AntarabangsaIsu Semasa

Demonstrasi Jalanan Di Seluruh Dunia Mempunyai Satu Persamaan

Demonstrasi jalanan sedang berlaku di seluruh dunia dan ia mempunyai satu perkara yang sama iaitu protes yang dilakukan adalah tanpa pemimpin.

Protes tanpa pemimpin boleh menjadi sukar untuk ditangani oleh kerajaan kerana ia tidak mempunyai ketua untuk berurusan. Sesuatu demonstrasi tanpa pemimpin mungkin bermula dari satu isu kecil kemudian menular kepada isu-isu lain yang lebih besar.

Ketiadaan kepemimpinan pusat dapat menghalang peperangan tetapi juga dapat memburukkan keadaan ke pelbagai arah. Bantahan tanpa pemimpin boleh menjadi kecil tetapi boleh juga bertukar menjadi huru-hara dan tidak mustahil menimbulkan keganasan.

Berikut adalah beberapa negara yang sedang bergolak dan bantahan yang berlaku adalah tanpa kepimpinan:

Hong Kong

Penunjuk perasaan Hong Kong telah mengadakan demonstrasi selama berbulan-bulan terhadap cengkaman China yang semakin meningkat sejak bulan Jun tanpa kehadiran pemimpin.

Kumpulan-kumpulan pemberontak itu tidak dapat dikenali dan menggunakan platform dalam talian seperti LIHKG, forum yang membolehkan pengguna mengeluarkan posting dan Telegram, di mana pengguna tanpa nama menyiarkan mesej, foto dan video kepada beratus-ratus ribu orang.

Ketiadaan pemimpin yang memimpin bantahan menyukarkan usaha kerajaan. Pada masa yang sama, tiada siapa yang mempunyai pengaruh yang mencukupi untuk menamatkan demonstrasi, melakukan perjanjian atau memberitahu rakan-rakan penunjuk perasaan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Lubnan

Penunjuk perasaan di Lubnan mencapai sekurang-kurangnya satu daripada tujuan mereka apabila Perdana Menteri Saad Hariri mengumumkan perletakan jawatannya berikutan hampir dua minggu pergolakan anti-kerajaan.

Para penunjuk perasaan telah menyeru kerajaan untuk meletak jawatan dan juga mahu pemecatan semua golongan elit politik yang mereka salahkan untuk rasuah dan kronisme yang meningkatkan taraf hidup dan menyeret ekonomi negara.

Demonstrasi telah menarik ratusan ribu orang di Lubnan dan telah menarik orang dari berbagai golongan agama dan kelas sosial.

Orang pertama mula ke jalan untuk menolak cadangan levi ke atas panggilan yang dibuat melalui WhatsApp. Kerajaan dengan cepat menarik balik rancangan itu. Tetapi penunjuk perasaan mengatakan mereka tidak yakin bahawa panglima perang yang muncul untuk memimpin Lubnan pada akhir perang saudara 1975-1990 boleh berubah.  Hariri akur dan terpaksa meletak jawatan.

Perancis

Pergerakan Yellow Vest di Perancis telah kehilangan momentumnya sejak ia mula menentang cukai bahan api dan beralih kepada objektif yang lebih besar, menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap kerajaan. Beberapa ribu penunjuk perasaan masih berkumpul pada beberapa hari Sabtu, walaupun pergerakan itu telah dicemari oleh keganasan dan ekstremisme.

Walau bagaimanapun, ketidaksamaan, pemotongan dalam perkhidmatan awam, dan pembaharuan pencen dijangka membawa penunjuk perasaan kembali ke jalanan pada bulan Disember. Presiden Emmanuel Macron berkata beliau memahami usahanya untuk mereformasi ekonomi mungkin kelihatan keras dan kadang-kadang tidak adil. Tetapi Macron telah berikrar untuk meneruskan rancangannya.

Rusia

Protes anti-Kremlin yang terbesar selama tujuh tahun meletup di Moscow pada musim panas ini, menentang tindakan keras oleh polis rusuhan dan usaha untuk mematahkan pergerakan itu dengan terlebih dahulu menahan pemimpin veteran Rusia.

