e-Dagang Mempengaruhi Ekonomi Negara

Perdagangan elektronik atau e-dagang terus mengubah cara perniagaan dan perdagangan hari ini, baik daripada ekonomi global dan juga domestik.

Dianggarkan akan menjana lebih daripada US$ 700 bilion (RM2.92 trilion) dalam hasil di peringkat global, e-dagang merupakan salah satu industri yang paling pesat berkembang di dunia, yang menjejaskan pelbagai sektor dari makanan dan minuman (F&B) sehingga industri kepada pengangkutan.

Di Malaysia, pendapatan dari urus niaga e-dagang, iaitu jualan dan / atau pembelian produk dalam talian, mencapai RM447.8 bilion pada 2017 berbanding RM398.2 bilion pada tahun 2015, meningkat 6% setahun dalam tempoh dua tahun, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

The Malaysian Reserve (TMR) menyenaraikan beberapa industri yang akan terjejas oleh e-dagang yang pastinya menjadi sempadan ekonomi baru untuk Malaysia.

Menukar Landskap Kedai Fizikal

E-dagang telah membolehkan pengguna membeli dari rumah mereka atau di antara jam kerja, biasanya dengan kos yang lebih murah dan pilihan yang lebih banyak.

Toys “R” Us, Forever 21 dan GameStop Corp adalah antara contoh bagaimana peruncit tradisional telah mengalami tekanan dari pengaruh Internet yang semakin meningkat.

Felo Kanan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi, Dr Carmelo Ferlito berkata perniagaan sentiasa berubah, dengan perubahan yang timbul daripada evolusi ini sering memberi manfaat kepada pengguna.

“Dalam kes e-dagang, kesannya amat bergantung pada sifat perniagaan. Sebenarnya, anda boleh membeli mainan, buku dan pakaian dalam talian, manakala hiburan dan F&B masih memerlukan interaksi ‘hidup’,” katanya kepada TMR.

Sementara itu, Dasar Pengangkutan Negara Malaysia 2019 hingga 2030 juga menekankan keperluan sektor pengangkutan untuk menampung pasaran e-dagang yang semakin meningkat.

Ini berikutan kenaikan trafik komersial yang menunaikan pesanan e-dagang dan menyediakan penghantaran, serta permintaan infrastruktur yang lebih tinggi untuk memudahkan pergerakan barangan dari pusat pengeluaran kepada pengguna.

Menurut pelan jangka panjang nasional, infrastruktur juga diperlukan untuk menampung penghantaran dari pusat pengedaran kepada pengguna.

F&B dan Ruang Maya

Sektor lain yang bakal menerima impak oleh e-dagang adalah F&B, iaitu bagaimana pemain memasuki dan memanfaatkan pasaran hari ini.

Ferlito berkata sementara platform e-hailing telah menggantikan sebahagian pasaran makanan segera, aspek sosial menunjukkan bahawa F&B masih memerlukan interaksi fizikal.

“Sememangnya e-dagang telah menjejaskan semua perniagaan, dari segi peluang. Walau bagaimanapun, dalam segmen seperti F&B, saya percaya bahawa mereka mempunyai beberapa batasan,” katanya.

Oleh itu, masih ada tempat untuk restoran fizikal bagi membolehkan pengguna menikmati hidangan bersama keluarga dan rakan-rakan.

Walau bagaimanapun, melabur di lokasi fizikal dan jumlah yang berkaitan dengan pembinaannya dan penyelenggaraan berikutnya adalah urusan yang mahal.

Strategi ini sering digunakan oleh jenama F&B utama di Malaysia seperti Ayamas, KFC, Domino’s Pizza, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, pelaburan seperti itu tidak sesuai untuk pemain F&B yang lebih kecil yang tidak mempunyai akses kepada jenis modal seperti itu.

Perkhidmatan penghantaran makanan – urus niaga yang kebanyakannya difasilitasi secara dalam talian – kini menyediakan jalan bagi syarikat-syarikat F&B yang baru muncul.

Melalui platform maya seperti Foodpanda dan GrabFood, syarikat-syarikat ini boleh membuka satu atau dua kedai dan bergantung kepada perkhidmatan penghantaran pihak ketiga untuk mencapai pasaran sekunder.

