Bisnes & Ekonomi

5 Aplikasi e-Dompet Terbaik Malaysia Berdasarkan Rating Pengguna

E-dompet boleh didefinisikan sebagai peranti elektronik atau peranti dalam talian yang membolehkan transaksi dilakukan melalui komputer atau telefon pintar.

Kebanyakan e-dompet, seperti kad kredit atau debit, dikaitkan dengan akaun bank individu untuk membuat pembayaran. Ia juga biasanya dilindungi dengan kata laluan atau pengenalan.

Di Malaysia, e-dompet adalah trend yang semakin meningkat. Walaupun terdapat masalah keselamatan siber, semakin banyak orang mula menggunakan e-dompet untuk membayar bil, makanan, tol, petrol, barangan runcit dan perbelanjaan runcit.

Urus niaga e-wang berjumlah 1.4 juta dan bernilai RM10.6 bilion pada Januari hingga Ogos 2019, menurut data Bank Negara Malaysia.

Penggunaan e-dompet juga membuka pintu untuk banyak diskaun dan promosi dari pedagang yang digemari rakyat Malaysia.

Semakin banyak penggunaannya, semakin banyak peluang untuk menuntut dan memenangi kod kupon, baucar dan kad hadiah untuk produk atau perkhidmatan tertentu.

Teknologi e-dompet juga terbukti menjadi salah satu proses transaksi yang lebih selamat, walaupun terdapat kebimbangan dari beberapa pihak kerana ia tidak memerlukan maklumat perkongsian peribadi seperti tarikh lahir dan nombor telefon seseorang.

Dengan begitu banyak pembekal pembayaran digital di Malaysia, TMR telah menyusun senarai e-dompet terbaik berdasarkan penilaian pengguna di Google Play Store.

Touch ‘n Go

e-dompet Touch ‘n Go diperkenalkan untuk memudahkan pembayaran tol. Itu sebenarnya, salah satu cara yang paling mudah untuk membayar tol di Malaysia.

Untuk menggunakan perkhidmatan ini, pengguna mesti memuat turun aplikasi, membuat akaun dan mendaftarkan nombor telefon mereka.

PIN enam digit diperlukan untuk melakukan transaksi. Ciri “PayDirect” membolehkan pengguna memautkan akaun Touch ‘n Go mereka dengan e-dompet untuk membayar tol dengan segera.

Untuk top-up, sekurang-kurangnya RM10 dan maksimum RM200 atau RM500 boleh dimuat semula ke dalam dompet bergantung kepada jenisnya.

Walau bagaimanapun, wang yang dimasukkan tidak boleh dikeluarkan semula melainkan akaun pengguna telah ditamatkan.

Boost

Boost adalah e-dompet yang membolehkan pengguna membuat bayaran tanpa kerumitan membawa tunai. Ia boleh digunakan hampir di mana sahaja, walaupun di pasar malam.

Sebaik sahaja aplikasi Boost telah dimuat turun ke telefon pintar, seseorang boleh memasukkan wang, mengimbas kod Pantas (QR) dan membayar produk atau perkhidmatan mereka.

Pembayaran itu kemudiannya boleh disahkan dengan memasukkan pin transaksi 6-digit Boost.

Ciri unik e-dompet Boost adalah pemisahan bil yang membolehkan pengguna membahagikan pembayaran yang dilakukan secara berkumpulan.

Sekurang-kurangnya RM10 dan maksimum RM200 atau RM1,500 boleh dimasukkan ke dalam dompet, bergantung kepada jenis dompet.

Pengguna Wallet Premium boleh memindahkan wang dari e-dompet mereka ke dalam akaun bank mereka.

GrabPay

Aplikasi e-panggilan pengangkutan, Grab telah menyertai e-dompet di Malaysia dengan mana-mana pengguna Grab boleh memiliki perkhidmatan tersebut.

Pengguna dengan mudah boleh menambah nilai e-dompet Grab mereka dan mula membayar untuk Grab rides, GrabFood dan item lain dari kedai.

Untuk GrabPay, tiada pin diperlukan untuk melakukan transaksi. Setiap urus niaga membolehkan pengguna mendapatkan mata yang boleh digunakan untuk mendapatkan mata dan diskaun pada GrabFood.

Sekurang-kurangnya RM10 dan maksimum RM500 atau RM1,500 boleh ditambah ke e-dompet Grab. Wang yang dimasukkan ke dalam e-dompet ini tidak boleh dikeluarkan semula.

VCash

VCash adalah e-dompet yang dikuasakan oleh DiGi.Com Bhd. Walau bagaimanapun, pengguna boleh menggunakan e-dompet ini dengan mana-mana syarikat telekomunikasi Malaysia, selagi mereka mempunyai nombor telefon Malaysia.

Untuk menggunakan VCash, pengguna mesti memuat turun aplikasi dan mendepositkan wang ke dalam e-wallet mereka melalui kedai Digi, kaedah perbankan dalam talian atau JomPay. Mereka kemudian boleh mengimbas kod QR dan membuat pembayaran.

Untuk VCash, pin enam digit atau cap jari diperlukan untuk melakukan transaksi. Pemisahan bil juga dibenarkan jika membuat pembayaran kumpulan.

Bergantung pada jenis dompet, sekurang-kurangnya RM10 atau maksimum RM500, RM2,500 atau RM5,000 boleh diisi ke dalam dompet.

Pengguna dompet premium boleh mengeluarkan wang dari akaun mereka dengan bayaran RM1 setiap pengeluaran.

Razer Pay

Razer Pay adalah e-dompet yang direka untuk belia dan milenium. Ia diperkenalkan secara khusus untuk membuat pembelian permainan, hiburan dan panggung wayang.

Pengguna boleh mula menggunakan e-dompet ini dengan memuat turun aplikasinya dan memasukkan wang atau dengan menghubungkannya dengan kad kredit atau kad debit pilihan mereka. Tiada pin diperlukan untuk melakukan transaksi.

Sekurang-kurangnya RM10 atau maksimum RM3,000 boleh diisi ke dalam dompet. Pengguna juga boleh menambah nilai di kedai fizikal seperti 7-Eleven.

Pengguna boleh mengeluarkan wang tunai dari Razer Pay melalui akaun bank mereka pada bila-bila masa.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close