Generasi baru aktivis, digalakkan oleh para pemuzik dan bintang media sosial, ternyata membantah penyalahgunaan hak-hak sivil, penurunan taraf hidup dan rasuah. Sebab utama bantahan adalah kerana keengganan pegawai untuk mendaftarkan calon pembangkang untuk pemilihan majlis bandaraya. Ini semua merupakan permulaan kepada pertempuran ke atas pilihan raya parlimen Rusia pada tahun 2021.

Algeria

Penunjuk perasaan Algeria telah mengambil jalan sejak Februari, pada mulanya untuk membantah pemilihan semula Abdelaziz Bouteflika, salah seorang pemimpin yang paling lama berkhidmat di Afrika Utara, yang akhirnya meletak jawatan pada April dan tidak bertanding pada pilihan raya Disember.

Ketidakpuasan orang awam telah berubah menjadi tuntutan untuk perubahan pegawai polis tentera elit, dan pegawai parti yang telah menguasai politik dalam ahli OPEC selama beberapa dekad.

Warga Algeria yang majoritinya berusia di bawah 30 tahun, terus mengadakan demonstrasi di bandar. Percubaan untuk perbincangan telah menimbulkan persoalan siapa sebenarnya yang mewakili bantahan di negara lebih dari 40 juta orang penduduk itu.

Iraq

Ribuan warga Iraq telah mencabar kerajaan sehingga menyebabkan lebih dari 200 orang mati sejak perhimpunan bermula pada awal Oktober untuk memprotes pekerjaan dan perkhidmatan awam.

Walaupun Iraq telah menikmati kestabilan relatif sejak tahun 2017, ramai warga Iraq mengalami pemotongan kuasa dan kekurangan akses kepada air bersih dan penjagaan kesihatan yang baik.

Dilanda peperangan selama berdekad, infrastruktur Iraq lumpuh dan penunjuk perasaan mengatakan ahli politik yang korup telah menjarah tabung kewangan negara.

Bantahan telah meletakkan Perdana Menteri Adil Abdul-Mahdi di bawah tekanan. Ulama Syiah terkemuka Moqtada al-Sadr, yang mengetuai blok utama di parlimen dan berkempen di platform nasionalis, menyeru kerajaan untuk meletak jawatan, namun protes itu sebaliknya berjalan tanpa pemimpin.

Chile

Rusuhan sosial di Chile telah mengikuti corak yang serupa di Brazil pada tahun 2013 di mana kedua-duanya bermula oleh sebab yang remeh iaitu kenaikan kecil tambang pengangkutan awam. Namun ia berubah menjadi bantahan besar-besaran terhadap senarai rungutan yang semakin berkembang: peningkatan kos hidup, ketidaksamaan, sistem kesihatan dan pendidikan yang semakin merosot dan rasuah.

Protes yang dijalankan tanpa pemimpin tunggal itu menyukarkan kerajaan untuk berunding. Panggilan untuk protes di Chile sering dibuat oleh kumpulan pelajar di media sosial, kemudian diikuti oleh warga Chile dari semua peringkat umur dan kelas sosial. Baru-baru ini, 1 juta orang mengambil alih jalan di Santiago untuk mengadakan bantahan besar-besaran.

Ecuador

Rusuhan Ecuador bermula selepas Presiden Lenin Moreno menamatkan subsidi bahan bakar sebagai sebahagian daripada perjanjian kredit dengan Tabung Kewangan Antarabangsa. Bantahan jalanan telah menarik banyak penyokong termasuk masyarakat asli, pelajar dan kesatuan buruh.

Di tengah-tengah serangan nasional yang melumpuhkan negara dan menakluk Bandar Quito, Moreno yang menggambarkan pergerakan itu sebagai rampasan kuasa, telah memindahkan kerajaannya ke bandaraya Guayaquil. Beliau kini telah mengembalikan semula subsidi.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close