MalaysiaPolitik

Mengapa PAS Berubah Hati Sokong Calon Bukan Islam di Tanjung Piai?

Blok pembangkang memerlukan orang bukan Islam yang bukan ekstrimis seperti MCA sebagai wakil rakyat, PAS menjelaskan alasan utama mengapa partinya menyokong calon MCA dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai.

Tetapi presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata pendekatan ini mungkin berubah bergantung kepada landskap politik negara yang berkembang.

“PAS melihat blok pembangkang memerlukan orang bukan Islam yang tidak melampau dalam masyarakat berbilang kaum, iaitu MCA yang kini hanya mempunyai satu kerusi. Bagi PRU yang akan datang, formula ini boleh dikaji semula mengikut senario dan strategi semasa untuk memastikan kemenangan untuk ‘Muafakat Nasional’ pada skala besar,” katanya dalam satu kenyataan.

Muafakat Nasional merujuk kepada pakatan baru antara parti komponen PAS dan Barisan Nasional (BN), Umno.

Abdul Hadi menegaskan bahawa walaupun PAS telah mempunyai banyak blok politik sejak penciptaannya, ia tidak pernah goyah atau berkompromi terhadap matlamatnya berkenaan dengan kedudukan Islam serta hak-hak orang Melayu.

“PAS menerima konsep Islam sebagai Agama Persekutuan dalam Perlembagaan Persekutuan dan kebebasan agama lain, tetapi makna Islam didasarkan pada tafsiran perkataan Al-Din dalam bahasa Quran, bukan ‘agama’ dalam bahasa Inggeris.

“PAS menentang konsep jus soli (kewarganegaraan terbuka kepada pendatang), tetapi mengekalkan keistimewaan orang Melayu dan Bumiputera,” katanya.

Dalam satu kenyataan minggu lalu, PAS telah menyuarakan sokongannya terhadap calon MCA, Datuk Seri Wee Jeck Seng sebagai calon Barisan Nasional (BN) untuk pilihan raya kecil Tanjung Piai.

Dalam kenyataan itu, Datuk Takiyuddin Hassan menambah bahawa sokongan PAS terhadap BN adalah sejajar dengan piagam kerjasama UMNO-PAS.

Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia, Ahmad Fauzi Abdul Hamid berkata keputusan BN untuk meletakkan calon MCA merupakan tanda positif untuk politik berpusat, tetapi berkata gabungan itu sepatutnya memilih seorang calon muda dan baru untuk menentang calon Muslim dari Pakatan Harapan.

“Tetapi jika 3,000 pengundi yang menyokong PAS pada pilihan raya umum ke-14 mengundi calon bukan Islam akan menunjukkan sama ada permuafakatan Umno-Pas adalah satu kejayaan setelah bermusuhan selamaa beberapa dekad.

“Kita harus ingat retorik Islam PAS tidak memihak kepada bukan Islam untuk bertindak sebagai penjaga hal ehwal Islam,” katanya.

Pada bulan Januari tahun ini, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dilaporkan berkata umat Islam mesti mengundi calon Islam berbanding orang bukan Islam tanpa menghiraukan politik.

“Tanjung Piai akan menjadi ujian sama ada politik berbilang kaum sesuai dengan BN baru yang dikuasai oleh kerjasama baru Umno-PAS,” tambah Ahmad Fauzi.

PRK tanjung Piai yang akan berlangsung pada 16 November ini bakal menyaksikan pertandingan enam penjuru melibatkan calon PH, Karmaine Sardini, 66; BN, Datuk Seri Dr Wee Jeck Seng dan Gerakan, Wendy Subramaniam; Presiden Berjasa, Dr Badrulhisham Abdul Aziz; dan calon bebas, Dr Ang Chuan Lock.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close