Isu SemasaTempatan

MRT Memudahkan Pergerakan Warga Kota

Sekiranya anda tidak menggemari pengangkutan awam, transit aliran massa (MRT) mungkin mengubah fikiran anda.

Ramai pengguna mengatakan bahawa MRT tidak mempunyai kelewatan yang kerap dan jauh lebih selesa daripada perkhidmatan kereta api lain yang terdapat di negara ini.

MRT juga lebih baru, lebih cepat dan menawarkan perjalanan ke lokasi yang pelbagai. Malah stesennya lebih besar sementara tandasnya juga bersih.

Perkhidmatan kereta api lain seperti transit aliran ringan (LRT) dan KTM Komuter penuh dengan kejutan seperti kelewatan dan kerosakan tren.

Perkhidmatan Bas Perantara

Ciri-ciri lain yang boleh didapati di pelbagai stesen MRT ialah perkhidmatan bas perantara yang merupakan sebab utama mengapa warga kota memilih perkhidmatan itu.

“Oleh kerana saya selalu menggunakan pengangkutan awam, saya menggunakan Rapid 100 (pas perjalanan tanpa had) untuk perjalanan saya kerana ia sangat mudah dan lebih murah.

“Dari segi bayaran bulanan saya, saya tidak mempunyai masalah kerana MRT mempunyai bas perantara untuk membawa penumpang ke stesen dengan menggunakan bayaran tanpa tunai,” kata seorang pengguna harian MRT, Sharifah Khadijah.

Walau bagaimanapun, Sharifah Khadijah berpendapat bahawa kaedah pembayaran boleh menjadi sedikit sukar bagi orang tertentu khususnya warga emas dan warga asing yang kurang arif dengan kaedah baru terbabit.

Mengubah Persepsi Rakyat

Pada mulanya, projek MRT dianggap membazir berdasarkan kosnya yang mahal dan bilangan penumpang yang rendah.

Walau bagaimanapun, kerajaan sentiasa bersungguh-sungguh dalam menggalakkan orang ramai mengambil pengangkutan awam berbanding kenderaan persendirian mereka.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke baru-baru ini berjanji untuk mencapai 40% penggunaan pengangkutan awam dalam tempoh 10 tahun.

Menurut Anthony, kad Rapid 100 adalah salah satu daripada banyak inisiatif yang diperkenalkan oleh kerajaan untuk menaikkan angka penumpang.

Sudah tentu, ekonomi negara masih belum pulih. Ramai rakyat Malaysia yang biasa terutamanya penduduk bandar mengamalkan cara hidup yang berjimat untuk bertahan dengan ribut ekonomi yang tidak pasti.

Bagi golongan millennial yang mempunyai kereta, bahan api dan tol adalah mahal, sementara yang lain belum berkemampuan membeli kereta, itulah sebabnya mereka menggunakan perkhidmatan awam untuk ke tempat kerja.

Mengatasi Kesesakan Trafik

Lokasi yang strategik, MRT direka untuk mengurangkan penggunaan kenderaan peribadi kerana ia menghubungkan penumpang ke bandar dan kawasan perniagaan.

Walaupun kesesakan lalu lintas masih berlaku, rangkaian pengangkutan negara telah mengalami beberapa peningkatan penting yang membawa kepada lebih ramai orang yang meyakini perkhidmatan awam.

Mungkin dalam beberapa tahun, Malaysia bakal berada dalam liga yang sama seperti negara-negara dengan sistem kereta api yang cekap sekaligus meletakkan negara ke tahap yang lebih tinggi.

Show More

Related Articles

Back to top button