AntarabangsaIsu Semasa

5 Cabaran Utama Dalam Industri Minyak Sawit Dunia

Beberapa pedagang minyak sawit berpengaruh di dunia, penganalisis dan eksekutif perladangan telah bertemu minggu ini di pulau tropika Bali. Antara fokus utama adalah pelaksanaan mandat biodiesel Indonesia yang bercita-cita tinggi serta krisis perdagangan antara Malaysia dan India.

Persidangan minyak kelapa sawit Indonesia menampilkan ramalan harga dari penganalisis veteran Dorab Mistry dari Godrej International Ltd, James Fry, pengerusi LMC International Ltd dan Direktor Eksekutif Dunia Minyak Thomas Mielke.

Berikut adalah perkara utama yang dibincangkan:

  1. Krisis Perdagangan India-Malaysia

Krisis bermula apabila Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad mengkritik dasar India di Kashmir, mencetuskan tindak balas yang membawa kepada kumpulan berpengaruh di Mumbai memanggil ahli-ahlinya untuk mengelakkan membeli minyak sawit Malaysia. Pembeli India telah mula beralih ke Indonesia berikutan kebimbangan kerajaan boleh menyekat atau menaikkan cukai ke atas import Malaysia.

Apa-apa tindakan oleh India untuk menyekat minyak sawit dari Malaysia boleh mengurangkan harga dan menjejaskan pendapatan petani dan firma perladangan kecil. Minyak kelapa sawit merupakan eksport pertanian terbesar Malaysia dan India sebagai pelanggan utama – pembelian India lebih daripada dua kali ganda antara Januari dan September dari tahun sebelumnya.

Resolusi beum diputuskan kerana New Delhi tidak mengulas secara terbuka dan Dr Mahathir mengatakan beliau tidak akan menarik balik komennya mengenai Kashmir. Menteri Industri Utama Teresa Kok telah menafikan kumpulan pemproses India menasihatkan para ahli untuk memulaukan minyak sawit, sementara Menteri Perdagangan dan Industri Darell Leiking, akan berusaha untuk berhubung dengan India untuk menyelesaikan krisis tersebut.

  1. Mandat Biodiesel

Indonesia akan melancarkan mandat biodiesel B30 mulai 1 Jan dan industri ini melihat dengan teliti sama ada penanam akan sepenuhnya dapat melaksanakan campuran yang lebih tinggi yang dijangka dapat meningkatkan penggunaan sawit dan harga sokongan.

Penganalisis industri dan pelabur meramalkan bahawa harga minyak sawit akan meningkat pada suku pertama dan perbankan di Indonesia untuk menyerap hampir 10 juta tan sawit untuk biofuel. Keupayaan infrastruktur negara bagaimanapun masih dipersoalkan dan kadar program B30 akan menjadi “penggerak harga” dalam beberapa bulan akan datang, menurut Oscar Tjakra, penganalisis kanan bijirin dan minyak di Rabobank.

Di Malaysia, mandat itu akan meningkat dua kali ganda kepada B20 dalam sektor pengangkutan dan dijangka meningkatkan penggunaan kepada 1.3 juta tan setahun.

  1. Perang Perdagangan AS-China

Walaupun minyak sawit tidak terlibat secara langsung dalam perang perdagangan antara dua ekonomi terbesar di dunia, ia tetap terjejas. Krisis yang berlarutan telah mengganggu pasaran komoditi dan mengawal prospek pertumbuhan ekonomi global, yang boleh mempengaruhi penggunaan minyak masak. Tarif China terhadap import AS telah menghalang bekalan kacang soya dan minyak soya sekaligus meningkatkan permintaan sawit. Itu boleh berbalik jika konflik perdagangan diselesaikan.

“Permintaan dari India dan China akan berubah berikutan beberapa faktor seperti perang perdagangan antara Amerika Syarikat dan China, tetapi permintaan daripada dua pembeli besar itu akan terus meningkat,” kata Derom Bangun, pengerusi Lembaga Minyak Sawit Indonesia.

  1. Sekatan Eropah

Persidangan semakin panas berikutan kebakaran hutan di Indonesia yang dikaitkan dengan penanaman sawit. Majlis Negara-negara Pengeluaran Minyak Sawit berkata ladang kelapa sawit pada umumnya bukan sumber pembakaran, tetapi itu tidak menyalahkan tuduhan bahawa sesetengah petani masih menggunakan teknik pemotongan dan pembakaran haram untuk membersihkan tanah untuk tanaman.

Pihak berkuasa Indonesia telah menamakan lebih daripada 200 syarikat termasuk kelapa sawit, pengeluar pulpa dan petani individu yang bertanggungjawab memulakan kebakaran.

Ia menjadi penyebab untuk kempen anti-sawit oleh EU yang berhasrat membendung pembelian kelapa sawitnya atas alasan persekitaran. Yang paling mendesak ialah Akta Delegasi yang bertujuan untuk menghancurkan biofuel berasaskan minyak kelapa sawit menjelang 2030.

Kini ada ketakutan bahawa EU boleh mengehadkan minyak sawit dalam makanan. Malaysia berkata cadangan EU mengenai glycidyl esters dan had cadangannya terhadap ester 3-MCPD boleh memberi kesan kepada penggunaan minyak kelapa sawit dalam produk makanan, dan industri itu harus bersedia untuk menjangka cabaran untuk “halangan perdagangan” dari blok itu.

  1. Produktiviti

Kebimbangan utama penanam adalah pengeluaran. Dengan tanah dan buruh yang tidak mencukupi, pertumbuhan hasil telah menjadi tidak stabil sejak beberapa tahun kebelakangan ini terutama dari Malaysia, dan industri ini ingin tahu bagaimana ia akan memberi kesan kepada prospek jangka panjang. Persidangan tahun ini akan menyerlahkan dasar-dasar kerajaan mengenai minyak sawit kerana sektor itu bergelut dengan persekitaran perniagaan yang semakin kompleks.

Show More

Related Articles

Back to top button