MalaysiaPolitik

Tg Piai: Mengapa Kempen Pintu Ke Pintu Perlukan Permit

Bersih 2.0 menggesa Suruhanjaya Pilihanraya dan polis membatalkan keperluan mendapatkan permit untuk berkempen di pilihan raya kecil Tanjung Piai, mengatakan ia sebagai “tidak munasabah”.

Kumpulan reformasi pilihan raya itu mengatakan bahawa keperluan seperti itu, yang belum pernah didengar sebelum ini dalam sejarah pemilihan di negara, tidak berdasarkan undang-undang dan membatasi kebebasan untuk berkempen.

“Tidak masuk akal bagi pihak polis untuk mengenakan peraturan yang tidak perlu untuk menyekat kaedah berkempen calon, lebih-lebih lagi apabila peraturan ini ditetapkan di semasa tempoh berkempen.

“Dengan tempoh kempen yang pendek, syarat untuk memohon permit untuk kempen dari pintu ke pintu adalah tidak munasabah dan tidak adil kepada calon-calon,” katanya dalam satu kenyataan.

Bersih terus mengatakan bahawa polis tidak boleh melampaui had yang ditetapkan dalam Seksyen 24B, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Seksyen ini menetapkan bahawa calon hanya memerlukan permit untuk mesyuarat, perhimpunan atau menganjurkan program hiburan yang melibatkan ucapan atau ceramah.

“Sebenarnya, Bersih 2.0 mencadangkan peruntukan untuk memohon kebenaran polis untuk ceramah politik di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, juga dimansuhkan mengikut Akta Perhimpunan Aman 2012.”

Polis Johor bagaimanapun mempertahankan tuntutan untuk mendapatkan permit kempen.

Ketua Polis Negeri Datuk Mohd Kamarudin Md Din berkata keperluan itu adalah untuk mengelakkan konfrontasi, yang boleh mengancam ketenteraman awam dan membolehkan polis memantau kempen politik.

“Ini bagi kami untuk memastikan bahawa tidak ada kejadian di mana pihak bertanding akan bertemu di tempat dan masa yang sama, yang boleh mencetuskan provokasi dan ancaman kepada ketenteraman awam.

“Saya berharap dengan penjelasan ini, isu ini dapat difahami dengan tepat oleh semua orang,” katanya kepada pemberita di Ibu Pejabat Polis Pontian semalam.

Comm Kamarudin berkata tiada permohonan permit untuk kempen telah ditolak dengan 562 permit dikeluarkan – 124 permit untuk Pakatan Harapan, Barisan Nasional (304), Gerakan (115), Faridah Abdul Ghaffar (tujuh), Berjasa (lapan) dan Ang Chuan Lock (empat ).

“Setakat ini, semua permohonan permit polis diluluskan. Permohonan ini juga sangat mudah. Anda hanya perlu mengisi 12 borang,” katanya.

Calon Barisan, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng berkata, kempennya telah terjejas berikutan keputusan baru itu manakala timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan juga menyuarakan kekecewaannya, menyifatkannya sebagai “menyusahkan” kepada semua tanpa mengira perbezaan politik.

Sementara itu, presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta pihak polis untuk bersikap adil, sambil menambah bahawa beliau tidak mahu dituduh menyalahgunakan kedudukannya sebagai Menteri Dalam Negeri.

“Saya telah menerima aduan bahawa keputusan itu agak ketat. Saya telah mengendalikan banyak pilihan raya sebelum ini dan tidak pernah ada arahan sedemikian.

“Biasanya, sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan pencalonan, ia terpulang kepada calon dan jentera mereka untuk berkempen,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button