MalaysiaPolitik

Anwar: Ahli Politik Punca Ketegangan Kaum

Ahli politik perlu dipersalahkan kerana memburukkan isu perkauman dan agama dalam kalangan rakyat, kata Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Kita perlu mengakui kebenaran bahawa pemimpin politik adalah punca kepada ketegangan dan pergolakan dalam isu-isu sensitif ini.

“Oleh itu, perlu ada langkah khusus untuk mengadakan mesyuarat atau dialog untuk menjernihkan keadaan,” katanya ketika ditanya soalan tambahan di Dewan Rakyat.

Anwar yang juga ahli parlimen PH Port Dickson menambah bahawa rakyat biasanya akan berakhir sebagai mangsa apabila ahli politik menimbulkan isu-isu seperti ini secara terbuka.

“Saya mencadangkan agar kerajaan mengadakan persidangan untuk membahaskan isu-isu penting yang tidak ditujukan kepada isu perkauman atau pandangan keagamaan yang sempit,” katanya.

Sebagai tindak balas, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hanipa Maidin mengatakan cadangan Anwar adalah cadangan yang baik, sambil menambah bahawa ia akan dipertimbangkan oleh kerajaan.

Anwar sebelum ini menanyakan apakah langkah-langkah yang diambil untuk mengurangkan ketegangan berikutan semakin banyak isu perkauman dan isu sensitif yang ditonjolkan, yang katanya boleh membawa kepada tragedi jika tidak dibendung.

Hanipa memberitahu penggubal undang-undang bahawa antara langkah segera yang diambil untuk menangani isu ini ialah penubuhan Jawatankuasa Pengurusan Isu Perpaduan (JPIP).

Beliau menambah bahawa JPIP terdiri daripada wakil dari beberapa kementerian dan agensi, termasuk dari Majlis Keselamatan Negara.

“JPIP akan bertindak sebagai badan formal untuk mengenal pasti isu-isu yang boleh menjejaskan keharmonian, mengakibatkan ancaman kepada ketenteraman awam,” katanya.

Beliau menambah bahawa JPIP akan membolehkan usaha yang lebih baik untuk memantau dan menangani isu sensitif.

Selain program pendidikan dan kesedaran, beliau menambah bahawa terdapat undang-undang yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah tersebut.

Hanipa menambah bahawa adalah harapan kerajaan bahawa semua pihak, termasuk ahli politik, pemimpin masyarakat, aktivis dan rakyat secara umum, memainkan peranan yang bertanggungjawab sebagai sebuah negara, dengan tidak mengeluarkan atau menyebarkan apa-apa pernyataan yang bersifat perkauman.

“Ini adalah untuk memastikan tidak ada sebarang prasangka atau perasaan yang tidak diingini di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan mengekalkan hubungan baik yang ada di antara kita,” katanya.

Hanipa menafikan cadangan oleh Datuk Seri Tajuddin bin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak) bahawa keadaan semasa adalah disebabkan oleh persoalan yang ditimbulkan oleh sesetengah pihak berhubung hak Melayu dan Islam.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close