Bisnes & Ekonomi

Ada Apa Dengan Jualan 11.11?

Jualan 11.11 pada hari Isnin ini pasti akan menarik minat ramai pembeli dengan pelbagai platform e-dagang mempromosikan acara tersebut dengan agresif. Kegilaan yang bermula di China itu diperkenalkan oleh syarikat gergasi e-dagang sebagai jualan Hari Singles.

Kini, platform e-dagang tempatan seperti Lazada Malaysia dan Shopee Malaysia telah mereplikasi acara ini dengan menawarkan diskaun besar-besaran, keistimewaan eksklusif, cashback dan hadiah untuk menarik orang ramai.

Pertumbuhan ekonomi digital telah menjadikan acara membeli-belah sedemikian popular dengan pilihan yang lebih murah. Bagi pengilang, e-dagang telah menyediakan platform untuk meningkatkan jangkauan dan jualan pasaran. Penjual mendakwa memiliki 11 juta pesanan pada hari yang sama tahun lalu, naik kira-kira 2,400% dari 2016 ketika hari jualan 11.11 pertama kali dilancarkan.

Dengan beribu-ribu produk yang ditawarkan dari seluruh dunia dan kemudahan setiap transaksi boleh dilakukan, tidak hairanlah mengapa peruncit konvensional mengalami kesukaran untuk menarik pelanggan ke kedai mereka.

Prestasi platform e-dagang akan memberikan beberapa petunjuk tentang keadaan kewangan dan minat pengguna di negara ini.

Sehubungan itu, Bank Negara Malaysia (BNM) yakin bahawa ekonomi Malaysia mampu mengekalkan kadar pertumbuhan dalam jangkaan ramalan walaupun ada masalah luaran.

Ia telah mengekalkan Kadar Dasar Semalaman tidak berubah pada kadar 3%, yang bermaksud sebarang tindakan kadar hanya akan berlaku tahun depan yang didorong oleh apa yang berlaku sepanjang suku tahun sekurang-kurangnya.

Dalam kenyataannya yang dibuat dengan teliti, bank pusat itu berkata kadar pertumbuhan ekonomi negara akan berada dalam jangkaan tahun ini dan momentumnya kekal pada tahun 2020, yang menghalang kemerosotan persekitaran luaran dan kitaran sektor komoditi yang lebih lemah.

Pertumbuhan ekonomi dijangka terus dipacu oleh perbelanjaan sektor swasta, sementara pelaburan swasta dijangka kekal sederhana dan perbelanjaan isi rumah disokong oleh pertumbuhan pekerjaan dan upah yang berterusan.

Bank itu berkata pendirian dasar kewangan akan terus kondusif untuk mengekalkan pertumbuhan di tengah-tengah kestabilan harga.

Pasaran tempatan telah menyaksikan kira-kira RM360 juta dalam aliran masuk dalam tempoh dua minggu lalu mengikut MIDF Research dan menilai dari kenaikan 16 mata minggu, angka itu dijangka meningkat.

Mudah-mudahan, kesan ini akan mendorong keyakinan pembeli untuk membelanjakan dan membantu mencipta rekod untuk jualan 11.11 untuk platform e-dagang dan memberi manfaat kepada ekonomi yang lebih luas.

Show More

Related Articles

Back to top button