Hiburan

Drama Bersiri ‘Cheng Ho’ Kukuhkan Hubungan Malaysia-China

Trillion Film Group Ltd dan Trilion Production Malaysia telah diamanahkan oleh Pusat Kebudayaan dan Kesenian Antarabangsa China untuk menghasilkan siri televisyen Cheng Ho yang dijangka menggunakan bajet sekitar RM178 juta.

Siri ini yang menampilkan butiran biografi tokoh sejarah Cheng Ho, akan menjadi drama siri epik pertama yang melibatkan kerjasama Malaysia-China, sejak penubuhan hubungan diplomatik 45 tahun yang lalu.

Menurut NST, memorandum persefahaman telah ditandatangani di Malaysia antara Trillion Film Group dan rakan-rakan kongsi dari China.

“Pengembaraan Cheng Ho ke Malaysia berlaku kira-kira 600 tahun yang lalu tetapi kisahnya masih relevan hari ini,” Timbalan Domestik Menteri Perdagangan dan Pengguna Chong Chieng Jen berkata.

“Apabila Cheng Ho datang ke sini dengan 200 kapal dan lebih 20,000 tenaga kerja, beliau boleh menakluk tanah Melayu tetapi beliau tidak melakukannya. Beliau datang ke sini untuk berdagang dan persahabatan. Dan saya fikir konsep perdamaian ini masih penting untuk dibincangkan hari ini,” tambah Chong.

Ketua Pegawai Eksekutif Trillion Film Ken Yuen berkata perkongsian itu akan mengukuhkan hubungan dua hala antara China dan Malaysia.

Malaysia adalah negara Asean pertama yang mewujudkan hubungan diplomatik dengan China dan antara negara-negara pertama yang menyokong dan menyertai Inisiatif Jalur dan Jalan.

Yuen berkata siri Cheng Ho akan disiarkan pada tahun 2021 dengan 36 episod. Kira-kira 60 peratus daripada siri itu akan difilemkan di Melaka dan Johor Bahru.

Selebihnya siri itu akan difilemkan di China, kemungkinan besar di Hainan, kata Yuen, sambil menambah bahawa ia mencerminkan ikatan yang kuat antara Malaysia dan China.

Penggambaran dijangka berlangsung selama lapan bulan dan akan terdiri daripada pelakon dan anak kapal dari kedua-dua negara.

Trilion Film Group dan Trilion Production akan memimpin proses penggambaran di Malaysia.

Rakan kongsi dari China termasuk Jabatan Publisiti Pusat China, Akhbar Negeri, Penerbitan, Radio, Filem dan Televisyen Republik Rakyat China dan China Central Television.

Trilion Film memberi tumpuan dalam pelaburan filem, pengeluaran filem dan pasca produksi, pembangunan filem IP, penyuntingan kesan khas dan pengurusan bakat.

Kumpulan itu telah menjalin hubungan erat dengan syarikat-syarikat filem berpangkalan di China yang utama untuk memajukan industri filem Asia Tenggara dengan memasukkan unsur-unsur baru kepada produksi asal untuk mewujudkan peluang perniagaan yang lebih besar.

Show More

Related Articles

Back to top button