MalaysiaPolitik

Pengundi Cina Berubah Arah, Peluang PH Semakin Tipis

Angin telah berubah arah – itulah yang dikatakan oleh orang ramai di Tanjung Piai. Walaupun, masih awal dalam kempen pilihan raya kecil Tanjung Piai, tanda-tanda telah menunjukkan bahawa pengundi Cina telah bertukar arah sejak Pilihan Raya Umum ke-14.

Wartawan yang membuat liputan kempen di Tanjung Piai berkata bahawa “DAP akan melalui apa yang MCA pernah alami dengan orang Cina”.

Sebagai contoh, ceramah pertama Pakatan di pusat bandar Pekan Nenas yang dikuasai oleh kaum Cina melihat ketua DAP Johor, Liew Chin Tong, yang juga Timbalan Menteri Pertahanan dan Menteri Pertahanan, Mohamed Sabu berucap di hadapan khalayak yang sedikit.

Sebaliknya, ceramah yang dijalankan oleh MCA berjaya menarik ramai orang, sesuatu yang telah mengejutkan MCA yang sering kali diabaikan oleh orang Cina.

Suasana politik telah berubah dan pengundi Cina sepertinya hilang kepercayaan untuk Pakatan, terutamanya DAP yang masih belum mengotakan janji-janji PRU ke-14 yang lalu.

DAP berada di puncak kejayaan dan kekuasaan tetapi pemimpin parti itu kelihatan tidak dapat menarik sokongan pengundi Cina seperti dahulu.

Pilihan raya kecil Tanjung Piai adalah perlawanan enam penjuru tetapi perlawanan sebenar adalah antara calon Pakatan, Karmaine Sardini dan Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng dari Barisan Nasional.

Karmaine yang terkenal dengan sikapnya yang menyenangkan dan rendah diri, sangat bergantung kepada DAP untuk membawa sokongan pengundi Cina.

Tanjung Piai dengan kira-kira 42% pengundi Cina, mungkin menjadi kubu kepada Pakatan setahun yang lalu. Kerusi seumpama itu digunakan sebagai bank undi Cina untuk Pakatan dan dilaporkan mendapat 71% daripada undi kaum Cina di kawasan itu pada pilihan raya umum lalu.

Menurut The Star, terdapat lapan “peti undi” Cina atau pusat pengundian di Tanjung Piai dan Barisan tewas dalam kesemuanya. Mereka hanya memenangi dua daripada 18 “peti undi” Melayu.

Margin kekalahan keseluruhan sebanyak 524 undi adalah agak kecil kerana Wee yang menjadi calon waktu itu, mempunyai rekod prestasi yang baik. Tetapi sentimen anti-Barisan terlalu kuat ketika itu, menyebabkannya tewas.

Tetapi sumber-sumber mengatakan bahawa kali ini, gabungan pemerintah akan bernasib baik jika mereka berjaya mendapatkan 60% undi Cina.

Apa yang berlaku sehingga menyebabkan perubahan dalam sentimen orang Cina?

Dalam bahasa Cina, DAP dikenali sebagai “Dong Dong Dang” (parti aksi) tetapi ramai orang Cina sekarang memanggil parti itu sebagai “jing jing dang” (parti senyap).

Masyarakat Cina gembira apabila parti itu berkuasa dan selepas beberapa dekad, kini ada seorang menteri kewangan dari kalangan orang Cina.

Tetapi mereka tidak faham bahawa politik Pakatan adalah mengenai tolak ansur dan mereka tetap mengharapkan DAP bertindak seperti ketika berada di pihak pembangkang, untuk mengkritik dan membantah.

Sentimen ultra-Melayu yang dilaungkan di Kongres Kebangkitan Melayu adalah momen yang membuka mata bagi ramai orang Cina. Tetapi kegagalan kerajaan untuk memenuhi jangkaan orang Cina mengenai isu-isu pendidikan nampaknya telah mengecewakan mereka.

Ini termasuk isu United Examination Certificate (UEC) yang masih menunggu pengiktirafan, isu kaligrafi Jawi dan pemotongan pembiayaan kerajaan untuk Kolej Universiti Tunku Abdul Rahman (TAR UC).

Ramai orang Cina masih berpegang kepada janji seorang ahli Parlimen DAP yang memberitahu orang ramai bahawa “kita menang hari ini, kita iktiraf UEC esok”.¬† ¬†Tetapi isu pembiayaan TAR UC telah memburukkan emosi ramai orang Cina yang mahukan pendidikan yang berpatutan dan berkualiti.

Calon Barisan, Wee lahir dan dibesarkan di Pekan Nenas di mana beliau dikenali dengan nama “Ah Seng” dan beliau juga sangat dekat dengan penduduk Pekan Nenas.

Sebahagian daripada pengundi yang merancang untuk mengundi “Ah Seng” cukup terbuka bahawa mereka mengundi untuk lelaki itu dan bukan parti yang diwakilinya.

Hakikat bahawa orang biasa di kawasan pedalaman Tanjung Piai sangat terbuka mengenai sentimen mereka adalah isyarat bahawa orang Cina masih tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan.

Buat masa ini, sudah cukup jelas bahawa terdapat orang Cina di Tanjung Piai yang merancang untuk menggunakan undi mereka untuk menghantar mesej kepada kerajaan.

Show More

Related Articles

Back to top button