Hiburan

Gelanggang WWE Wanita Dibuka Buat Kali Pertama di Arab Saudi

World Wrestling Entertainment atau WWE, telah mengadakan pertandingan gusti wanita pertama di Arab Saudi pada hari Khamis lalu (31 Okt).

Pertandingan ini menampilkan dua superstar WWE: Lacey Evans dan Natalya. Evans adalah veteran Marin A.S. manakala Natalya, warga Kanada-Amerika, adalah juara wanita dua kali di WWE.

Kedua-dua atlet itu berlawan di ibu negara Arab Saudi, Riyadh, dalam perlawanan yang turut disaksikan oleh peminat wanita dan Natalya memenangi perlawanan terbabit.

Evans dan Natalya dikehendaki memakai ‘bodysuit’ untuk menutup lengan dan kaki dan bukannya berlawan dengan pakaian bikini yang biasanya mereka pakai di Amerika Syarikat.

Image result for women wwe in saudi

Arab Saudi telah cuba menjenamakan semula imejnya sebagai salah satu negara yang paling menindas wanita dengan memperkenalkan pembaharuan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tetapi menurut Human Rights Watch, “wanita masih menghadapi diskriminasi, kerana empat aktivis feminis masih dipenjara, yang lain masih dalam perbicaraan, dan dakwaan penyeksaan tidak disiasat dengan kredibiliti.”

Kira-kira sebulan selepas kerajaan Arab Saudi mengangkat larangan memandu untuk wanita pada tahun 2018, kerajaan mengumumkan bahawa wanita boleh menghadiri acara sukan di stadium buat kali pertama.

Namun, wanita terus menghadapi halangan dalam kehidupan seharian mereka, dan pihak berkuasa Saudi telah menahan beberapa aktivis hak wanita paling terkemuka di negara itu yang berkempen untuk perubahan.

Acara Crown Jewel WWE hari Khamis berlangsung di Stadium Antarabangsa King Fahd, salah satu daripada tiga stadium di Arab Saudi yang membenarkan kehadiran wanita.

“Saya tidak pernah fikir saya mempunyai peluang untuk melakukan perkara-perkara yang telah saya lakukan dengan WWE. Esok saya dapat menunjukkan bahawa kerja keras dapat membawa anda ke tahap yang tinggi,” tulis Evans di laman Twitter pada hari Rabu.

Lawannya, Natalya, menyuarakan sentimen serupa di Twitter: “Dunia akan menonton, saya sangat bangga mewakili wanita esok malam di #WWECrownJewel. Sudah tiba masanya untuk membawa yang terbaik, Lacey.”

Acara itu juga menampilkan juara WWE Roman Reigns, Brock Lesnar dan Seth Rollins, bersama dengan Mansoor Al-Shehail, ahli gusti WWE pertama Arab Saudi.

“Saya tidak boleh berhenti tersenyum ketika ini diumumkan. Apabila saya bercakap mengenai wanita memandu, atau hanya berkongsi ruang dengan lelaki, ini adalah hak yang tidak wujud semasa saya dewasa,” kata Mansoor di laman Twitter.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close