Hiburan

Teater Muzikal Puteri Gunung Ledang Bakal Kembali

Puan Sri Tiara Jacquelina, pelakon, pengarah, dan ahli pendidik seni menyampaikan berita gembira untuk peminat Puteri Gunung Ledang The Musical (PGLM).

Teater legenda itu akan kembali ke panggung pementasan pada bulan Julai tahun depan di Istana Budaya di Jalan Tun Razak, dengan pelakon dan krew baru.

Tiara mengumumkan pementasan PGLM pada sidang akhbar di The Love Restaurant, Pusat Pelancongan Malaysia.

Tiara berkata: “Sudah lama sejak Puteri Gunung Ledang dipentaskan dan ia akan menyambut ulang tahun ke-15 tahun depan.

“Cerita Puteri Gunung Ledang akan tetap sama tetapi kita akan menambah baik dialog, prop, kostum dan beberapa watak untuk memberikan muzik yang baru dan segar.

“Tetapi apa yang terbaik, kita akan mempunyai keseluruhan pelakon baru dan uji bakat akan diumumkan pada laman web dan laman media sosial Enfiniti Productions.”

Tiara juga berkata bahawa teater itu juga akan dilangsungkan di Teater Esplanade Singapura pada Jun tahun depan, sebelum kembali ke Istana Budaya. Enfiniti Productions juga merancang untuk membawa pementasan PGLM ke beberapa negara luar.

“Dan jika semuanya berjalan lancar, kami merancang untuk mempersembahkannya di beberapa negara, dan berkongsi dengan dunia luar tentang legenda Malaysia yang kekal segar ini.”

Tiara, yang merupakan penerbit eksekutif, akan duduk di kerusi pengarah.

“Ini adalah hadiah ulang tahun ke-21 Enfiniti untuk peminat-peminat Malaysia yang menyokong kami selama ini. Kami sedang mencari pelakon untuk memainkan watak utama Hang Tuah, Sultan Mahmud Shah, Raja Majapahit dan puteri itu sendiri. Mereka mestilah boleh menari, menyanyi dan bersilat,” kata Tiara.

Related image

PGLM pertama kali dipentaskan di Istana Budaya pada bulan Februari 2006, yang diketuai oleh Datuk Zahim Albakri dan Adlin Aman Ramlie dengan muzik oleh Dick Lee dan lirik oleh Adlin.

Ia kemudian dipentaskan semula pada bulan Ogos 2006 dan Februari 2009, berdasarkan filem Puteri Gunung Ledang 2004.

Berlatarkan abad ke-15, teater muzikal ini menceritakan kisah Gusti Putri Retno Dumilah, seorang puteri Jawa dari Majapahit yang jatuh cinta dengan pahlawan Melayu Melaka Hang Tuah. Walau bagaimanapun, Hang Tuah setia kepada pemerintah Sultan Mahmud Shah yang ingin berkahwin dengan puteri dan membantu Sultan Mahmud meminang Puteri.

Puteri memberi Hang Tuah senarai syarat-syarat yang sukar bagi Sultan Mahmud untuk dipenuhi dan ia termasuk mengumpul tujuh dulang hati nyamuk dan semangkuk darah anaknya.

Muzikal itu asalnya dibintangi Tiara sebagai puteri, Stephen Rahman-Hughes sebagai Hang Tuah, Adlin sebagai Sultan Mahmud dan Datuk AC Mizal sebagai Raja Majapahit.

Puteri Gunung Ledang The Musical memenangi Pengarah Terbaik, Rekaan Pencahayaan Terbaik, Rekaan Muzik dan Bunyi Terbaik, Reka Bentuk Kostum Terbaik, dan Skrip Asal Terbaik dalam Anugerah Seni Boh Cameronian Tahunan ke-5 pada 2006.

Uji bakat mungkin diadakan bulan ini dan panggilan uji bakat akan diumumkan di akaun Instagram dan Facebook Enfiniti.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close