AntarabangsaIsu Semasa

Mi Segera Mengancam Kesihatan Kanak-Kanak di Asia Tenggara

Makanan murah dan moden seperti mi segera yang mengenyangkan perut tetapi tidak mempunyai nutrien penting telah menyebabkan berjuta-juta kanak-kanak kurang sihat atau berat badan berlebihan di Asia Tenggara, kata para pakar.

Filipina, Indonesia dan Malaysia mempunyai ekonomi yang berkembang pesat dan taraf hidup yang semakin meningkat, namun ramai ibu bapa yang bekerja tidak mempunyai masa, wang atau kesedaran untuk mengelakkan makanan yang tidak baik untuk anak mereka.

Dalam ketiga-tiga negara tersebut, purata 40 peratus kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah mengalami kekurangan gizi, lebih tinggi daripada purata global iaitu satu dalam tiga, menurut sebuah laporan dari Unicef, agensi kanak-kanak PBB.

“Ibu bapa percaya bahawa mengisi perut anak-anak adalah perkara yang paling penting. Mereka tidak benar-benar berfikir mengenai pengambilan protein, kalsium atau serat yang mencukupi,” kata Hasbullah Thabrany, pakar kesihatan awam di Indonesia, kepada AFP.

Unicef ​​berkata kekurangan zat besi merosakkan keupayaan kanak-kanak untuk belajar dan menimbulkan risiko kematian wanita semasa atau tidak lama selepas bersalin.

Untuk memberikan gambaran skala kepada masalah ini, Indonesia mempunyai 24.4 juta kanak-kanak di bawah 5 tahun pada tahun lepas, manakala Filipina mempunyai 11 juta dan Malaysia 2.6 juta, mengikut data Unicef.

Mueni Mutunga, pakar pemakanan Asia Unicef, berkata trend ini berlaku apabila ibu bapa mengabaikan gaya pemakanan tradisional dan bertukar kepada makanan moden yang mudah diakses dan disediakan.

“Mi segera murah, cepat disediakan dan pengganti mudah untuk makanan yang mengandungi diet seimbang,” katanya kepada AFP.

Mi segera yang hanya berharga US$ 0.23 satu paket di Manila, rendah kandungan nutrien penting dan mikronutrien seperti besi dan kekurangan protein, sementara kandungan lemak dan garam tinggi.

Indonesia adalah pengguna mi segera kedua terbesar di dunia, di belakang China, dengan 12.5 bilion hidangan pada 2018, menurut Persatuan Mi Segera Dunia. Angka ini lebih daripada jumlah yang digunakan oleh penduduk India dan Jepun.

Buah-buahan, sayur-sayuran, telur, tenusu, ikan dan daging yang kaya nutrien hilang dari diet memandangkan penduduk luar bandar bergerak ke bandar mencari pekerjaan, kata laporan Unicef.

Walaupun Filipina, Indonesia dan Malaysia semuanya dianggap negara berpendapatan sederhana oleh Bank Dunia, puluhan juta rakyatnya berusaha keras untuk menjana wang yang cukup untuk hidup.

“Kemiskinan adalah isu utama,” kata T. Jayabalan, pakar kesihatan awam di Malaysia, sambil menambah bahawa kedua-dua ibu bapa yang bekerja memerlukan makanan segera.

Isi rumah berpendapatan rendah di Malaysia bergantung pada mi segera, ubi kentang manis dan produk berasaskan soya sebagai makanan utama mereka, katanya.

Biskut gula, minuman dan makanan segera yang kaya gula juga menimbulkan masalah di negara ini, menurut pakar.

Mengelakkan pengaruh mi segera dalam kehidupan seharian di Asia Tenggara mungkin memerlukan campur tangan kerajaan, kata mereka.

“Promosi dan pengiklanan sangat agresif. Terdapat pengedaran besar-besaran. Mi segera boleh didapati di mana-mana termasuk di pedalaman,” kata Thabrany, pakar kesihatan awam Indonesia.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close