Isu SemasaTempatan

Kes Rogol Juvana Semakin Meningkat. Apa Puncanya?

Sekurang-kurangnya satu pertiga daripada kes rogol yang dilaporkan kepada polis tahun ini melibatkan pelaku juvana, dan jumlahnya semakin meningkat.

Statistik Bukit Aman menunjukkan bahawa 35% daripada 822 kes rogol tahun melibatkan perogol muda.

Tambahan pula, peratusan telah meningkat daripada 25% pada 2016 kepada 34% pada tahun 2018.

“Majoriti kes rogol juvana melibatkan remaja. Tetapi ada laporan kanak-kanak berumur tujuh tahun yang cuba merogol rakan sebaya mereka,” kata Asst Comm Choo Lily, penolong pengarah utama Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-kanak Bukit Aman (D11).

Berdasarkan statistik ini, beliau berkata trend kes rogol dalam kalangan juvana semakin meningkat.

“Ini sangat membimbangkan,” katanya dalam satu temu bual, juga menyatakan bahawa kebanyakan kes ini melibatkan remaja perempuan berusia antara 13 hingga 15 tahun.

ACP Choo mengaitkan peningkatan kes rogol juvana dengan akses yang lebih tinggi kepada bahan lucah, biasanya diedarkan menerusi media sosial atau aplikasi pesanan.

“Kebanyakan kes melibatkan pasangan muda yang ingin mencuba perbuatan seks selepas menonton video lucah,” katanya.

“Terdapat juga contoh kanak-kanak di bawah umur 12 tahun yang cuba meniru perbuatan seks yang mereka lihat melalui video.”

ACP Choo menambah bahawa kebanyakan anak muda ini tidak mempunyai kematangan mental untuk memahami akibat tindakan mereka.

“Sesetengah pesalah seksual juvana begitu naif sehingga mereka fikir mereka tidak akan hamil jika melakukan hubungan seks sekali sahaja.

“Apabila kami memberi ceramah di sekolah, kami mendapati ramai budak lelaki tidak menyedari bahawa ia adalah satu kesalahan untuk melakukan hubungan seks dengan seorang gadis di bawah usia 16 tahun walaupun dengan persetujuan masing-masing,” katanya.

“Lelaki-lelaki ini berfikir bahawa jika teman wanita mereka bersetuju untuk melakukan hubungan seks, maka tidak mengapa. Mereka juga bertanya sama ada ia menyalahi undang-undang jika teman wanita bersetuju dan mereka saling mencintai,” tambahnya.

Pakar pediatrik Datuk Dr Amar Singh HSS bersetuju bahawa “rangsangan” kanak-kanak yang terdedah kepada kandungan lucah adalah satu lagi sebab mengapa lebih banyak kes seks juvana dilaporkan.

“Mereka mungkin telah menonton orang yang melakukan hubungan seks. Kadang-kadang ibu bapa mungkin melakukannya di hadapan anak-anak kerana mereka fikir anak-anak sedang tidur,” katanya.

Mengimbas kembali kes yang melibatkan seorang budak lelaki berusia sembilan tahun yang sering menonton filem lucah yang ditonton oleh datuknya di ruang tamu, Dr Amar berkata budak lelaki itu akhirnya terjebak dan melakukan semua perbuatan yang ditonton kepada rakan sekelasnya.

Dr Amar, juga penasihat Majlis Kebangsaan Intervensi Kanak-Kanak Kebangsaan (NECIC), menambah bahawa ia juga sering berlaku di mana seorang kanak-kanak yang telah dicabul akan mencabul kanak-kanak lain.

ACP Choo percaya terdapat lebih banyak kes yang melibatkan pesalah remaja yang tidak dilaporkan.

“Ia boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Ibu bapa mungkin malu tentang tingkah laku anak mereka atau mereka mahu menyelesaikannya sendiri,” katanya.

ACP Choo berkata bahawa latar belakang sosial dan demografi juga merupakan faktor dalam kes rogol yang melibatkan remaja.

“Keluarga berpendapatan rendah mungkin tinggal di rumah yang sempit seperti rumah kos rendah. Remaja yang tinggal dalam keadaan seperti itu lebih suka keluar.

“Apabila mereka tidak mempunyai aktiviti yang sihat untuk mengisi masa, mereka akan bosan dan mencari ‘kegembiraan’ luar,” katanya, sambil menambah bahawa beberapa remaja akan keluar bertemu janji dengan seseorang yang mereka temui dalam talian.

Inilah sebabnya selain daripada usaha penguatkuasaannya, D11 juga membuat lebih banyak kesedaran dengan mengadakan perbincangan di sekolah.

“Kami juga memberi khidmat nasihat kepada anak-anak dan ibu bapa mereka yang terlibat dan menasihatkan mereka bagaimana mencegah kejadian ini berlaku,” katanya.

ACP Choo juga menggesa mangsa untuk tampil ke hadapan dan bercakap dengan pegawai D11.

“Kami juga mempunyai unit kaunseling. Anda tidak perlu membuat laporan polis tetapi boleh bercakap dengan kami,” katanya.

Show More

Related Articles

Back to top button