Isu SemasaTempatan

Perkhidmatan e-Panggilan Motosikal Akan Beroperasi Awal Tahun Depan

Syarikat-syarikat e-panggilan motosikal seperti Gojek dan Dego Ride akan dibenarkan memulakan operasi di bawah projek perintis bermula Januari tahun hadapan, kata Kementerian Pengangkutan, Anthony Loke.

Beliau berkata syarikat akan dibenarkan menawarkan perkhidmatan itu di bawah projek perintis Proof of Concept (POC) selama enam bulan untuk menilai sistem sebelum undang-undang untuk mengawal selia servis itu dikeluarkan.

Antara POC ialah perkhidmatan e-panggilan motosikal hanya akan terhad kepada kawasan Lembah Klang sahaja.

“Syarat-syarat lain ialah penunggang tidak boleh berumur kurang dari 18 tahun dan mereka hanya boleh membawa seorang penumpang yang berumur 18 tahun ke atas,” kata Loke ketika menjawab soalan Nik Nazmi Nik Ahmad (PH-Setiawangsa) Dewan Rakyat.

Beliau menambah, penunggang dan motosikal mesti dikenal pasti dengan jelas semasa tempoh POC. Motosikal yang digunakan mestilah sesuai dan tidak melebihi usia lima tahun.

Di antara syarat lain, penunggang motosikal mesti bebas dari buruan mana-mana polis atau senarai hitam Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

“POC juga akan membolehkan Kerajaan dan syarikat yang terlibat untuk mengumpul data, menilai tahap ketersediaan dan permintaan dan perkhidmatan lain yang berkaitan dengan motosikal,” katanya.

Untuk memastikan keselamatan, JPJ dan polis akan terlibat dalam menguatkuasakan undang-undang berdasarkan Akta Pengangkutan Jalan.

Loke berkata, kerajaan bersetuju untuk melaksanakan projek perintis itu memandangkan ia akan mengambil sedikit masa untuk undang-undang yang berkaitan motosikal digubal, dibentangkan, dan diluluskan oleh Parlimen.

Apabila ditemui di Parlimen, Loke berkata mana-mana syarikat motosikal yang didaftarkan di Malaysia boleh menyertai POC berkenaan.

“Syarikat juga mesti mengambil tanggungjawab untuk memastikan keselamatan penunggang dan penumpang mereka,” kata Loke.

Beliau berkata walaupun benar undang-undang sedia ada tidak dipinda, terdapat keperluan untuk menjalankan POC untuk melihat keberkesanannya dan sama ada perkhidmatan e-panggilan motosikal boleh dilaksanakan di Malaysia.

Pada 1 November lalu, Kerajaan mengumumkan bahawa ia akan membenarkan perkhidmatan e-panggilan motosikal sebagai sarana untuk menghubungkan sistem pengangkutan awam.

Show More

Related Articles

Back to top button