AntarabangsaIsu Semasa

China Mahu Tandingi AS Dalam Teknologi Blockchain

China telah melancarkan usaha untuk mencabar dominasi AS dalam teknologi blockchain, yang boleh digunakan untuk segala-galanya daripada memperkenalkan wang digital kepada menyelaraskan perkhidmatan kerajaan dan mengesan kesetiaan Parti Komunis.

Teknologi itu mendapat sokongan dari Presiden Xi Jinping minggu lalu, isyarat bahawa kerajaan melihat blokchain sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menjadi China negara kuasa besar berteknologi tinggi.

Salah satu contoh penerapan teknologi blockchain yang berpotensi adalah aplikasi baru yang dilancarkan oleh Parti Komunis yang meminta ahli menjelaskan mengapa mereka menyertai itu.

Beijing adalah yang terbaru dalam segelintir negara yang mengamalkan undang-undang yang ketat dalam mentadbir penyulitan data, terutamanya teknologi blockchain yang membolehkan penyimpanan dan pertukaran data secara langsung tanpa melalui perantara.

Data yang tidak boleh dipalsukan, blockchain adalah pangkalan data yang dikongsi di rangkaian komputer. Sebaik sahaja rekod telah ditambah ke rantaian, ia hampir mustahil untuk berubah.

Blockchain diketahui ramai sebagai sistem yang menyokong operasi matawang kripto seperti bitcoin yang mana Beijing berusaha untuk meniru dalam meneruskan rancangannya untuk memperkenalkan mata wang digital yang dikendalikan oleh kerajaan.

Walaupun undang-undang baru untuk blockchain “masih agak kabur”, negara itu jelas merupakan salah satu yang paling aktif dari segi peraturan, kata Stanislas Pogorzelski, editor laman web spesialis Cryptonaute.fr, kepada AFP.

“China memahami dengan jelas bahawa untuk menjadi kuasa besar, anda perlu berada di barisan hadapan dalam teknologi baru,” kata Pogorzelski.

Blockchain bersedia memainkan peranan penting dalam banyak sektor di masa depan, termasuk kewangan digital, internet, kecerdasan buatan dan 5G.

Ia juga boleh berfungsi untuk menjadikan sistem birokrasi yang luas di China lebih cekap.

Agensi berita rasmi Xinhua berkata sistem berasaskan blokchain itu telah digunakan buat kali pertama untuk menghasilkan dan memfailkan kes penguatkuasaan secara automatik di mahkamah China terhadap pihak yang gagal membayar ganti rugi dalam perjanjian pengantaraan.

Dengan kurangnya campur tangan manusia, sistem sedemikian boleh membuat penguatkuasaan kehakiman di China “lebih pintar dan telus”.

Saham China melonjak sejurus selepas para pelabur membeli saham yang dihubungkan dengan blockchain, selepas Xi berkata China perlu meningkatkan penyelidikan dan pembangunan teknologi.

“Blockchain harus memainkan peranan yang lebih besar dalam mengukuhkan kuasa China di dunia siber, membangunkan ekonomi digital dan mempromosikan pembangunan sosio-ekonomi.

“Teknologi Blockchain sangat penting untuk masa depan dan China merancang untuk menjadi pemimpin global,” kata Xi.

Show More

Related Articles

Back to top button