AntarabangsaIsu Semasa

Kriptowang Dan Jenayah: Mitos Atau Realiti?

Kes pedofilia antarabangsa menggunakan Bitcoin untuk pembayaran telah menyerlahkan kebimbangan utama berkaitan mata wang kripto iaitu penggunaannya oleh penjenayah.

Gergasi media sosial, Facebook berminat untuk melancarkan mata wang digital yang dikenali sebagai Libra.

Tetapi Setiausaha Perbendaharaan AS Steven Mnuchin telah, mengatakan banyak kebimbangan masih belum dapat diselesaikan, termasuk “masalah pengubahan wang haram”.

Walaupun wujud peraturan yang lebih ketat dan pengawasan yang lebih tinggi oleh pihak berkuasa, aktiviti haram yang berkaitan dengan mata wang maya kekal “ketara”, kata Madeleine Kennedy, dari firma penyelidikan Chainalysis, kepada AFP.

1% transaksi haram

Laporan Chainalysis yang diterbitkan pada bulan Januari mengatakan bahawa pada tahun 2018, satu peratus daripada urus niaga Bitcoin, kriptowang yang paling banyak digunakan, melibatkan aktiviti haram.

Bersamaan dengan AS$ 600 juta (RM2.5 bilion) juga dibelanjakan menggunakan Bitcoin di web gelap, rangkaian tersembunyi di mana banyak produk haram, termasuk senjata dan dadah, diperdagangkan.

Untuk perbandingan, perolehan pengedaran dadah global dianggarkan berjumlah beberapa ratus bilion dolar.

Kennedy percaya bahawa penggunaan Bitcoin untuk tujuan jenayah adalah kerana “salah faham”.

Transaksi dari kriptowang adalah rahsia dengan semua transaksi dicatatkan dalam buku lejar yang tidak dapat diakses, dikenali sebagai blockchain.

Tetapi ia “lebih telus daripada beberapa sistem kewangan tradisional dan sudah tentu lebih telus daripada tunai”, tambahnya.

Pihak berkuasa Britain dan AS minggu lepas mengumumkan lebih 300 penangkapan di 38 negara sebagai sebahagian daripada penyiasatan yang membawa kepada pembongkaran pornografi kanak-kanak yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Penyiasat menganalisis blockchain dan berjaya “menyiasat urus niaga Bitcoin,” menurut Ron Fort, ketua penyiasatan jenayah dalam perkhidmatan cukai AS.

Kebimbangan terhadap Monero

Selain Bitcoin, penjenayah juga mula beralih kepada kriptowang alternatif yang kurang telus, seperti Monero, yang bermula pada tahun 2014, menurut agensi penguatkuasaan undang-undang Eropah Europol.

Pengguna Monero boleh kekal rahsia sehingga mereka perlu berinteraksi dengan platform cryptomarketing atau melaburkan dana mereka dengan “dompet” iaitu akaun untuk mata wang maya.

Fenomena itu juga membimbangkan kementerian kewangan Jerman, yang baru-baru ini menerbitkan satu amaran dokumen bahawa kriptowang tanpa nama dapat menjadi “alternative untuk Bitcoin”.

Monero, yang permodalannya masih 160 kali lebih rendah daripada Bitcoin, menggunakan rekaan kompleks yang menjadikan transaksi “lebih sukar untuk dijejaki”, kata Kennedy.

Juga, kerana Monero tidak membenarkan sejumlah besar wang dibeli, penjenayah digalakkan untuk menukarkan dana mereka dan oleh itu harus menggunakan penyedia perkhidmatan tertakluk kepada peraturan anti-pengubahan wang haram.

Tidak seperti mata wang yang tidak dikenali sebagai ciri pemasaran, Facebook telah berulang kali berkata dalam beberapa bulan kebelakangan bahawa Libra akan telus dan mematuhi kehendak pihak berkuasa.

Libra “jelas tidak akan sesuai untuk pengubahan wang kotor,” kata Bernard-Alzias, walaupun mungkin perlu menggunakan penganalisis blockchain “untuk memenuhi peraturan”, tambah Kennedy.

Show More

Related Articles

Back to top button