Sebagai alternatif, perniagaan boleh beroperasi dari dapur rumah dan memanfaatkan perkhidmatan penghantaran untuk menjangkau pelanggan.

Peralihan kepada Urusan Tanpa Tunai

Malaysia dianggarkan menjana lebih kurang 1% dalam penjimatan kos kepada KDNK setiap tahun dengan beralih sepenuhnya kepada proses e-pembayaran, sebahagian besarnya akan dipermudahkan oleh e-dompet.

Malaysia sudah cukup matang untuk beralih kepada urusan tanpa tunai, dengan penembusan mudah alih di atas 100% dan penggunaan e-dompet keseluruhan masih rendah pada 8%.

Pembayaran mudah alih mencatatkan pertumbuhan kukuh pada 2018, melonjak dari hanya dua juta transaksi pada 2017 kepada lebih 34 juta transaksi pada tahun berikutnya.

Dari Januari hingga Ogos tahun ini, sejumlah 1.4 juta urus niaga e-wang telah dijalankan yang bernilai RM10.6 bilion, menurut data dari Bank Negara Malaysia.

Antara dompet utama di Malaysia ialah Touch ‘n Go eWallet, Boost, GrabPay, VCash dan Razer Pay.

Majoriti fungsi e-dompet adalah serupa dengan kad kredit atau debit kerana mereka dihubungkan dengan akaun bank individu untuk memudahkan pembayaran dan dilindungi dengan kata laluan atau beberapa bentuk pengenalan.

Apabila urus niaga mudah alih mendapat daya tarikan, kumpulan perbankan sedang meneroka cara baru untuk memanfaatkan pasaran ini yang agak baru, tetapi berkembang dengan pesat.

Bulan lalu, Citibank Bhd dan Lazada Group, sebuah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara, telah memulakan kad kredit e-dagang baru yang bertujuan untuk memanfaatkan ekonomi digital yang semakin meningkat dan untuk mendapatkan 500,000 pendaftaran di seluruh rantau ini.

Lazada adalah platform e-dagang terkemuka kedua di Malaysia berdasarkan lawatan web, mencatatkan 18.25 juta kunjungan bulanan web pada suku ketiga tahun ini, menurut data oleh iPrice Group platform meta-search dalam talian.

Ini meletakkan kumpulan di belakang hanya Shopee yang mencatatkan 25.79 juta lawatan bulanan dalam tempoh yang sama.

Sementara itu, kerajaan akan menawarkan rangsangan digital RM30 sekali sahaja kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas yang berpendapatan kurang dari RM100,000 dalam pendapatan setahun. Ini bertujuan untuk meningkatkan penggunaan e-dompet di kalangan orang ramai, peniaga dan perniagaan.

Segmen Pembungkusan

Penganalisis industri tempatan berkata pertumbuhan industri e-dagang akan memberi manfaat kepada kedua-dua syarikat pembungkusan plastik dan kertas.

Bagaimanapun, sukar untuk menilai pertumbuhan aktiviti seperti pemotongan e-dagang merentas pelbagai sektor.

Antara syarikat yang dijangka mendapat manfaat daripada pasaran e-dagang, baik dari dalam dan luar negara, adalah pengeluar plastik Scientex Bhd dan Thong Guan Industries Bhd, dan pembungkus kertas Master-Pack Group Bhd.

Saham-saham syarikat-syarikat ini telah membuat keuntungan yang signifikan pada tahun ini, disokong oleh pendapatan korporat yang kukuh dan kos bahan mentah yang rendah.

Pertumbuhan e-dagang yang berterusan juga menyediakan kenaikan untuk industri pembungkusan walaupun risiko perdagangan global yang berlarutan.

Jenis produk pembungkusan yang akan digunakan, sama ada filem BOPP (berorientasikan polipropilena) atau karton kertas bergelombang, akan bergantung pada penggunaan kes, kos dan tujuan penjenamaan.

Syarikat-syarikat pembungkusan hanya satu segmen ekonomi untuk mendapat manfaat daripada pasaran e-dagang yang semakin berkembang yang dengan cepat mewujudkan dirinya sebagai sebahagian daripada ekonomi Malaysia dan global.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close